Jordmoder på Rigshospitalet Vi tænker tit: “pyha godt der ikke skete noget”

For nogle uger siden opdagede jeg at den nye regering er i gang med at skære nogle penge væk som rigtigt mange kvinder og vores børn har brug for. Siden jeg skrev dette indlæg er der ikke sket noget, der forandrer den situation. Men jordmødrene har brug for vores hjælp. Læs med her – del indlægget, del din historie og meld dig ind i deres FB-gruppe, som du kan se nederst i indlægget.

Jeg blev kontaktet af en jordemoder på Rigshospitalet som bad mig om min og jeres hjælp til at dele alt det der sker. Til at fortælle om det. Til at råbe op. Jeg har lavet et lille interview med hende, men hun er nødt til at være anonym af hensyn til sin ansættelse. Hun er ansat på Rigshospitalet og har næsten et årtis erfaring som jordemoder.

Jeres kampagne handler om finansloven – kan du forklare, hvad der er ved at ske?

På grund af opråb fra jordemødrene om tilstandene på fødestederne øremærkede den tidligere regering nogle penge til et løft af vores svangreomsorg. Der blev afsat 35 mio for 2015 og 75mio hvert år fra 2016-2018. Vi var utrolig glade men så skete der jo et regeringsskifte. Den nye borgerlige regering valgte at sløjfe pengene fra 2016-2018 og kun udbetale de 35 mio hvilket kun er en dråbe i vandet.
Hvad er det vigtigste at vide, om jeres arbejdsvilkår?

Det er vigtigt for os at få folk til at forstå at jordemødrene klynker ikke. Vi arbejder med skæve arbejdstider alle tider på året til en løn man ikke bliver millionær af og vi gør det fordi vi elsker vores job. Det er en stor ære at være med til at hjælpe en ny familie med at blive skabt. Vi ved at med akutarbejde som vores vil være tidspunkter med spidsbelastninger. Vi kan godt tåle at have travlt men problemet er at det nu er for tit.  På grund af nedskæringer og samtidig mange nye tiltag i form af procedurer omkring ex igangsættelser oplever vi at det er alt for tit at vi går hjem og tænker “pyha godt der ikke skete noget”. Konsekvenserne er at vi ikke kan leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinier for svangreomsorgen og at alt for mange kvinder har en dårlig fødselsoplevelse hvilket kan have alvorlige konsekvenser ifa efterfødselsreaktioner, dårlig mor-barn tilknytning og børn der ikke kommer i trivsel. Hvis tilstandene ikke bedres er vi derude hvor det kan også få fatale konsekvenser for mor barn. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for de fødende, de nyfødte og heller ikke jordemødrene som knokler sig selv i sænk.
Vi ønsker ikke at skræmme de gravide men vi bliver nødt til nu at være ærlige for at forhåbentlig opnå en bedring.

Hvad kan jeg som helt almindelig kvinde gøre for at hjælpe jer?

Kvinder i Danmark kan hjælpe os med at råbe op. Som nybagte forældre har man ofte ikke meget overskud men vi har brug for at I melder tilbage til fødestederne hvis I oplever travlheden. Send en klage så vi kan bakke vores oplevelser op med udtalelser fra vores “kunder”.
Meld jer ind i facebooksiden “jordemødre for livet” og del jeres historier.

——-

Det gør så stort et indtryk på mig, det her. At det er her vi sparer. At det er her, vi som samfund ikke mener vi har et fælles ansvar. En af de store forskelle på et i-land og et u-land er, hvordan vi har mulighed for at føde, nære og beskytte vore børn. Og hvordan samfundet hjælper den enkelte kvinde i gang med hendes nye liv som mor. Og ja, her mener jeg samfundet har en forpligtelse. Det er noget af det vi har aftalt med hinanden, da vi meldte os ind i velfærdssamfundet: At når vi er sårbare og har brug for hjælp, så er den der.

Del, råb op og sig nej. Det her kan simpelthen ikke være den virkelighed, vi har sagt ja til.

 

5 kommentarer

 1. Kære Line B,
  Ja, det er det, der ikke er til at holde ud.

  Kære Karen P., og det forstår jeg simpelthen så godt. Og dén del er jo heller ikke til at bære, at tilliden svigter så grundlæggende.

  Tak Maya!

  Kære Birgitte – det absurde her er jo så også den der Knald For Danmark kampagne man kører samtidig med at der skæres hos dem, der skal tage imod vore børn.

  KH
  J

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *