40. FYRRE.

Jeg har været omkring det mange gange – og skrevet en bog om det – det med at blive 40. Og jeg har nok været lidt rigeligt optaget af det; også til stor undren for mig selv. For hvorfor betød det noget? Overhovedet? Er det ikke lige meget? Alder er jo bare et tal, og hvad skal man bruge det til?

En af grundene til at jeg har tænkt så meget over det, er tror jeg, at jeg kan huske min mor helt tydeligt fra hendes 40års fødselsdag. Min mor havde fødselsdag en måned før mig, og var præcis 30 år ældre end mig, og vi havde engang talt om at vi burde holde en kæmpe fest sammen når hun blev 70 og jeg blev 40. Måske er det det; måske er det også det med at der er så mange dumme fraser omkring 40? Ting man siger – fx: “Man kan slet ikke se det, men hun er altså 40!! Fyrre!” Som om det skal undgåes.

Men i sidste uge døde Maria Gerhardt. 39 år gammel. DJ-en, forfatteren, aktivisten. Væk var hun. Hun ville have givet sin højre arm og lidt til for endnu en fødselsdag, og så er det altså slut med alderskrukkeri. Totalt, helt og aldeles slut. Det giver ingen mening. Hende har jeg tænkt en del på, de sidste dage, og da jeg fejrede min fødselsdag med en biograftur (Skønheden og Udyret – til drenges store fortrydelse og min store fryd), tænkte jeg at det fandme er komplet ligegyldigt, det med alderen. Ikke at jeg ikke har vist det hele tiden, men alligevel – det var en tanke værd.
Det eneste der betyder noget er kærligheden, familien, vennerne, følelserne, livet, festen og alle de minder man kan skabe sammen. Vi er her kun nu, og der er ingen grund til at glemme det.

11 kommentarer

 1. Som jeg skrev til dig i går, så er det altså slet ikke så skidt at blive ældre. Og som du selv nævner er alternativet værre (sidste år var den tæt på for mig selv tre gange på tre uger).

  Alder giver pondus, hvis du bruger den rigtigt og ikke kryber langs husmurene, som den facbook-skribent, der i går skrev et indlæg om, at hun blev usynlig for 4-5 år siden, og hvor er det hårdt …

  Jeg bliver 50 til sommer og er faktisk ikke blevet usynlig, selv i mit nørdede akademikerantræk, med briller og nogle gange endda med høreapparater:)

  Det er svært at forestille sig, at lige du ikke skulle kunne bruge den der alder bedst muligt.

  Så stort tillykke med fødselsdagen en gang til!

  Ps. Jeg så Doctor Strange i går, hvor Tilda Swinton var meget, meget cool og tævede Mads Mikkelsen, som jeg gik på Metropolitanskolen med. Min mand siger faktisk af og til, at jeg bare skal købe tøj efter modellen, hvad ville Tilda Swinton købe, og han har jo ret:)

 2. Tilda Swinton er SÅ cool! Jeg var ret vild med Dr. Strange, som jeg så sammen med Elias – og det er jo også noget af det fine ved at blive ældre – at ungerne også gør det! Men du har ret! Ingen paneler! Jeg planlægger at blive en ældre excentrisk dame, der serverer sherry i små glas ved middagstid, iklædt velour. Kram J

 3. Tillykke 🙂 (igen) – personligt er jeg vild med 40’erne, men der kan da godt snige sig tanker ind om ‘at være gammel’. På den anden side, så handler det jo, som du skriver, om at være her nu – og nyde det gode i ens liv. Kram B

 4. Kloge ord, der kan tåle at blive gentaget: “Det eneste der betyder noget er kærligheden, familien, vennerne, følelserne, livet, festen og alle de minder man kan skabe sammen. Vi er her kun nu, og der er ingen grund til at glemme det.”

  Det er så sandt som det er sagt. Helt enig. For min egen del tror jeg særligt tallet 40 har noget at gøre med, at vi rent mentalt – for hvem hører ikke politikerne tale om den statistiske levealder? 🙂 – er klar over, at vi er nået ‘halvvejs’ på denne rejse, vi kalder livet…

  Det gør så bare resten endnu mere sjovt, og med kun 25 dage til de 44, så erkendes det i dag, at alder bare er et tal. Men vi skal bestemt, som du siger, huske: “Det eneste der betyder noget er kærligheden, familien, vennerne, følelserne, livet, festen og alle de minder man kan skabe sammen.”

 5. Kære Julia, Tillykke. Jeg tror det der driller med 40 (for det gjorde det også med mig) er at det er så midt i livet som det kan blive. Hvis man er så heldig at blive 80, ja så er man halvvejs. Her ved næste runde som jeg fejrer lige om lidt, så er det ikke nær så “slemt” men kun glæde over alt det liv der er og leves. Jeg vil ønske dig en dejlig dag og fejring. Og tak for dine fine livsord, som får min hverdag til at blomstre lidt mere. Knus herfra.

 6. Jeg har haft det allerbedst efter de 50 år .
  Stort tillykke med fødselsdagen! Keep going girlfriend !

 7. Stort tillykke med de 40!
  Ja, hurra for alle de fødselsdage vi kan fejre. Det betyder jo netop, som du skriver, at vi er i live.
  Jeg fylder selv fyrre om et par måneder. Og jeg kan rigtig godt lide det sted, jeg er i livet lige nu. Det lyder som en kliche, men jeg synes bare, at det bliver bedre og bedre.
  Når vi så kan få lidt kvababbelser over tallet, mon det så ikke er fordi, at de år er gået så forbandet hurtigt, og at vi ikke har så travlt med, at de næste mange mange år skal gå ligeså lynende stærkt?

 8. Man er nået langt i alders debatten når man er villig til at diskuteret med sin svigermor at hun ikke har ret i at hun ved hvor gammel hendes søn er. Jeg var sikker på jeg vidste bedst og jeg tog 10 års fejl.
  Shit happens ;-))

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *