Julegæst på Bloggen: Anne-Sophies italienske Julelækkerier + opskrifter

Anne-Sophie er bidt af en gal grydeske, og er derudover også såvel min kære søster som min dejlige kollega. Anne-Sophie skriver om mad for Femina, og arbejder hver dag med fødevarekommunikation lige her hos os. Fordi jeg ikke selv har en mastergrad i hverken jul eller julelækkerier, har jeg bedt en række mennesker, der er dygtigere til de dele end mig, til at inspirere alle os andre med deres julekunnen. Så her først et par spørgsmål og svar på betydningen af julen for Anne-Sophie og derefter hele to fantastiske opskrifter:

Skærmbillede 2015-12-07 kl. 10.12.26

 

 

Hvad er jul for dig – og hvornår er det jul?

Jul er når der er ro på, når verden går lidt i stå og jeg har tid til at prøve nye ting af i køkkenet og ligge i sofaen og læse kogebøger, eller lave virkelig ingenting fra jeg står op til jeg går i seng.

 

Allerede i sommerperioden har jeg på arbejdet fokus på jul, og derfor er det før sket for mig at julestemningen er toppet i oktober, hvilket ikke på den måde er særligt smart. Det skal helst være jul i december og jeg nyder virkelig julelysene i vinduerne, alle julekomsammenerne, og ikke mindst en lind strøm af æbleskiver.

 

Hvorfor skal vi kende denne ret? Hvad er din historie med den?

Kandiseret appelsinskal har altid virket lidt magisk for mig: At tage noget som egentlig bliver sorteret fra og gøre det til en lille delikatesse. Det er fascinerende. Jeg er vild med smagen af kandiseret appelsinskal og her har jeg parret det med to ting som jeg også er ret vild med: Cantuccinier og panna cotta.

 

Hvad er god julemad?

Jeg har det ret ambivalent med julemad. Jeg kan virkelig godt lide en skive flæskesteg og er tosset med rødkål, men alt i kategorien kartofler og sauce er ikke lige mig. Desuden forstår jeg heller ikke helt det der med at spise sig så mæt at man er ved at klappe sammen henover julegaverne. Til jul i år har jeg planlagt nogle grove salater med grønkål og stegt rødkål, masser af lime, nødder og appelsin. Og det glæder jeg mig til!

Panna Cotta Jul

Opskrift

Søde julesager med kandiseret appelsinskal

Kandiseret appelsinskal

Det virker så eksotisk, men det er helt ærligt ret nemt, man skal bare være tålmodig.

 

4 økologiske appelsiner

300 gram hvidt sukker

 

Skræl appelsinerne og skær strimlen i strimler på cirka 3 millimeters bredde. Gem kødet, du kan sagtens bruge det i juice og salater de efterfølgende dage, hvis du pakker dem godt ind og lægger dem i køleskabet.

Put appelsinskallerne i en gryde og kog op. Når vandet koger, lader du det koge i 5 minutter.

Hæld vandet fra og gentag processen 2 gange.

Herefter koger du de 300 gram sukker op med 3 dl vand. Vær sikker på, at sukkeret er helt opløst, inden du tilsætter appelsinskallerne. Lad dem simrekoge i 10 minutter.

Dræn vandet fra og tør skallen på bagepapir i 24 timer og opbevar i en tætsluttende beholder.

 

Tip: Hvis du gerne vil spise dem, som de er nu, bruge dem på kager m.m., så drys med hvidt sukker, inden du kommer dem i en beholder.

 

Cantuccini med kandiseret appelsinskal

Cantuccini fås i et utal af variationer, og denne basisopskrift kan du selv variere i det uendelige ved at skifte appelsinskal og mandler ud med for eksempel hasselnødder og chokolade eller små stykker tørrede figner og pistacienødder.

 

150 gram kandiseret appelsinskal

150 gram mandler

½ tsk. vaniljepulver

1 tsk. bagepulver

300 gram hvedemel

300 gram hvidt sukker

3 store æg

 

Tænd ovnen på 180 grader og læg bagepapir på en bageplade.

 

Hak appelsinskallen groft og bland alle ingredienserne i en skål. Brug fingrene og bland, indtil du får en grov, men ensartet masse.

 

Del massen i fire lige store portioner og form dem som aflange pølser på bagepapiret. Tryk dem flade.

 

Bag i cirka 35 minutter. Når de kommer ud, skærer du dem i 1 cm brede skiver, mens de stadig er varme. Læg dem til afkøling på en rist med skæresiden opad.

 

Når de er kølet helt af, opbevares de bedst i en kagedåse eller tilsvarende.

 

Tip: Hvis du gerne vil have dine cantuccinier helt tørre, kan du, når du har skåret dem, bage dem igen i 3-4 minutter med skæresiden opad.

 

Vanilje Panna Cotta med kandiseret appelsinskal og pekannødder

4 personer

 

Panna Cotta er helt ærligt en supersmart dessert, for den skal laves i god tid og serveres direkte fra køleskabet. Derfor kan du nyde middagen sammen med dine gæster i stedet for at fare rundt i køkkenet, mens de andre har det sjovt.

 

1 god vaniljestang, helst økologisk

80 gram hvidt sukker

180 gram letmælk

150 gram fløde

2 blade husblas

25 gram pekannødder

15 gram kandiseret appelsinskal

 

Skrab vaniljekornene ud af stangen og kom stang og korn op i en gryde.

Tilsæt mælk, fløde og sukker og varm massen langsomt op under omrøring. Hastværk er virkelig lastværk her, det gælder om at være tålmodig.

 

Læg i mellemtiden husblassen til udblødning i en skål med koldt vand.

 

Når væsken er varm, knuger du væsken ud af husblassen, og tilsætter væsken. Rør rundt, mens husblassen bliver opløst.

 

Hæld væsken igennem en si og fordel den i fire små glas eller skåle. Dæk til og stil på køl i minimum 6 timer inden servering. Gerne natten over.

 

Hak pekannødder og appelsinskal og drys ovenpå inden servering.

1 kommentar

  1. Jeg er ganske enig – og salaten lyder skøn. For altså: Flæskestegssovs og grønkål eller frisk rødkålssalat går SÅ godt i spænd – serverede selv den lilla version til årets adventsmiddag med friske danske æbler, salt-mandler, sure kapers, sprøde løg og en syrlig-sød olieedikkedressing med granatæble sirup venterpaavin.blogspot.dk/2015/12/hul-pa-julens-frste-tradition.html?m=1

    God jul!

    – Anne

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *