(Tak for hjælpen!) Gode Råd: Kløelindring & Skoldkopper

Hverken verdens mest sexede billede eller overskrift. Men efter at have skrevet om Sofus skoldkoppeangreb fik jeg en bunke gode råd, både på bloggen og i min inbox. Og det er også det blogging handler om: At få, dele og efterprøve gode råd, og jeg er så taknemmelig for at I deler med mig. Det er utroligt så hjælpeløs man føler sig, når der i virkeligheden ikke er meget at gøre for at lindre, så alle tips er modtaget med kyshånd.

Sofus er ret hårdt angrebet. Hele kroppen er angrebet, både i mundhule, inde i ørerne og omkring øjnene. Han græder nonstop.

Men jeg fik gode råd, og jeg købte to af de ting, der blev anbefalet. Jeg har også talt med lægen som siger at jeg skal give ham al den is, han vil have, og at han bare skal have børnepanodil så han er smertestillet, når det er så voldsomt. Desuden får han øjendråber nu, da han også har øjenbetændelse. Men… de to remedier jeg købte er:

Pukkas hampefrøolie (som har den smukkeste grønne farve, btw), og A-dermas zinkspray som fås på apoteket. For os virker zinksprayen helt klart bedst. Den tørrer huden ud, og mildner kløen. Olien flippede Sofus skråt over, måske fordi den faktisk skal masseres ind i huden, og det gjorde rigtigt ondt på ham.

En anden blogger skrev til mig at jeg skulle lægge hans sutter i fryseren, så han fik noget koldt i munden på blærerne om natten, og det har jeg også gjort, og det hjalp faktisk. I hvert fald i fem rolige minutter.

Så tusind tak for hjælpen allesammen!

22 kommentarer

 1. Hej Julia
  Åååhhh den stakkels lille Sofus. Endnu er råd: Vi har til begge vores brugt et gammelt husråd fra sundhedsplejersken. Et babybadekar med lunket vand og så en halv dåse bagepulver opløst deri, og så barnet i – samme effekt som Zinkspray, den udtørrer de kløende “sataner”.
  Virkede hos os og gave ro et stykke tid efter….
  God bedring.
  Susanne

 2. Årh manner, i mund OG ører OG ved øjnene! Det lyder simpelthen SÅ fælt! Hvad skal alle de børnesygdomme også til for? Håber han snart er ovre det værste. Is ad libitum lyder ihvertfald som en god form for lindring.
  Sikken en vinter I tager jer – I kunne jo faktisk fortjene en ny tur til Thailand ovenpå sådan en omgang. Rigtig god bedring til Sofus! (Trætte forældre til syge børn ved jeg aldrig helt, hvad jeg skal sige til: More power to ya? This too shall pass? Vi kan sove, når vi bliver gamle? Om fem år griner vi af det (as if!) May the force be with you). Alt det bedste til jer i hvertfald!

 3. Vores læge anbefalede lidt antihistamin mikstur til natten. Det tager kløen og sløver så staklen bedre kan sove…
  God bedring..

 4. Har hørt, at en sok med havregryn i og så en knude på og ned i badekarret til den lille skulle lindre. Aner det ikke, vi har jo som sagt “desværre” ikke været ramt endnu, og NU frygter jeg det da først.

  Stort kram til dig. 🙂

 5. TAK Bitten – så godt med alle disse råd. Håber andre kan få glæde af dem også. Og du har noget at frygte, men på den anden side var det no problem for Elias. Første dag var hård, han fik masser af knopper, men ikke feber, og led slet ikke som Sofus gør det nu. KH J

 6. Hvad med dig Julia? hvordan drager du omsorg for Dig i eller efter sådan en hård periode.
  Måske 10 minutter hver dag, med en varmedunk på lænden ville gøre godt. Det beroliger nervesystemet med det samme.

  Åh Sofus hold ud, det går over.

  Kh Cecilie Sebastian

 7. Dette er absolut ikke et surt opstød, men på tandlægeskolen lærte vi at det er ‘no go’ at komme sutter i fryseren, pga risiko for forfrysninger i munden (og btw så er der ingen skade sket når det har fungeret for jer indtil nu, så du skal ikke få skyldfølelse)
  Sutterne må meget gerne komme i køleskabet eller skylles under meget koldt vand.
  Som jeg vist tidligere har nævnt så havde vores drenge det i alt i sammenhængende 20 dage og hvis du er ved at være der hvor du har lyst til at slå hul i væggen ( med dit hoved) så kan jeg godt huske hvordan du har det.
  De bedste tanker herfra

 8. Aftamed (tror jeg det hedder) kan anbefales til mundhulen – det samme som også bruges ved tandfrembrud. Det ef hårdt at komme igennem. Men i må næsten være igennem det værste .min søn (dengang 9 mdr) og datter på 3 koordinerede og tog det samtidig så et barn på hver arm, også hårdt angrebet. Zinksprayen gjorde også underværker hos os og permanent panodil døgnet rundt – godt for at det kun sker 1 gang. God bedring

 9. Følger med herinde. Har selv en søn med en god omgang skoldkopper og man bliver jo vanvittig til sidst hvis man ikke i det mindste forsøger at gøre noget. Vi købte også aderma sprayen den anden dag, men har endnu ikke oplevet at den fik gråden til at stoppe – det skyldes nok at han samtidig har mellemørebetændelse;-). Interessant råd med bagepulver i badevandet! Det skal jeg i hvert fald prøve!
  Husk det HØJST varer 10 dage (bliver jeg ved med at messe for mig selv, med tanke på at vi er igennnem det første halvandet døgn;-)). God bedring med lillemanden!

 10. Da min Julie fik skoldkopper var hun så hårdt angrebet at vi endte med en tur omkring akut børnemodtagelse. De gav os antihistamin til natten ( fåes i håndkøb). Bemærk dog at man skal våge over dem når de har fået det, da åndedrættet kan blive besværet. Julie sov 14 timer i stræk på sådan en mixtur.

 11. Kære Julia
  Tusind tak fordi, du deler – og tak til alle I andre, fordi I byder ind, så der er noget at dele ud af!
  Med tvillinger på godt 2 år, som endnu er gået skoldkoppefri, har jeg på fornemmelsen, at ovenstående en dag vil vise sig som afgørende læsning.
  God bedring derude!

 12. Kære Cecilie – det er jeg slet ikke nået til at tænke over. Lige nu er det et problem at få arbejdet… Men tusind tak for din søde tanke. Bliver helt rørt.

  Kære Karen – OK, det er virkelig relevant info! Hermed stoppet med den slags. TAK! Og ja, jeg er der, hvor jeg gerne slår mig selv i hovedet med fire flasker rødvin. FUCK en omgang.

  Kære Maria – som jeg skyndte mig at sende dig en mail på så virkede råddet om bagepulver!!! Men altså INTET virker helt endnu.

  Kære Rikke – hold nu op hvor er det bare voldsomt! Både at skulle derind og så at skulle våge bare for at barnet får lidt søvn.

  Mette B – jeg krydser så meget fingre for at det bliver let for dine to! Ikke som det her.

  Kærlige hilsener og tusind tak for hjælpen!
  Julia

 13. Vi havde også sprayen og den var så god. Den kan også bruges til røde numser efterfølgende.

  Vores ene var også hårdt ramt. Vi måtte have farfar til at babysitte fordi skoldkopperne blev så længe. Farfar husker (og snakker om) stadig, at han sad der i sofaen med den lille dreng (1½ år) på brystet en hel dag. Det var nemlig det eneste sted vores dreng kunne finde ro og sove.

  God bedring med ham 🙂

 14. Nok for sent – for I er forhåbentligt over det værste – men alligevel smider jeg lige erfaringerne fra vores lille hjem. Vi brugte også sprayen – men det, som den mindste (han var 1 1/2 år på det tidspunkt) fik størst lindring ved, var at komme i karbad, med babybadeolie. Der kunne vi sidde laaaannnnggg tid, mens vi læste historier. Vandet var super rart for ham. Men han havde dem også i munden, og vi fik desværre ikke rådet om is – det giver ellers super god mening, når jeg nu læser det her hos dig.

  Håber I snart er raske og friske.

  Kh Heidi

 15. ÅHH Skoldkopper.. De er bare en pest. Ved det for jeg kan tydelig huske da jeg fik dem.. Nemlig for 3 år siden.. Og da jeg er 30 år var det ikke det fedeste. Måtte ringe til mit arbejde og fortælle at jeg ikke kom pga. skoldkopper.. A hvad? Det lød som en dårlig undskyldning. Men jeg var mega hårdt ramt. Da jeg talte 70 kopper på maven, droppede jeg at tælle flere. Idag har jeg mig nogle skønne ar efter dem…

 16. Jeg ved ikke om du allerede har prøvet eller læst det. Men alle mine 3 drenge var hårdt ramt af skoldkopper. 2 af dem på samme tid (!!) Jeg lavede et karbad og puttede sæbespåner i. Det lindrede og det renser eventuelle sår. Når jeg tog dem op, så lagde jeg dem ned på et håndklæde uden at tørre og røre for meget (for så klør det igen) istedet tog jeg min hårtørrer og tørrede med den varme luft over hele kroppen. Det er dejligt afslappende og vi oplevede at de faldt helt til ro. Især at anbefale når de har dem ALLE steder.
  God bedring med ham og ikke mindst et stort kram til dig for nøj hvor er det bare en sej omgang sådan noget koppehelvede!

 17. Kære Julia. Du er et fantastisk eksempel på, at det man giver, får man (tifold) igen!

 18. Puha. Jeg husker lige på det her indlæg når vi bliver tildelt turen. Og nåede lige at tænke ‘godt de ikke brød ud, mens I var i Thailand!
  God bedring til Sofus.

 19. Hallo… Nå det her er nok også liiige sent nok… men jeg kan anbefale PoxClin spray, som man kan få på apoteket. Den køler og kløestiller. Er super god til de små stakler. Kan oven i købet stilles i køleskabet, så den bliver endnu mere kølende. Det jeg godt kan lide ved den er, at den ikke udtørrer huden, men behandler med fugt. Det betyder at de små ikke kradser i de tørre sårskoper, og derfor undgår de at få ar efter sårene.
  Prøv det, prøv det 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *