Chock in the USA

Vi var nogle der vågnede op til lidt af en forskrækkelse i dag. At manden der ikke kan lide kvinder kan vinde et valg. At manden der vil bygge en mur mod Mexico rent faktisk løb af med sejren. At ham der er imod alt og alle, der ikke ligner ham selv, skal forene et USA, der synes endog ekstremt mangfoldigt. Jeg tror vi er mange, der må indse at vi ikke forstår en skid. At vi ikke ved noget om USA, og at der er befolkningsgrupper både i Europa, USA og Danmark som ikke føler sig hverken set, hørt, husket eller forstået. Og hvis hverken folketingsvalget herhjemme, Brexit i England eller nu, Trumps sejr i USA er et vink med en hel vognpark, så er det måske alle os med de såkaldt rigtige meninger, der er nødt til at sætte os bagerst i bussen og tage en rejse hen til de steder, vi ellers ikke vil besøge. Dét, eller vi kan læse denne artikel. Der er i hvert fald meget vi mangler at lære.

6 kommentarer

 1. Det er en katastrofe. Forfærdeligt. Et mareridt… Jeg kan ikke fatte det. At SÅ mange mennesker blev dumme af at gå i flok, og æde løftet om at nogen vil ‘make America great again’ uden andre argumenter end en mur. Jesus, altså.

 2. Først vil jeg lige slå fast, at jeg inderlig havde håbet at Hillary havde vundet.

  Dernæst vil jeg fortælle om en samtale jeg havde med en kollega i dag, det satte nogle tanker i gang. Han sagde noget i retningen af, at amerikanerne er raplende skøre, ignorante og dumme. Jeg gav ham ret. Men så var det at jeg kom til at tænke på, at det er utrolig memt for mig, med min lange uddannelse, fede job og alverdens sikkerhedsnet – at sige at amerikanerne bare er for dumme. Hvis det nu var mig, der havde gået arbejdsløs i 15 år, havde set en masse jobs blive flyttet til Kina, set en masse bandekriminalitet og vold, set illegale immigranter arbejde ulovligt.. var det mig, så havde jeg også sat krydset på Trump. Hvis ikke jeg kunne brødføde mine børn, så tror jeg fatisk at jeg var ret ligeglad med klimaforandringer, sexisme, homofobi og racisme. Helt ærligt, kan vi egentlig tillade os at kalde dem dumme. Det synes jeg faktisk ikke.

  Jeg håber at han tager røven på os, og gør et hamrende godt stykke arbejde.

 3. TAK Julia for at gøre opmærksom på at der er meget vi ikke forstår. Jeg bor udenfor Detroit og jeg er ved at brække mig over bedrevidende danskere, der føler sig super berejste fordi de har været både på østkysten og på vestkysten, og som føler sig vel kvalificerede til at udtale sig om de latterlige amerikanere. Nej, ikke alle trump vælgere bryder sig om ham, men der er en desperation her, man slet ikke kan forstå når man sidder hjemme i lille trygge Danmark. Vi er NØDT til at se i øjnene, at der er befolkningsgrupper der ikke er blevet hørt. Hvis ikke eliten får øjnene op for det, kommer det til at blive endnu mere skræmmende. Jeg ville ønske Trump til mars på en enkelt billet, men nu er han her altså og så må vi slå koldt vand i blodet og mane til besindelse. Det splittede USA bliver kun endnu mere splittet hvis hver lejr skriger “idiot” af den anden.

 4. Jeg har oprigtigt ondt af de amerikanere, der ikke kan se sig selv bo i et land med en så udannet og lidt rummelig præsident. Jeg ville være så flov over at være amerikaner i dag.

  Og så er det, jeg kommer til at tænke på Danmark. Er det mon virkeligheden for os efter næste valg i Danmark? At vi græmmes over, at et parti kommer til magten efter mange år i kulissen som “ikke stuerene”. Jeg håber, at det, der er sket i USA kan være en øjenåbner. Man risikerer at få, hvad man beder om, når man stemmer i protest. Det er vist meget godt at indse.

 5. Og det er fuldstændigt det samme der sker i Europa lige nu. Politikerleden stiger og stiger, og folk søger automatisk mod ydrefløjene, fordi de i det mindste gør noget.
  Det er en skræmmende udvikling, og vi mangler nogle stærke folkevalgte kræfter som tør at gøre op med utilfredsheden. Nogen der virkelig lytter efter, og ikke kun lefler for de intellektuelle eller den 1 % rige.

  Jeg håber inderligt at Michelle Obama stiller op i 2020, men krydser samtidigt fingre for at Trump indser hvor stort et ansvar han har nu. Det er ikke bare et firma, som han kan erklære konkurs, og smutte fra, Det er et helt land..

 6. Kære CM – jeg er så enig. Jeg tror også at vi kommer til at se mere af det i Danmark, og i Europa. Men vi bærer helt sikkert også noget ansvar selv – vi er med til ikke at være dygtige nok til at inddrage de børn og voksne, der står på kanten af samfundet. Sammenhængskraften svinder, er jeg bange for.
  KH
  J

  Kære Charlotte – det har du så meget ret i.

  Kære Henriette – tusind tak for dit input og din indsigt. Jeg er så enig med dig: Eliten og de intellektuelle fjerner og barrikaderer sig næsten – vi ser det samme her. Og vi har ikke ret til så bagefter at stå og kalde de andre for dumme (og ja, det gør jeg sikkert selv ind i mellem.)
  KH
  J

  Kære Maude – det er totalt uforståeligt. Men jeg er bange for – som andre også har sagt her – at vi ikke er langt væk fra det samme i Dk.
  KH
  J
  Kære Line, Tak for input – jeg er helt enig med dig. Vi er nødt til at være følsomme overfor at der er nogle mennesker som ser sig selv marginaliserede mere og mere. KH J

  Kære

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *