Kapitel 1 i en ny serie: Danske kvinders hverdag

Der er masser af artikler i dameblade og aviser, hvor man kan lære en lille bitte smule om, hvordan andre kvinder, får deres liv til at hænge sammen. Men efter et indlæg her på bloggen gik det op for mig, at jeg ikke ved ret meget om, hvordan andre end mine veninder i virkeligheden gør. Derfor har jeg spurgt en meget bred vifte af danske kvinder ud om deres hverdagsliv. Jeg har skrevet til mange, der læser med her, og som jeg ikke kender ellers; jeg har spurgt hjemmegående kvinder, udearbejdende, dem med et barn og dem med mage. Dem der lever alene og dem der bor med en mand, for at forstå, hvordan hverdagen ser ud i de danske hjem. Formålet er at lære af hinanden, og at få et indblik i hvordan andre får deres kabaler til at gå op, netop så man måske kan få sin egen til at hænge endnu mere sammen. Alle har svaret på de samme spørgsmål; så kort og vidt og bredt de ønsker. Alle har desuden fået tilbuddet om at være anonyme. Den allerførste har ønsket at være anonym. Det er Marie-Louise, som jeg kender som læser her på bloggen, og her er hun og hendes hverdagsliv:

(Og inden jeg lige overlader talerstolen til hende, så vil jeg sige at der ikke er meget der kan provokere, som hvordan andre indretter deres liv. Måske lige med undtagelse af hvordan de opdrager deres børn. Så her, som altid, er alle kommentarer velkomne, så længe at tonen er god og omsorgsfuld. )

1.    Hvordan er din situation?

Jeg er 30 år, gift med Anton (36 år). Mor til Julie (8 år) og Joakim (4 år). Anton og jeg har været sammen siden jeg var – gisp!! – 16 år gammel og det var mere eller mindre kærlighed ved første blik. Begge børn er ønskebørn og planlagt. Anton er selvstændig med egen virksomhed, så jeg er Fru Hjemmefront – Indenrigsminister om man vil.

2.    Arbejde – hvad laver du? Hvad er din stilling, hvilken type virksomhed (stor/ lille). Er du glad for det? Hvor mange timer arbejder du (ærligt… – ikke hvad din stilling er sat til)

Jeg er Erhvervsrådgiver i et større pengeinstitut. Jeg har været ansat i snart 11 år, direkte fra Handelsskolen. Jeg arbejder med de tungeste og mest komplekse sager indenfor segmentet. Jeg arbejder plus/minus 60 timer om ugen og jeg elsker det. Jeg har en meget flydende tilgang til arbejdsliv og fritid, og jeg holder ferie med mailen åben og telefonen tændt. Jeg keder mig hvis ikke jeg har gang i et eller andet:-)

3.    Har du fritid? Og ting, du bruger din fritid til?

Som sagt flyder arbejdsliv og fritid meget sammen, men det som kan defineres som fritid, er mine børn. Jeg deltager aktivt i deres børneliv, det er med huset fuld af legekammerater, i hallen, på fodboldbanen osv. Jeg valgt ikke at have egne fritidsaktiviteter, for jeg bruger alt min energi på mit arbejde.

4.    Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?

En typisk hverdag starter mellem kl. 5 og kl. 6, afhængig af hvornår min yngste vågner. Jeg er typisk alene med børnene om morgen, så valg af tøj, morgenmadsønsker, madpakker, pakning af tasker mm. er fikset aftenen forinden. Kl. 7 går vi ud af døren. Min datter går selv i skole og jeg aflevere min søn på vej på kontoret. Jeg er så priviligeret at jeg kun har 6 km. på job, så når vejret er godt cykler jeg. Ca. 7.30-7.45 sidder jeg på kontoret med dagens første latte og computeren tændt. Jeg elsker en tidlig morgen på kontoret. Her er jeg mest effektiv. Min arbejdsdag er meget forskellig, nogle dage er helt stille med tid til fordybelse og andre dage er et kæmpe kaos, hvor flere ting vælter ind over hinanden. Jeg elsker, at der er forskel og at jeg ikke altid ved hvad jeg møder ind til.  Mandag og tirsdag har jeg barnepiger som henter børnene kl. 15.30 og er hos os til 17.30, hvor både min mand og jeg kommer hjem. Onsdag eftermiddag er hellig. Jeg holder altid kl. 14 også besøger børnene og jeg mine besteforældre. En fast tradition og onsdag eftermiddag er hellig. Torsdag henter min mand eller min mor, og jeg er hjemme 17.30. Fredag forsøger jeg at arbejde hjemme. Min datter kommer hjem, når skoledagen er slut og jeg henter min søn ca. kl. 15. Aftensmaden i hverdagen er koordineret og forberedt i weekenden. Ligeledes er onsdag altid rugbrødsdag, vi kan ikke spise noget alligevel, efter besøget hos bedstemor:-) Jeg arbejder altid et par timer eller tre hver aften, og forsøger at nå i seng senest kl. 23. Det lykkedes ikke altid.

5.    Hvad oplever du som den største udfordring for dig lige nu, her hvor du står?

Den største udfordring er altid at få nok søvn. Der er så mange ting jeg hellere vil end sove. Derudover forsøger jeg, at huske at få spist ordentligt. Når jeg har travlt lever jeg på Latte og chokolade.

6.    Hvor er dine børn i dagtimerne – hvornår henter og bringer du (eller hvem der gør det)

Min søn går i børnehave og min datter i skole og fritidsordning. Vi har to faste barnepiger, to sæt af jordens mest fantastiske bedsteforældre (mine forældre og mine svigerforældre), herudover mine oldeforældre som backup. Ud af døren kl. 7 om morgenen og afhængig af dag på ugen, bliver de hentet mellem kl. 14 og 15.30.

7.    Hvad har du af hjælp og hvor tit? (rengøring, babysittere, bedsteforældre, nogen, der henter)

Fast barnepige hver mandag og tirsdag. Rengøring hver tirsdag i 4 timer. Vinduespudser en gang om månenden og bedsteforældresupport efter behov – hvilket er ret tit, især ved barn syg. Vi er enormt priviligeret og kunne ikke få vores hverdag til at hænge sammen uden. Af og til bliver jeg helt flov over summen af penge vi bruger på hushjælp – mellem 6.-8.000 pr. måned! Jeg ynder at sige til mig selv: det koster penge at tjene penge (tak Lise Nørgård).

8.    Har du principper, du kæmper for at fastholde i din / jeres hverdag? Og er det svært?

Jeg har et princip, som jeg sværger til det – planlægning. Nogle ville helt sikkert mene, at det er alt for meget, men hos os, er det nøglen til succes. Jeg planlægger alt som kan planlægges, og bruger ofte søndag på at gøre klar til ugen som kommer. Jeg er meget inspireret af Trine Kolding og giver hendes bøger de bedste anbefalinger.

Eksempler på planlægning:

*Madplan mindst en måned frem

*Valg af tøj (til mig selv) en uge frem og idrætstasker/biblioteksbøger mm. pakkes søndag

*Forberede madpakker (snackposer osv.), grøntsager snittes søndag og onsdag

*Indkøb en gang ugenligt,

*Gavekasse (til fødselsdag i klassen, nips som er nemt at hive op og pakke ind)

………… og alt muligt andet. Alt som kan systematiseres, bliver det.

9.    Hvornår er du lykkelig?

Ja tit! Jeg får lykkefølelse i maven ofte, fx når min datter læser højt og man kan høre hun er blevet bedre, når min søn griner helt nede fra maven, når jeg lukker en stor og svær sag på job, jeg når til den planlagte forældresamtale, selvom jeg uplanlagt må køre en tur fra Vestjylland til Sjælland og tilbage igen samme dag, når jeg tager mig tid til at være sammen med hele min familie onsdag eftermiddag, når huset er fuld af legekammerater, jeg får ros af kunder eller min chef osv.

10. Hvad ønsker du at give dig selv mere af, og hvad ønsker du at give dine børn mere af? (ikke materielle ting)

Jeg ville gerne give mine børn mere opmærksomhed. Jeg er virkelig dårlig til at ‘lege’ med dem. Det går rigtig godt når vi skal lave noget praktisk sammen, men jeg har så meget krudt i måsen, at jeg virkelig skal tage mig sammen, når de gerne vil tegne, bygge lego, se en tegnefilm eller lignende. Jeg øver mig, men jeg er ikke god til det.

11. Har du måtte indgå kompromisser for at få din hverdag til at hænge sammen?

Ja, og jeg hader det:-). Jeg hader kompromier. Jeg er en rengøringsfreak og ville gerne have et hjem som var ny-rengjort hver dag. Jeg har nedskaleret det til at jeg ‘kun’ rydder op og støvsuger hver dag.  Men jeg elsker at komme hjem den dag rengøringen har været forbi, det er bare en god fornemmelse.

12. Er du glad for dit liv, jeres liv, og hverdag?

Jeg elsker vores hverdag og vores liv. Hvis opgaven lød på at finde detaljer som jeg gerne ville have anderledes, så kunne jeg nok godt finde dem, men jeg lever rigtig meget efter, at man får det man ønsker sig – dvs. der hvor fokus er. Fokuserer du på det som er godt, så er det også det øjnene ser. Er der noget som er rigtig træls, så tag ansvar og lav det om. Der er ingen som skal pege fingre på andres familieliv. Vi må indrette os som passer den enkelte familie bedst.

6 kommentarer

 1. Åh fedt at læse at andre også elsker Trine Kolding jeg har haft glæden af hende til to foredrag. Hun er så inspirerende.
  Og jeg skriver mine svar i weekenden. Dejlig serie. Glæder mig til at læse de andres indlæg. Kh Birgitte

 2. Spændende serie som jeg glæder mig til at følge med i!
  Jeg bider især mærke i at M-L godt selv ved at hun er privilegeret. Det er ikke alle forundt at have et godt og tæt netværk af bedste,- og svigerforældre, ja gode familierelationer i det hele taget.
  Selv er jeg vokset op med en psykisk syg mor (uden selverkendelse…) som jeg ingen kontakt har med i dag (hendes valg). Min opvækst har givet mig en fuldstændig grundlæggende følelse af eksistentiel ensomhed. Noget som jeg har med mig som en art grundvilkår i livet. Jeg synes hverken at det er synd for mig, er ikke mavesur eller misundelig eller noget – jeg gør mig umage for at gøre mine dage gode, og for at finde mening, i det, der ER. Det kan være små ting, at se en flot solopgang, nyde fuglenes sang om foråret, at slæbe en stor stak gamle dameblade hjem fra den lokale genbrugsbutik osv.
  Så ja; vi kan fokusere, gøre os umage og ønske det bedste, men vi FÅR det altså ikke altid – heller ikke hvis vi bare ønsker det NOK! For vores grundvilkår her i tilværelsen er ikke ens, og det spiller ind – om man så vil det eller ej. Mern vi har alle den opgave der består i at få det bedste ud af hver eneste dag!

 3. Fantastisk godt valgt emne – jeg glæder mig til fortsat at læse med ;o)
  Mvh. Helle ;o)

 4. Skønt tema, jeg elsker at høre om andres hverdage. Mon alle beretningerne er kvinder i alderen med børn hjemme?

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *