David Bowie – RIP

Skærmbillede 2016-01-11 kl. 09.17.44

David Bowie er død, og jeg forstår det ikke. Der er mennesker, der på en eller anden måde er en del af vores fælles kulturelle arv, vores fælles forståelse af, hvad det vil sige at være her, nu, som synes uforgængelige, indtil de pludselig er væk. I fredags udgav han et anmelderrost album, Blackstar. Det var hans 69. fødselsdag og vist nok hans 27. studiealbum. Flere har skrevet det er et mesterværk.

Mit eget forhold til ham begyndte med Labyrinth (se billede ovenfor og nederst). Eventyrfilmen, der havde premiere i 1986, og var firserne på speed i en lækker pærevælling med musical og eventyr, romantik og “coming of age”. Hvis du ikke har set den, så gør det. Bowie var fantastisk, og jeg bliver nødt til at finde ud af hvor jeg kan opstøve den henne.

Senere mødte jeg fankulturen omkring ham hos min veninde Anja, som introducerede mig for Ziggy Stardust, og senere igen fattede jeg hvad han havde betydet i hele koldkrigsperioden, mens han boede og arbejdede i Vestberlin. Han kunne opsnuse eller flytte, eller måske endda påvirke, tidsånden på en måde som få andre; og nu er han væk. Hans arbejde står stadig, og det er her vi må genopdage eller bare opdage ham.

Skærmbillede 2016-01-11 kl. 09.17.57

9 Comments
Previous Post
Next Post