Kapitel 8: Danske Kvinders Hverdag: Enlig mor, freelancer og glad!

Jeg har tit overvejet, hvordan man får sin hverdag til at hænge sammen når man er alene om et barn. Eller flere! Louise har her sagt ja til at fortælle os om det og jeg bliver nødt til at bøje mig i støvet! Men læs med, og oplev hvordan nogle mennesker kan få ting til at spille.

Hvordan er din situation?

Jeg er 42 år og bor i en andelslejlighed på Vesterbro sammen med min lille søn på 21 måneder som jeg er alene med.

Arbejde – hvad laver du? 

Jeg er selvstændig journalist. Jeg arbejder primært for dagblade og magasiner. Om jeg er glad for det afhænger nok af, hvilken dag man spørger mig. Jeg er vældigt glad for opgaverne og det faglige indhold i mit arbejde, der er både spændende og afvekslende. Men med eneansvar for et lille barn, synes jeg også det er benhårdt at skulle kæmpe for opgaver, der som oftest er ret dårligt betalt, ikke at have løn under ferie og sygdom, barns første sygedag, pension og den slags. Jeg har, helt ærligt, ikke styr på hvor mange timer jeg arbejder, da det varierer meget fra uge til uge. Men jeg vil tro at et gennemsnit ligger på omkring 40 timer. Før jeg blev mor var det omkring 50, men det er slet ikke realistisk længere.

Har du fritid? Og ting, du bruger din fritid til? 

Det korte svar: nej. Selvfølgelig har jeg fritid, men den bliver brugt på og med min søn. Jeg har sjældent mulighed for at lave noget, der bare er for mig selv. Det gør mig nu ikke så meget – jeg ved at der ikke går længe, før han får travlt med legeaftaler osv og ikke gider sin gamle mor, og så kan jeg begynde at gå til yoga igen.

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?

Jeg står op kl 7.00. Kører min søn i vuggestue kl 8.30. Arbejder fra 9 – 15.15. Henter min søn i vuggestue og kører hjem og laver mad, leger lidt med ham. Han bliver typisk puttet mellem 19-20, hvorefter jeg bruger en times tid på at ’nulstille hjemmet’ (= rydde det værste op). De fleste hverdagsaftener har jeg derefter et par timers arbejde eller praktiske ting jeg skal have styr på. Jeg går typisk i seng kl ca 23.00. Det kører ret snorlige – hvilket har været lidt af en udfordring for mig, for jeg er absolut ikke et rutine-menneske!

Hvad oplever du som den største udfordring for dig lige nu, her hvor du står? 

Tid! Jeg har aldrig tid nok. Hverken til mig selv, min søn, mit arbejde, min familie eller mine venner. Alt handler om benhård prioritering og et dybfølt ønske om, at der ikke er nogen der føler sig alvorligt underprioriterede. Men man bliver altså også ret god til at strukturere sin tid og beslutte, hvad der egentlig er vigtig(st) – overvejer seriøst at skrive ’enlig mor’ øverst på mit CV fremover.

Hvor er dine børn i dagtimerne – hvornår henter og bringer du (eller hvem der gør det)

Da jeg er alene med min søn, er det altid mig der henter og bringer. Han er i vuggestue fra 8.45 – 15.30 hver dag.

Hvad har du af hjælp og hvor tit? 

Det korte svar: nej. Desværre. Jeg har planer om at finde en ung m/k, der kan passe/hente en gang om ugen eller hver fjortende dag. Jeg kunne også utroligt godt tænke mig at få rengøringshjælp, men da jeg prioriterer tid med min søn over en høj indtægt, har jeg ikke råd lige pt.

Har du principper, du kæmper for at fastholde i din / jeres hverdag? Og er det svært?

Jeg havde engang masser af principper – max 20 minutters skærmtid om dagen, kun mad ved spisebordet, helt faste sengetider, ingen sukker osv osv. Alt det man ’skal’. Men jeg må indrømme, at de eneste principper jeg rigtigt holder fast i er principperne om nærvær, lydhørhed, masser af sjov og ballade … og at nullermænd også har ret til et godt sted at bo!

Hvornår er du lykkelig? 

Dagligt. Når jeg ser min søn smile. Det er jordens største kliché, men det er sgu rigtigt: man bliver lykkelig af at have børn. Og træt. Men mest lykkelig. Jeg har seriøst aldrig grinet så meget på daglig basis som jeg gør nu.

Hvad ønsker du at give dig selv mere af, og hvad ønsker du at give dine børn mere af?

Lige nu er min søn så lille, at jeg mere eller mindre har sat mig selv på stand-by for at kunne give ham den nærhed, han har brug for. Men jeg er meget opmærksom på, at det også er min opgave at være en god rollemodel for ham, og det er jeg bedst ved også at følge mine egne drømme. Jeg ønsker at give ham et stærkt selvværd, en følelse af, at han er værdsat og perfekt som han er. Jeg ønsker at give ham et socialt sind og en forståelse for, at vi mennesker er nødt til at være der for hinanden, og at vi undertiden er nødt til at give mere end vi får – det tager ingen skade af, det skal nok komme igen. Jeg drømmer også om at tage ham med ud at se verden, når han bliver lidt større. Selv drømmer jeg om at have mere tid til og med mine venner. Det er sådan jeg lader op. Og måske ligefrem få tid og overskud til at date igen. Så: mennesker!!

Har du måtte indgå kompromisser for at få din hverdag til at hænge sammen?

Konstant. Alt er et spørgsmål om prioritering. Men jeg synes, jeg prioriterer det, der er vigtigt lige her og nu: nærvær, ro, masser af musik og leg og økologisk mad.

Er du glad for dit liv, jeres liv, og hverdag?

Jeg synes det er p****hårdt at være alenemor, det vil jeg ikke lægge skjul på. Men ellers JA! Jeg føler mig beriget hver eneste dag.

 

5 Comments
Previous Post
Next Post