Familieeksperimentet: SkærmFri Ferie

Nå, men jeg har jo været den store fortaler for skærme, altid. For at ungerne skulle se Teletubbies, så jeg kunne komme i bad, for at det er godt for ALLE at stresse af, når man kommer hjem fra arbejde / skole / børnehave, og for at skærmen ind i mellem giver den ekstra tid, der skal til for at nå at skrælle alle de grøntsager, ens unger også skal indtage for at man kan være de perfekte forældre.

Og bare for at understrege: Jeg mener stadig ikke at skærme er onde. Jeg mener at mine børn skal lære at forholde sig til dem, eftersom store dele af deres liv, kommer til at foregå med en i hånden. Men jeg mener også at de skal lære at have gode vaner med skærme, ligesom de skal have det med alt muligt andet i deres liv.

Så da vi tog på ferie (vi er lige netop kommet hjem), aftalte vi at der ingen skærme var, med undtagelse af de lange flyveture til og fra Thailand. Og det var der så ikke. Overhovedet. Hvad fik vi ud af det? Altså, jeg fik snakket ørerne af, men vi fik allesammen mere ro, meget mindre tidsfornemmelse og meget mere nærhed. Jeg fik ikke trænet så meget som jeg gerne ville, men det var så også lige meget, og jeg fik heller ikke læst helt så meget som jeg gerne ville (men det kommer jeg vist aldrig til), men frem for alt var vi i samme tempo hele tiden. Og vi nåede faktisk også at kede os sammen.

Hvad vi har lært af det? At skærm er fint nok, og kan være så sjovt, men mest hvis det er noget vi på en eller anden måde er fælles om. En film, et skrivespil, eller noget der skaber samvær fremfor afstand. Og at det måske lidt for ofte er lidt for nemt at stikke en skærn ud. Ikke bare for mig, men også for ungerne. Og nej, jeg er ikke blevet hellig, men jeg kan mærke at vi hos os måske er nødt til at overveje nogle fastere regler, ikke bare for os, men for ungerne. Selvom jeg både hader regler, fanatisme og skærm-angst, for slet ikke at tale om udtryk som skærmpolitik. Så ja, det er en slags overvindelse for mig, overhovedet at overveje dette.

 

8 kommentarer

 1. Spændende indlæg! Vi har kun en fjernsynsskærm (nul iPads mm.), og jeg synes, at der kan være rigeligt ballade om, hvornår den skal være tændt. Når det i perioder bliver for meget, tager vi en uges tid, hvor der er nul fjerner. Jeg orker ikke for mange regler, og kan godt lide at kunne være lidt fleksibel – altså indtil det tager overhånd.
  Når vi er ude af huset og på ferie, er det derfor altid uden iPads mm. Det kræver måske lidt mere forberedelse, men så er det altså også bare forbandet nemt og hyggeligt.

  For mig handler iPads og fjernsyn mest om at give de voksne en pause, og det bruger vi til tider lige flittigt nok. Når børnene trænger til en slapper, vil jeg hellere tilbyde højtlæsning, puslespil og sofakram, men øhm – det kan jeg godt selv være for træt til.

 2. Jeg synes balancen er enorm svær. Vi har ikke TV, og har ikke haft det i snart 10år. Så vores børn er vokset op med at skærmtid er på pc eller ipad, og at der ikke var en fast tid hvor man skulle se noget (tilgengæld var der så tegnefilm tilgængelig 24/7)
  Og jeg kan mærke at mine drenge helst vil hjem og lege med dem der har tv, og lempelig ipad politik, fordi det er spændende og nyt (og måske lidt forbudt)
  Jeg er absolut ikke hellig, og jeg bruger primært ipad til at give mig selv en pause. For drengene kommer helt op og køre af det. Og bliver sure når jeg slukker. Men hvad er for meget? 15 min om dagen? 1 time om ugen? I don’t know!

 3. Hej Emilie – det lyder som en god måde at gøre det på. Men ja, det handler ind i mellem for mig også bare om at nå det hele. KH J

  Kære Randi – det lyder som os. Vi har heller ikke almindeligt flow-tv, og ja skærm er også en pause til os. Jeg aner heller ikke hvad der er for meget – og som sagt. jeg hader regler. Kram

 4. Det er altid spændende at høre om andres erfaringer. Vi har været på ferie et par gange på steder, hvor der ikke er så stabilt Internet. Så er skærmene automatisk lidt på stand-by. Hjemme har vi et helt gammeldags tv (dog fladskærm), som vi nyder at bruge fredag eller lørdag til at se en film sammen, alle mand. Til gengæld er det mega svært at styre skærmtid hos en 16-årig (og skal man overhoved det?). Jeg synes, han bruger meget tid på computer og mobil, men nogle gange kigger jeg forbi og så er det måske undersøgelse af data til en opgave (lektier)… Kh Birgitte

 5. Hej Birgitte – TILLYKKE MED BRYLLUPPET!!!
  Og nej, jeg er ikke sikker på man skal styre det hos en 16årig; men det bliver jo ved med at være en udfordring synes jeg. Altså; hvor meget man skal blande sig, og hvor meget man skal lade sine ungern – store som små – lære at vurdere egne behov. Kram J

 6. Balance. Som med så meget her i livet.

  Og alt har en tid. Det der synes VIGTIGT lige nu, er passe om nogle få år.

  Så skuldrene ned fra ørerne. Dine unger har et skønt liv. Du gør det fantastisk. Skærmtid, regler eller ej.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *