Familieeksperimentet: SkærmFri Ferie

Nå, men jeg har jo været den store fortaler for skærme, altid. For at ungerne skulle se Teletubbies, så jeg kunne komme i bad, for at det er godt for ALLE at stresse af, når man kommer hjem fra arbejde / skole / børnehave, og for at skærmen ind i mellem giver den ekstra tid, der skal til for at nå at skrælle alle de grøntsager, ens unger også skal indtage for at man kan være de perfekte forældre.

Og bare for at understrege: Jeg mener stadig ikke at skærme er onde. Jeg mener at mine børn skal lære at forholde sig til dem, eftersom store dele af deres liv, kommer til at foregå med en i hånden. Men jeg mener også at de skal lære at have gode vaner med skærme, ligesom de skal have det med alt muligt andet i deres liv.

Så da vi tog på ferie (vi er lige netop kommet hjem), aftalte vi at der ingen skærme var, med undtagelse af de lange flyveture til og fra Thailand. Og det var der så ikke. Overhovedet. Hvad fik vi ud af det? Altså, jeg fik snakket ørerne af, men vi fik allesammen mere ro, meget mindre tidsfornemmelse og meget mere nærhed. Jeg fik ikke trænet så meget som jeg gerne ville, men det var så også lige meget, og jeg fik heller ikke læst helt så meget som jeg gerne ville (men det kommer jeg vist aldrig til), men frem for alt var vi i samme tempo hele tiden. Og vi nåede faktisk også at kede os sammen.

Hvad vi har lært af det? At skærm er fint nok, og kan være så sjovt, men mest hvis det er noget vi på en eller anden måde er fælles om. En film, et skrivespil, eller noget der skaber samvær fremfor afstand. Og at det måske lidt for ofte er lidt for nemt at stikke en skærn ud. Ikke bare for mig, men også for ungerne. Og nej, jeg er ikke blevet hellig, men jeg kan mærke at vi hos os måske er nødt til at overveje nogle fastere regler, ikke bare for os, men for ungerne. Selvom jeg både hader regler, fanatisme og skærm-angst, for slet ikke at tale om udtryk som skærmpolitik. Så ja, det er en slags overvindelse for mig, overhovedet at overveje dette.

 

8 Comments
Previous Post
Next Post