Når du heller ikke har tid til at læse

Concept of audio book. Book with headphones, vector illustration, flat design

Litteratur, poplitteratur, kærlighedsromaner, faglitteratur, stor skønlitteratur og alt det, der ligger midt i mellem er som små verdener, der åbner sig, uden at man behøver at bevæge sig eller købe en billet noget sted hen. Eventyret ligger lige der mellem linjerne på siden, og jeg forstår slet ikke hvordan nogen kan undvære det. Det er lidt ligesom motion. Det går helt fint uden, men når man først har vænnet sig til at læse, tror jeg ikke rigtigt man holder op. Eller det vil sige: Troede jeg, for hvis jeg ikke gennem min anmeldertjans på Femina fik præsenteret den ene lækre bog efter den anden, er jeg heller ikke helt sikker på, hvordan jeg skulle nå igennem hverdagen og hen til litteraturen. Men ud over at læse, så lytter jeg. Den ene store bog hiver jeg ned efter den anden, og jeg kan slet ikke undvære det. Det er perfekt, når jeg løber, laver mad, cykler, lægger vasketøj sammen, eller er i gang med andre mere hverdagsagtige sysler.

Den danske tjeneste Storytell er rigtig god, men de engelske og amerikanske oplæsere, man har adgang til på Audible.com er totalt uforlignelige. Her tre af de helt gode:

2015-12-25 02.54.44

Elizabeth Gilbert har selv indtalt Big Magic, som måske er den bedste non fiction bog jeg har læst i årevis.

Skærmbillede 2016-02-10 kl. 14.25.17

Katherine Howe er prisvindende indenfor historiske romaner, og den her er virkelig særlig. Den foregår i nutiden og i fortiden og handler om de nordamerikanske pioneerer og ikke mindst: De påståede hekse i Salem. Klik her.

Skærmbillede 2016-02-10 kl. 14.34.04

Anthony Doerrs dramatiske og medrivende roman om to børn og unge under anden verdenskrig, er noget af det vildeste jeg har læst. Den er smuk og poetisk, og den blev faktisk kun bedre af at blive lyttet. Klik her.

 

10 kommentarer

 1. Jeg har lige læst All the Lights We Cannot See og den var FANTASTISK! Jeg glæder mig til at læse/lytte nogle af hans andre bøger.

  Er også stor fan af lydbøger, det er genialt til kedelige opgaver.

 2. Det giver også en dejlig ro at læse. Selvom roen indimellem er svær at finde, med små børn omkring sig.
  Men god ide med lydbog på løbeturen, det må jeg huske. Kunne også være at mine børn ville lytte med derhjemme, hvis jeg præsenterede dem for et oprigtigt alternativ til lydbogen om “Dyrene i Hakkebakkeskoven”…

 3. Går der ikke noget af oplevelsen, når man hører det som lydbog? Jeghar aldrig prøvet det, men tror jeg vil savne den visuelle oplevelse og oplevelsen af at forsvinde i en anden verden. Kan man det, hvis man samtidig laver noget praktisk?

  Hilsen den nysgerrige, som helst og gerne læser hver dag, trods 3 børn og alt det løse…

 4. Kære Follemand – altså, jeg kan, og jeg synes det giver en slags eskapisme og litteraær oplevelse uden at jeg bruger tid, jeg ikke har, på den. KH J

  Kære CM – det er jeg sikker på. Elias var ret begejstret for Hodja fra Pjort på Storytell. KH J

  Kære Astrid, NEMLIG! KH J

 5. Jeg har netop, for 10 minutter siden, downloadet min første lydbog. Faktisk til min syge 7 årige søn, som ikke orker at se mere TV, ikke kan sove og ikke orker noget. Jeg bruger i første omgang ereolen, men hvis det bliver en succes, skal jeg til at se efter supplementer for udvalget på ereolen er begrænset.

 6. Hej Finurligt – ja, så er det vist storytell, når det er på dansk. Der er sikkert også andre tjenester, og man kan melde sig til noget der hedder læsehesten på DR, hvor de også ind i mellem sender lydbøger gratis ud til børn. God bedring! Kh j

 7. Jeg elskede faktisk ‘alt det lys vi ikke ser’ mere da jeg var færdig. Den satte så mange tanker i gang og jeg kan få helt lyst til at læse den igen på et tidspunkt (læste den i sommer). Kh. Birgitte

 8. Jeg er rigtig glad for e-reolen. Søgefunktionen er umulig men udvalget (i min kommune hvis der er forskel ) er stort når først man finder ud af at søge.
  Og så er det gratis

 9. Jeg læser rigtig meget, og jeg forsøger at få det passet ind, så jeg kan læse om aftenen. Til gengæld ville jeg virkelig gerne blive bedre til at høre lydbøger, jeg har kun hørt et fåtal, og så har jeg mere gået efter oplæseren end bogen eller forfatteren. Så jeg har hørt War Horse af Michael Morpurgo, fordi den blev læst op af skønne Dan Stevens (ham fra Downton Abbey), Casanova, der blev læst op af Benedict Cumberbatch (fantastisk oplæser!) og så diverse bøger læst højt af Stephen Fry, fordi han har en af de hyggeligste oplæserstemmer.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *