Bøger, der får en 8årig til at læse

Børn, der læser. At have et barn der læser. Midt i en iPad tid, hvor de største skænderier vi har herhjemme handler om hvornår man må se noget fjernsyn eller sidde med en ipad, eller slå en drage ihjel på en skærm. Jeg er nærig med skærm, altså ikke at skærm er forbudt, men at man ikke får 14 timer i træk med den, men jeg er aldrig nærig med sider. Elias må læse alt det han vil, og også alt det han ikke altid vil.

Det har heller ikke været sådan at han var ved at dø efter at komme i gang med at læse, men efter han fik taget hul på det, har jeg set det som en af mine fornemmeste opgaver at placere litteratur foran ham. Og jeg er ligeglad med hvad det er. Guiness Rekordbog for børn? Anders And? Den store bog om Palæontologi? En håndbog i Pokémon? Ja – han får alt hvad han ønsker sig – vi finder det på biblioteker og i antikvaren og i boghandleren. Nogle af de ting, jeg ikke har skulle presse ham til at læse er disse tre serier:

Dr. Z – en fantastisk serie af Kasper Hoff om to drenge der møder en tosset professor. Der er magi, eventyr, fantasi og det hele er faktisk så sjovt, at man også kan læse dem højt for lillebror. Vi startede faktisk med at læse dem højt for både Elias og Sofus, men nu har Elias genlæst dem og er vild med dem. Jeg har interviewet forfatteren Kasper Hoff her.

Sværdets Mester er en serie af Mette Finnerup. Jeg ANER ikke hvad de handler om. Noget med blod på et sværd, og et sværd der er magisk. Der er 10 bøger, og Elias har ædt dem. Jeg måtte faktisk bede om at han ikke læste mens vi spiste aftensmad, og det første til en konflikt af iPad-dimensioner. Nogen var ved at dø, eller noget i dén dur, og han kunne ikke vente med at vide, hvad der skete. De er – tilsyneladende – FANTASTISKE!

Drageriet Dragonia – er en slags graphic novel light – masser af tekst afbrudt af et par opslag hist og pist med tegneserie. Dem elsker Elias også. De handler om en dreng, der finder indgangen til en anden verden i sine bedsteforældres kælder, og her bliver han DrageRidder og redder verden i hvert eneste bind. Elias har også selv læst disse, og var næsten lige så væk i dem, som i Sværdets Mester.

8 kommentarer

 1. Jeg kan anbefale Jo Nesbø’s Doktor Prutpotte også. Plus Drageherren serien af Josephine Ottesen. Doktor Z har været et stort hit hos os også. Samme med Kaptajn Underhyler. Kh. Birgitte

 2. Åh, jeg bli’r SÅ glad helt inde i mit bognørde-hjerte!
  Hurra for seje Elias, og for forældre der baner vej for litteraturens fantastiske univers.
  (Og hvornår blev han lige så stor, at han kunne læse højt for S.?!)

 3. Sej knægt – og kan han være andet med sådan en sej mor? 🙂 – og glædeligt når bøger åbnes med lyst, og ikke af tvang. Det glæder også mit bognørde-hjerte.
  Tak for de titler du nævnte. Jeg tror måske godt et par af titlerne kunne friste drengene, så jeg skal da lige høre dem, om de kender dem næste gang de er på besøg.

 4. Skønt håber han bliver ved med at læse..
  kan godt forstå ham, hvem har tid til at læse når der sker noget spændende i bogen… gav muligvis min mor grå hår på den konto.
  om nogle år kan du finde serien den udødelige Nicolas flamel den er også super, men kræver mere for at kunne læses.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.