Interview: Motor Mille: “Barndommen er fantastisk; en fest, der efter min mening aldrig burde slutte”

Hasan Cücüc. Journalist.

Motor Mille har skrevet en bog på Forlaget Carlsen. En børnebog. Og selvom man ind i mellem kan tage sig til hovedet over at man skal være TVkendis for at få lov til at skrive en børnebog, så er Carlsen gode til at få det til at lykkes, og Motor Milles bog Cirkus Mille, er et sandt pletskud af en lækker, inspirerende, motiverende og fremfor alt kærlig børnebog. Jeg har mødt forfatterinden to gange – og hun er et af den slags mennesker, der har energi nok til at kun kan dele ud af den til alle i sin nærhed. Jeg oplevede det første gang da jeg sammen med Sofus var til et arrangement på DR, hvor virkeligt mange børn væltede rundt og ville have en bid af Mille. Sofus var så genert at han ikke kunne være med, men så så hun ham, registrerede det og fik ham til at kunne være med på sin egen måde. Den anden gang jeg mødte hende var på en helikopterflyveplads, hvor hun var landet og jeg skulle afsted – og der klokken 5 om morgen, havde hun alligevel overskud og lyst til at optage en lille video med Sofus, som da han fik den, ikke forstod hvor heldig han var, med en personlig hilsen. Min allervarmeste anbefaling af denne fine, fine bog, og af en forfatter, som jeg håber skriver mere. Læs mere om bogen her.

NYCirkus Mille cover.indd

 

NB: I interviewet her, har jeg stillet Mille et spørgsmål til en sætning i pressemeddelelsen om bogen, så interviewet har ikke helt samme form, som det plejer. Min tekst er markeret med fed, Milles svar står med denne tekst.

Du er Mille, og så er du Motor Mille – hvordan hænger de to sammen?

”Jeg er Mille. Jeg er en ung kvinde på 27, vokset op i Jylland og nu bosat i Kbh. En ung kvinde, der ligesom mange andre i den alder, knokler for at være karrierekvinde, tænker på, hvornår jeg engang gerne vil have børn, tager på tøsetur med veninderne og reflekterer over alle livets store spørgsmål, alt imens jeg faktisk udlever mine drømme. Drømme, som jeg har brugt de sidste 10 år af mit liv på at få mulighed for at nå.

Motor Mille reflekterer over helt andre ting. Hun ser verden mere i børnehøjde, reflekterer og oplever meget igennem leg og fantasi. Hun hopper i en vandpyt, hvis hun ser en, og så tager hun konsekvensen af at have fået våde tæer, efter de er blevet våde. Hun minder utrolig meget om mig selv som barn, hvilket også vil være grunden til, at man måske vil føle, at det er en del af Motor Mille, man møder i bogen.
For vi er jo på mange måder en og samme: Vi råder bare over hver vores platform og hver vores “virkelighed”. Motor Mille bor på Ramasjang-øen, og Mille Gori i indre København. Men når det så er sagt, så går Mille aldrig nogen steder uden at have en del af Motor Mille med, og Motor Mille laver ikke noget uden Mille!”

Du har skrevet en bog, som handler om bevægelse og dans – hvorfor skal det komme i netop bogform, som jo handler om at sidde stille og hygge?

”For mig bygger bogen ligeså meget på fantasi og historie, en historie, der er skrevet både til børn og voksne. Jeg vil gerne skabe billeder i børnenes hoveder og få dem til at stille spørgsmål, og samtidig vil jeg gerne udfordre forældrene, mit ønske er, at den kan skabe en masse leg og derved bevægelse og samtidig også give plads til en hyggestund i sofaen, hvor historien kan være omdrejningspunkt for at starte en samtale, “kan man virkelig løfte en ko”? Mit svar er: Ja! Jeg elskede at læse med min mor som barn, og jeg havde selv forskellige lege, der alle udsprang fra forskellige af mine yndlingsbøger.”

 I pressemeddelelsen til din bog siger du, at mange forældre meget hurtigt giver deres børn en iPad, og at vi burde gøre mere ud af at få dem til at bevæge sig. Jeg tilhører en generation af mødre, der konstant bliver givet dårlig samvittighed over netop det – og hvor regler, retningslinjer etc. i familierne sikrer, at netop dette ikke sker. Tror du, at det står slemt til i familierne? 

”INGEN skal have dårlig samvittighed! Vi lever i en tid, hvor alt er digitalt, og i virkeligheden følger vores generation af børn bare med tiden. Der er en kæmpe kulturforskel, fra da jeg var lille, men jeg synes ikke, det er forkert at stikke sine børn en iPad engang imellem. I virkeligheden tror jeg også, det er super lærerigt og givende, at de nogle gange bare sidder stille og slapper af med et spil eller noget andet på iPad ‘en og fordyber sig. Men jeg synes ikke, det er ok, hvis det digitale univers og de forskellige maskiner går ind og overtager for samtalerne, legen og nærværet. Og da jeg var lille, havde jeg ingen iPad, derfor er bogformatet for mig også noget ganske særligt, og jeg håber, at denne her bog, kan være med til at sætte rammerne for nogle gode samtaler, en ny leg og den nærvær, det er at læse en bog sammen. Så nej, jeg tror ikke, det står slemt til ude i familierne.”

Og så uddyber Mille faktisk – det som jeg måske har taget lidt hårdt fat om i pressemeddelelsen og siger: “En lille ting: Synes ikke jeg er så hård ved forældrene i pressemeddelelsen. Jeg siger, at det er blevet nemt at stikke børnene en iPad; ikke at mange forældre dermed gør det): I pressemeddelelsen står der: “Desværre er det blevet nemt bare at stikke sine børn en iPad eller en telefon, i stedet for at sende dem ud og lege. Men man må ikke glemme legen og nærværet. Jeg håber, denne her bog kan skabe en masse leg og sætte fantasien i gang. Jeg håber også, at mange voksne vil læse den op for deres børn og på den måde være med til at værne om hyggen ved at sidde sammen og være fælles om en historie“.

Jeg har mødt dig sammen med min yngste søn en enkelt gang, hvor jeg blev meget rørt over din ligefremme måde at lade dig hylde af virkeligt mange børn. Hvordan finder du det overskud?

”Det er ikke et overskud, jeg finder, det er et overskud, som altid er til stede i min krop, når jeg er omgivet af børn, simpelthen fordi de giver mig overskuddet. Jeg ELSKER børn, jeg elsker deres ærlighed og deres syn på verden, deres fantasi og deres overskud til altid at møde mig med store spørgsmål og kærlighed. Jeg føler mig heldig hver morgen, når jeg går på arbejde. Jeg føler, der hviler et kæmpe ansvar på mine skuldre, et ansvar, jeg har tænkt mig at forvalte med dybeste respekt. Jeg er i en position, hvor utrolig mange børn ser op til mig, spejler sig, lytter, tænker og tager stilling til de ting, jeg siger og gør. Derfor føler jeg også, de fortjener at møde en, der har overskud, tid og ikke mindst lyst til at kramme og lytte, når vi mødes i virkeligheden. Barndommen er fantastisk; en fest, der efter min mening aldrig burde slutte, og midt i denne fest skal de små hoveder så også lære og forstå så mange ting og samtidig fyldes med kærlighed og oplevelser, det er det, som forældre står for, men hvis jeg igennem mit arbejde kan bidrage lidt til den fantastiske fest fyldt med læring, refleksion og kærlighed, er jeg lykkelig. Jeg fyldes til randen med kærlighed, når jeg møder ungerne og finder samtidig også min inspiration og energi i de små størrelser, og der har du formularen til overskud.

Hvad er det vigtigste, du vil give os som forældre, og vores børn med din bog?

En god historie, plads til fantasi, tid til nærvær og muligheden for selv at blive inspireret til at lukke øjnene og drømme!

Se bogen her.

4 kommentarer

  1. Jeg vil sige, ar hjemme hos os er Motor Mille en super-helt, som er helt på højde med Captain America, Spiderman og Hulk. Vi skal da SÅ meget ha’ fingre i den bog!

  2. Åh, Motor-Mille har den højeste stjerne hjemme hos os. Så fantastisk tilgang til børnene, og evnen til virkelig at tale til dem i deres højde, uden at tale ned.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *