Kapitel 3: Danske Kvinders Hverdag: “Jeg er mere end glad”

Vi er nået til Kapitel 3 i serien om danske kvinders hverdag. Jeg er meget taknemmelig for den måde, den er blevet modtaget på, og den omsorgsfulde måde, I kommenterer og tager stilling på; der bliver delt erfaringer og holdninger i kommentarsporet, og jeg tror noget af det jeg lærer af denne serie er, at der er uendeligt mange måder at få det hele til at ske, hænge sammen og rumme forandring på. Det er meget forskellige kvinder, der fortæller, og i dag er det Sine Gerstenberg, som jeg har fulgtes med i mit arbejdsliv i efterhånden en del år nu. Sine har også flere gange udtalt sig her på bloggen, og har heldigvis også sagt ja til at dele i dag. Selvom Sine bestemt ikke er anonym her, er mange andre af de kommende indlæg anonyme. Mød Sine:

Hvordan er din situation (samboende, single, antal børn, ingen børn, alder på dig selv og dine børn)

Jeg er gift med Anders og vi bor på Frederiksberg med vores tre børn, Storm på 8, Buster på 5 år og Ella på 3 år. Jeg er 37 år men afhængigt af dagsformen bliver jeg ofte skudt til at være både ti år ældre og ti  år yngre. I sindet er jeg nok mere født som en hengemt 72-årig.

Arbejde – hvad laver du? Hvad er din stilling, hvilken type virksomhed (stor/ lille). Er du glad for det? Hvor mange timer arbejder du (ærligt… – ikke hvad din stilling er sat til)

Jeg er Nordic PR Lead hos L’Oréal på fuld tid – i praksis er der uger med mange flere timer end 37 og uger med færre. Men jeg arbejder egentlig altid og aldrig. Min hobby er at researche, skrive, lytte, læse. Og når jeg er færdig med det, vil jeg gerne læse en bog mere eller skrive en tekst til POV om litteratur. Eller finde på et nyt format at formidle trends i eller udveksle erfaringer med kvinder og mænd, der inspirerer mig. Det hele bidrager til min livsglæde og til min faglighed. På samme tid. Jeg betragter mig selv, som et meget heldigt og meget priviligeret menneske. Men også som en flittigmyre (min fars udtryk). Det forpligter at være blevet tilskikket sunde omgivelser, stabile livsforhold og en udstrakt videbegærlighed.

Har du fritid? Og ting, du bruger din fritid til?

Jeg skelner ikke så meget mellem arbejde og fritid, men JA jeg har tid væk fra skærm, møder og pligter. Og der holder jeg mig i gang, for det trives jeg bedst med. Helst i selskab med min mand og mine børn – og gerne tilsat besøg af min udvidede familie, min bonusdatter Julie (en barnepige jeg har annekteret fordi hun var alt for skøn til at lade være) og alle de nære venner, jeg faktisk også betragter som familiemedlemmer. Og så bager jeg bunkevis af boller, laver mad fra bunden i store gryder og på kæmpe fade (jeg kan ikke lave diminutive retter), læser, skriver og løber. Helst hver dag. Og så er jeg blevet vild med lægge tøj sammen, når bare jeg hører podcasts imens, jeg elsker at læse højt for mine børn og jeg elsker at snakke længe med Anders hvadenten det er med kaffe i sofaen, et glas vand i køkkenet, vin efter maden eller over et spil backgammon. Jeg hader, når par omtaler deres elskede som deres bedste ’ven’. Anders er på ingen måde min ven. Men han er ubetinget den, jeg holder mest af at være alene med.

Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?

Mit ur ringer mellem 4:35 og 5:05. Jeg står op, hopper i løbetøjet, der ligger klar, lydbog i ørerne og så løber jeg en lang tur alene i mørket. Den stund alene i verden elsker jeg. Også når det regner. Jeg er tilbage, når hjemmet er ved tørre søvnen af øjnene, opvaskemaskinen er ved at blive tømt, elkedlen summer og tre små trolde med morgenhår ser tegnefilm i sofaen med dyner. Vi spiser morgenmad sammen alle fem. Jeg laver en plan for ugen, så vi aldrig spiser det samme to dage i træk – hverken morgen eller aften. Min mund og øjne keder sig, hvis det bliver for ensformigt. Jeg følger Storm i skole på gåben, så vi har tid til at snakke, og Anders cykler med Ella og Buster i børnehave og vuggestue. I morges fortalte Storm mig, at Trump var en tosse, men Steve Bannon var mere ond, for han kunne ikke lide sit eget land. Dagen inden talte vi om rokketænder og og hvorfor pizza smager bedst når den er ’almindelig’ hvilket oversat betyder ’en Margarita’.  Vigitge emner fra morgenstunden vendes bedst i børnehøjde. Jeg cykler på arbejde på Havneholmen eller til møde i byen. På kontoret starter dagen altid med kaffe og en hurtig opdatering med mine to kolleger Natascha og Carina. De er to meget forskellige, meget dedikerede og overordentligt omsorgsfulde kvinder. Jeg elsker at arbejde med dem, og jeg synes, at vi lærer nyt af hinanden dagligt. Hvis der ikke er møder ude i byen eller et aftenarrangement suser jeg hjem mellem 15:30 og 17. Nogen dage henter jeg Ella og vi går i H&M og køber vigtige ting som hårspænder med glimmer eller en hårbøste med en enhjørning. Om onsdagen cykler jeg til Nørrebro med Storm, hvor han er startet til Breakdance. Jeg prøver at modstå trangen til at være ’pinlig’ og lave human beatbox på vej derhen.

Hjemme laver jeg aftensmad til alle. Fra bunden og planlagt. Jeg får leveret frugt og grønt fra Årstiderne og alt andet fra Nemlig.com – med undtagelser af få pitstop i vores hyggelige Irma på hjørnet. Der går jeg ind, når jeg har trang til deres gigantiske æbler, den rosé der hedder Boheme eller deres hummus med vinaigre. Jeg planlægger alle ugens måltider søndag aften, så jeg ved, hvad vi skal have, og hvor meget jeg skal forberede aftenen inden. For eksempel er mandag næsten altid ’Suppe med brød’-dag, fordi jeg bager søndag og laver suppen klar, når jeg alligevel laver mad. Søndag står menuen næsten altid på ’tøm køleskabet’. Efter aftensmad læser jeg lektier med Storm, smører madpakke og lægger tøj frem til næste dag. Anders er bademester, så alle tre får vasket dagens sand, bussemænd og remouladefingre af sig. Vi læser godnathistorie og putter med to faste sange. Det er et ritual, der ikke må brydes. I den idelle verden sover de hurtigt og jeg bruger en time eller halvanden på at læse eller skrive. Eller researche. Derefter drikker vi aftenkaffe i sofaen, spiser frugt (de der kæmpe æbler!) og chokolade og ser en serie eller dokumentar. Vi har altid gang i lidt forskelligt. Lige nu er det Peaky Blinders, The Path, Divorce og SMILF.  Jeg prøver at ligge i min seng senest 22:30 – det lykkes med svingende held. Jeg læser lidt mere eller snakker med Anders. Jeg tjekker at vækkeuret er sat, og glæder mig til næste morgens løbetur i mørket.

Hvad oplever du som den største udfordring for dig lige nu, her hvor du står?

At begrænse mig. Jeg vil gerne mere af det hele. Mere tid med børn, mere tid med Anders, flere stjernestunder med min mor og far, flere musikoplevelser med min bror, en tattoo mere med min søster, lære bridge af min svigermor og tale om politik med min svigerfar. Jeg vil have mere tid med kvindefællesskaber og gamle venner,  mere tid til at skrive, mere læsning. Jeg er grådig på oplevelser, og vil samtidig gerne have tid til at meditere, leve langsomt, det der yoga og en gryderet der simrer. Den ligning går aldrig op.

Hvor er dine børn i dagtimerne – hvornår henter og bringer du (eller hvem der gør det)

De er i skole, børnehave og vuggestue. Det varierer hvornår de bliver hentet, og de små holder fri hos mormor hver fredag, og den ældste har kultur-torsdag med morfar efter skoletid.

Hvad har du af hjælp og hvor tit? (rengøring, babysittere, bedsteforældre, nogen, der henter)

Vi har rengøringshjælp en gang om ugen og søde bedsteforældre, der gerne hjælper med at hente, passer og sikre, at vi kan gå ud som par. Vi har også en skøn babysitter, Mathilde, og Julie der uopfordret henter og hygger med ungerne. Min storesøster er verdensklasse og pædagoguddannet. Hun har en travl hverdag, men tilbyder altid hjælp, fjollerier og kærlighed. Det betyder mere end man egentlig kan forklare på eller imellem linierne.

Har du principper, du kæmper for at fastholde i din / jeres hverdag? Og er det svært?

Vi spiser sammen morgen og aften. Vi taler sammen om alles dag. Vi prøver ikke at råbe. Det er kun den sidste regel, det kniber med at overholde indimellem.

Hvornår er du lykkelig?

For det meste.

Hvad ønsker du at give dig selv mere af, og hvad ønsker du at give dine børn mere af? (ikke materielle ting)

Mine børn – nærvær, holdninger og mod. Mig selv – tid og søvn.

Har du måtte indgå kompromisser for at få din hverdag til at hænge sammen?

Ja, men ikke med mig selv. Men jeg har erkendt at jeg skal sige nej til flere sociale ting end jeg har lyst til, og nej til opgaver jeg brænder for. Og jeg skal leve med, at alle ideer der opstår, ikke nødvendigvis skal iværksættes samme uge, som de er udtænkt.

Er du glad for dit liv, jeres liv, og hverdag?

Jeg er mere end glad. Jeg er opfyldt.

 

7 kommentarer

 1. Dejligt indlæg. Og fedt at kunne genkende sig selv, især med madplaner og logistik. Kh Birgitte

 2. Skønt indlæg! Og vildt at hun kan klare alt det på kun 6 timers søvn! Jeg laver også madplan, og planlægger en masse aftenen i forvejen, men er nødt til at gå i seng mellem 21-22, for at kunne vågne 5.45.. Og nej, man skal selvfølgelig ikke sammenligne, for alles behov er jo forskellige. Men jeg er er imponeret!

 3. Skøn serie!
  Er dybt imponeret over, hvor meget Sine kan klemme ind i en helt almindelig hverdag, men det er nok den manglende tid til søvn, der er forklaringen.
  Podcast-tricket er jeg også vild med, og det er utroligt hvor hurtigt ellers trivielle opgaver pist forsvinder, når man har en interessant debat eller historie i ørerne. Herhjemme er vi knap så organiserede og har ikke ret meget hjælp udefra eller fra søde familiemedlemmer, så derfor er jeg gået lidt ned i tid for at få det hele til at hænge sammen mens ungerne er små. Det valg er jeg glad for, og jeg ANER ikke hvordan vi ellers skulle klare os igennem mandag-fredag.

 4. I seng 22.30 og op 4.30!!! Det fatter jeg simpelthen ikke – jeg ville være død efter en uge .
  Dejligt at der er en, som omtaler sin mand. I de andre interviews lød det som om kvinderne var alene ..

 5. Hatten af for den hverdag! Og jeg som troede, at jeg var planlægningsnarkoman. Jeg er dybt imponeret.

 6. Jeg er forelsket i det her indlæg! Det bobler af energi, og Sines værdier virker så klare – super inspirerende! At leve i takt og balance med sine prioriterer, hold nu op det er fedt!!!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *