Interview: Må man / du / jeg / vi forkæle sig selv uden dårlig samvittighed?

Hvis du har læst med herude i nogen tid, ved du at jeg on/off har dyrket yoga. Det sidste år og især det sidste halve, har det dog i den grad være ON. Jeg elsker det. Én ting er den fysiske træning, noget helt andet er den mentale ro, jeg oplever ved det. Og noget der er ret så vigtigt for mig, er at det føles – ja, hold nu fast – klogt. Jeg lærer noget mens jeg dyrker yoga. Om mig selv, men også om kroppen og om kommunikation. Jeg ved det ikke er sådan alle steder, men her, hvor jeg går er det sådan.

Jeg har tidligere spurgt Yin-Yoga-Ekspert Trine Hedegaard om hvad det er vi kvinder over 40 elsker ved yoga, og hvad vi får ud af det (det kan du læse her), men nu begynder jeg så at se nærmere på diverse retreats og i særdeleshed et hos Tina Kaare.  Jeg har spurgt Tina Kaare, som ud over at være en fremragende yogalærer også er coach, underviser på Københavns Universitet og jurist, om hvad det er, man får ud af et yogaundervisning, af eneundervisning, af fokus på sig selv og ikke mindst, hvad man får ud af et retreat (og inden du får kaffen galt i halsen – nej, jeg får ikke noget for at skrive det her, eller for at vise hvor jeg glad jeg er for netop Tinas kloge og omsorgsfulde undervisning), og netop dét kan du læse her:

Hvad mener du yoga kan gøre for kvinder som mig, som måske har lidt rigeligt travlt både privat og på arbejde, og som måske føler det er lidt rigeligt luksus at give sig selv 1,5 time på en yogamåtte?

Yoga for mig handler om vitalitet. Vitalitet betyder livskraft, indre energi, levedygtighed, styrke og livsevne. Evnen til at klare sig og overleve under de eksisterende vilkår.

Og det er det yoga kan gøre for kvinder som dig, der har travlt både på job og privat.  Ved at prioritere 1,5 times yoga holder du din krop sund til at leve det liv, du gerne vil leve. Yogaen giver dig livskraft, styrke og livsevne. Du holder din krop stærk og mobil til at leve dit travle liv både privat og på arbejde og til at stå tydeligt som lige præcist den du ønsker at være. Samtidig giver det dig en af de pauser, som vi også har brug for – og som vi skal tillade at give os selv – en pause som bare handler om dig, hvor du mærker din krop – giver hovedet en pause. En pause som giver ny energi og nyt overskud til at gå videre i dagen og i livet.

Det lyder måske lidt overdrevent, lidt vildt og stort – men jeg oplever det selv og ser det ske hos mange andre.

Som yogalærer, hvad mener du så er den væsentligste forskel på ene- og holdundervisning? 

Når du deltager i holdundervisning, er du en del af en fælles energi, hvilket kan være helt fantastisk. Det er en øvelse i at blive på sin egen måtte (mentalt) og passe sin egen yogapraksis uden at måle sig med sidemanden. Når jeg underviser hold, har jeg altid forberedt et program, men det ændrer sig altid afhængig af, hvem der deltager i dagens klasse og energien på klassen.

Når jeg underviser 1:1 tager jeg altid udgangspunkt i den enkelte. Og det er den væsentligst forskel på holdundervisning og eneundervisning – eneundervisning handler 100% kun om den ene person.

Jeg tager altid udgangspunkt i den krop den enkelte nu engang har, og de ønsker og udfordringer kunden giver udtryk for. Og jeg spørger altid kunden, hvad hun har brug for lige nu.

Kunden kan have ønsker til kroppen i forhold til styrke og smidighed, men det kan også være et ønske om at opleve mere styrke i livet, at stå stærkere i sig selv ol. Og det kan vi på en helt anden måde arbejde med i eneundervisningen, end vi kan på et hold.

Den sidste store forskel er, at eneundervisningen de fleste gange foregår i dialog mellem mig og kunden. Vi taler løbende om hvilken effekt øvelsen har – men også om mange andre forhold i livet. Når vi arbejder så intenst med kroppen, som vi gør i eneundervisningen, så kan der dukke alt muligt op, som skal vendes undervejs. Og den time som ene eneundervisning varer er 100% kundens.

Ved eneundervisning får de derfor en yogaundervisning der er 100% tilpasset din krop, din tilstand lige nu og dine ønsker i livet. Samtidig får du den luksus, at der kun er fokus på dig!

Du er jurist, underviser på Københavns Universitet, coach og den vildeste yogalærer. Hvordan påvirker de mange retninger, dit arbejdsliv har taget dit syn på yoga? 

Jeg tror juraen, og den erhvervserfaring jeg har fra min tid som karriere-jurist, har påvirket min yogaundervisning på den måde, at jeg altid har et helt klart mål med min undervisning. Jeg har altid et tema og en intention med min undervisning – og jeg vil have, at når mine elever går fra klassen, så kan de mærke, at de har fået noget ud af det. Min yogaundervisning må aldrig være spild af tid.

Samtidig er jeg meget optaget af hvilken effekt de øvelser og stillinger jeg underviser i har for kroppen og hvilken effekt de har i fohold til kropssprog, kropsholdning og derigennem vores tanker og følelser. Jeg ved altid, hvorfor jeg bruger de enkelte øvelser/stillinger.

Der var engang én der sagde til mig, at jeg havde en akademiseret tilgang til yogaen. Min tilgang til yogaen er mere akademisk end den er spirituel.

Coachingen har været mig min vej til at koble krop og sind – at vi kan lave ændringer i vores liv igennem coaching, men hvis vi kan få kroppen til at understøtte de ændringer vi ønsker, så går det så meget nemmere. Det hele hænger jo sammen – kroppen er ikke et stativ som bare fragter vores hoved rundt.

Jeg ville ikke have undværet nogen dele af min karriere – det har været en fantastisk erfarings-rig vej fra karriere-jurist til yogainstruktør, coach og underviser.

Når du underviser i yoga kommer du for det meste med guldkorn om kropssprog – hvorfor skal vi kende til det? 

Kroppen påvirker vores egne tanker og følelser, og vores kropssprog påvirker den måde andre møder os – 55% af vores kommunikation foregår via kropssprog (- og nogle mener det er langt mere end det) Yoga for mig handler om vitalitet og livskraft. Og derfor er jeg også vildt optaget af vores kropssprog. For igennem bevidsthed om vores eget. kropssprog kan vi med helt enkle kropsjusteringer lave store ændringer i vores liv.

Et helt enkelt eksempel er en power pose, hvor man fx stiller sig som et X. Gør du det i bare to minutter, så er det dokumenteret, at du styrker de tanker og følelser, du har om dig selv og dermed er i stand til at præstere bedre. Tænk så på, hvor mange af os, der sidder 8-10 timer om dagen på en kontorstol med armene fremme foran os og måske også falder lidt sammen hjemme i sofaen efterfølgende. Når jeg underviser yoga ser jeg enormt mange, som kan have vanskeligt ved at strække deres arme helt ud. Ikke fordi de ikke kan fysisk – men fordi det føles ukomfortabelt at fylde på den måde. Hvis du vil styrke dine tanker om dig selv, hvis du vil kunne række ud efter alt det du ønsker af livet, så skal du kunne strække dine arme helt ud.

For mig handler yoga om vitalitet og livskraft. Hvis vi vil leve det liv vi ønsker og få sat alle ressourcer i spil vi har, så spiller kroppen og vores kropssprog en stor rolle.

Du afholder også jævnligt retreats, og hvis man endelig skal tale om luksus og nærmest dårlig samvittighed over egoisme, så er et retreat topmålet. Men hvorfor mener du at vi skal tage os tid og på alle måder råd til det ind i mellem?

Når du spørger på den måde har jeg lyst til at svare, at det skal du for at gøre op med den tanke, at det at forkæle dig selv, at give dig selv omsorg for din krop og dit sind, at give dig selv lidt luksus og en pause fra alle dem du hele tiden tager dig af er egoisme, og noget der skal give anledning til dårlig samvittighed. Og vi taler måske bare om én weekend…

Når du tager på retreat – en weekend eller en uge – handler det netop om at give næring til krop og sind. At vise dig selv omsorg og kærlighed. At du får en velfortjent pause fra alle dem du holder af.

Et yoga-retreat hos mig byder på flere daglige yogaklasser, meditation, lækker mad (der bliver serveret), mulighed for inspirerende samtaler men også for at fordybe sig i en bog og finde ro. Jeg vil helst have, at mine retreats finder sted i så smukke ramme, at det i sig selv er en oplevelse, at det er tæt på vand – og helst med mulighed for at bade – at der er dessert og mulighed for at glas vin.

Et yoga-retreat for mig er ikke en weekend i askese og afholdenhed – det er en weekend med forkælelse, og hvor vi giver os selv lov til at nyde med alle sanser.

Når du vælger dig selv til, er det ikke et fravalg af andre. Du skal give dig selv omsorg, næring og kærlighed for at kunne give endnu mere tilbage til andre.

Du kan finde Tina Kaare på instagram: @tinakaare

Eller – en anbefaling: Skriv du op til hendes nyhedsbrev om retreats, kropssprog og meget andet lige her.

Hvis du vil læse om Tinas næste retreat er det her. 

 

3 kommentarer

  1. Rigtig godt og interessant indlæg 🙂
    Og netop vigtigt, at elske sig selv og sørge for at man selv trives – uden dette kan vi ikke være der optimalt for vores næste!
    Den indre ro er vigtig og jeg synes at mennesker, der hviler i sig selv har et smukt både kropsudtryk og livs glimt i øjet.
    Rigtig gos smuk søndag ønskes herfra 🙂

  2. Jeg er så enig med dig, Tina KH – jeg er bare stadig overrasket over hvor svært jeg synes det er faktisk at gøre ting, der hverken handler om børn eller arbejde, uden at svømme gennem floder af sort samvittighed… KH J

  3. Jeg tror, at hvis man skal være der 100% for andre (det være sig familie, venner, kolleger osv) så er man nødt til engang imellem at være 100% sig selv – og for en selv! Så tag du bare på yoga-retreats eller lign. for det er måske netop det, der gør at du har overskuet til at kunne være noget for andre. KH

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *