Kneipp – retro-spa & kulturhistorie

Jeg kender en dame, som hedder Susan. Hun er megasej, og tør tage produkter hjem til Danmark som kan mere – og andet – end de gængse. Jeg har fået en håndfuld sager af hende, som ud over at være billige, har en fantastisk historie, og som jeg kender fra min tyske familie. Så hermed: En virkelig god historie:

Nogle gange kan man godt komme til at tro at ingenting var godt i de såkaldte “gamle dage”, og at det er vores generation, der har opfundet alt hvad der rimer på økologi, og et holistisk natursyn. Sådan er det naturligvis ikke – biodynamik, viden om planters og urters helende egenskaber og alt hvad der bor på den hylde går mange hundrede år tilbage. I Tyskland og Østrig var man i 1800tallet langt fremme med den slags. Jeg minder om dette gruopvækkende, kaffeløse ophold, jeg var på i Østrig for et par år siden, som også baserer sig på lange, gamle traditioner. Selv i den mindste tyske provinsby er der i dag et reform-hus, et økologisk supermarked, og kloge koner der kan massere eller behandle efter ideer, som vi næsten synes er revolutionerende herhjemme.

I 1886 udgav tyskeren Sebastian Kneipp en bog om, hvordan vand kan sørge for bedre helbred. Han havde inden da kureret sig selv for tuberkulose som var datidens store dræber. Dette havde han gjort på baggrund af ældgammel viden om vand, urter og kroppens balance. Kneipp var katolsk præst, og på en eller anden måde ser det ud som om han i det hele taget var ganske usædvanlig moderne, både som præst, tænker og heler. (Læs mere om ham her)

Kneipps fokus på vand var helt i tråd med vestens genopdagelse af vand, som helende i øvrigt. Mange varme og kolde kilder dannede grundlag for spa-er rundt om i Europa, og mange af romernes gamle spa-er blev genopdagede. Vichy er eksempelvis en af disse, og Evian ligeledes. I Tyskland praktiserer man stadig de såkaldte kur-ophold, hvor man lever spartansk, ikke laver ret meget, og lader sig bade, massere og bespise. Kneipp mente at kroppen skulle holdes i ligevægt og i balance, og at kuroplevelser var en del af dette. På baggrund af hans filosofi blev der allerede for 125 år siden skabt produkter – og de er nu i handlen i Danmark (ikke alle går helt tilbage til starten, men mange gør). Serien forhandles i helsekostbutikker – det er helt uden dikkedarer, og priserne er rimelige. De begynder på 21 kr og slutter på 139.

Badekrystallerne er den helt store ting hos Kneipp – og man for 21 kroner (!) få forskellige badekrystaller, som hjælper kroppen – fx findes der både én der sikrer bedre søvn, og én der hjælper en med at bekæmpe en forkølelse, der er på vej.  Den her er til fødderne og gør dem ikke bare bløde, men køler også.

kneipp5

Den lyserøde serie her er baseret på mandelolie og mandelblomst.

kneipp4

4 kommentarer

  1. Kan man mon få indlagt kurophold, som en del af overenskomsten med arbejdsgiveren ? 🙂 og laver de også en fodcreme? (er altid på jagt efter god fodcreme). Kh. Birgitte

  2. Kender mærket særdeles godt da vi ofte ferierer i det tyske, gode ting behøver ikke at være dyre.

  3. Birgitte, netop fodcremen – Foot Repair – er særdeles populær! Den bruges også af fodplejere i behandlinger og gør en forskel efter bare én gang, jeg kan kun anbefale den.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *