Om De Fantastiske Få – og hvad vi andre kan gøre

I sidste uge kom jeg ret sent forbi en gruppe flygtninge på Hovedbanegården. Små børn, ældre mennesker og alle dem midt i mellem. De sad og lå på tæpper på gulvet i den decemberkolde forhal. Foran dem stod en mand, med en jakke på, hvorpå der var broderet “Intet menneske er illegalt”, og han passede tydeligvis på dem. Jeg talte med ham, og han fortalte mig at der hver dag kommer ca 800 såkaldt illegale flygtninge igennem Hovedbanegården. Han, og en lille gruppe dedikerede mennesker, hjælper dem.

De hjælper dem, som de eneste.

De står der nat og dag og tager imod, de koordinerer vintertøj og varme tæpper, de sørger for mad, og drikke og de små ting, der i øvrigt er brug for og hjælper dem med at finde videre ud i verden, om det er her i Danmark eller andre steder.

Vi kan mene hvad vi vil om hvem der skal være hvor (personligt synes jeg at Sveriges eksempel er det bedste og jeg skammer mig over Danmarks ikke-eksisterende velvilje), men der står mennesker på vores fortorv, her i lille fine pæne Danmark uden det mest basale. Vi er nødt til at gøre noget.

Jeg har været derinde et par gange siden. En gang med penge, og i dag med mad, tæpper, bamser til børnene, varme huer vi havde dubletter af, et par flyverdragter, sutter og en pakke bleer. Der er brug for vores hjælp, om ikke andet for at vise de dedikerede og gavmilde mennesker fra Facebookgruppen Hovedbanegårdens Frivillige, at de ikke er ene om at bekymre sig.

Her finder du en oversigt over, hvad der er brug for. Husk at koordinere mad og andet med gruppen inden du kommer. De sidder som sagt på en bænk i forhallen. Der er ikke nogen hjælp fra kommunen eller det offentlige, eller noget som helst andet, end den hjælp frivilliggruppen tilbyder lige netop der.

11 kommentarer

 1. Hvor dejligt at du støtter flygtningene! Og dermed også de frivillige med at hjælpe. Stor respekt for det de gør. Jeg ville også være der, hvis jeg boede i Kbh. I stedet har jeg været med til at indsamle vintertøj tik flygtningene her i Odsherred. De er jo kommet på den der latterlige startydelse, som ingen kan leve af. Jeg vil kigge på Facebook og se hvad der sker på Hovedbanen. Tak for tippet!

 2. Kære Julia! Så dejligt, at du lige skrev det!! Jeg føler mig så magtesløs. Jeg vil helt klart køre ind forbi med hvad vi lige har for meget af…. For det har vi jo allesammen! Jeg synes det er virkelig svært at vide hvad man skal ‘tage og gøre i’, derfor er det super-dejligt, at du lige skrev om Hovedbanegården!
  Intet menneske er født illegalt. Så sandt! Kærligst, mig.

 3. Jeg er så glad for at du tør give din mening til kende og skrive indlæg med politisk indhold. Det er der ikke mange bloggere der tør, enten fordi det ikke passer ind, eller fordi de er bange for at miste læsere. Det er rart at vide hvad du står for, også når det gælder mindre hyggelige eller hverdagspudsige emner og dagsordener. Tak for det!

 4. Kære Skøre Liv – der er en masse, vi kan gøre. Du kan se det på deres Facebookside – link ovenfor. De mangler nattevagter og dagvagter, penge og mad. KH Julia

  Kære Louise P – TAK – det er jeg meget glad for du skriver – for nogle år siden synes jeg der var flere holdninger i blogland, end vi deler med hinanden nu. Jeg synes egenligt at jeg gør mit bedste for at være gennemskuelig og holdningsbåren, men hvis der ind imellem bliver lidt for lyserødt herude, så send mig gerne en mail. KH J

  Kære Susanne – hvor er du sej – og ja, det er ikke til at holde ud at det skal være sådan. At vi er så fesne med sagerne. Det er virkeligt en skam. Jeg fik for nyligt forklaret at det værste for ansøgerne er, at de sidder med hænderne i skødet og ingenting har at lave. KH J

 5. Hvordan kan Sveriges eksempel være det bedste, når de nu selv indrømmer, at de tager for mange flygtninge i forhold til, hvad deres samfund kan bære (jf deres nye stramninger)? Jeg vil også gerne hjælpe flygtninge (og gør det også), men jeg synes der er en grænse for, hvor mange et land kan tage ind, hvis vi fx om 50 år også skal have et velfærdsamfund (jv flygtninge og indvandrenes lave erhvervsfrekvens). Jeg synes desværre, dine politiske indlæg er noget ensporede, omend de også er meget sympatiske.

 6. Kære Ida – ja, jeg er muligvis naiv, men jeg synes bare der er noget helt forfærdeligt grusomt i IKKE at åbne alle døre for mennesker i nød. Nej, jeg ved helt sikkert ikke nok om hvad det koster, men så vist jeg husker var vi bedre til det og mere åbne unger krigen i det gamle jugoslavien. Og det har ikke kostet mere end at vi kunne rejse os igen. Men ja, jeg er sikkert både naiv og uvidende; jeg tror bare virkeligt på at gå foan. Og hvis Sverige kan tage 200.000, burde vi kunne tage det halve. Mindst. Og ja, det er subjektive holdninger, som jeg ikke prøver at kommunikere som en objektiv sandhed. KH J

 7. Jeg forstår. Og nogle gange har jeg det ligesom dig. Men jeg sidder blandt økonomer, som kan se advarselslamperne blinke i stor stil. Jeg vil bare gerne have, at mine børn kan vokse op i et nogenlunde trygt samfund. Sådan bliver det ikke, hvis vi åbner døren for alle i nød. Desværre. Som Andreas Kamm, generalsekretær for dansk flygtningehjælp, siger: Man kan ikke være forpligtet på sin egen undergang.

 8. Hvor er du god..
  Jeg vil også hjælpe. Vil tjekke deres side ud. Man må kunne overføre penge.

 9. Jeg var forbi Hovedbanegården i går med mad og lidt forskelligt, og det er noget af det bedste jeg har gjort i lang tid. Jeg blev simpelthen så rørt over specielt børnenes reaktion, men også over er der hver dag står frivillige. Havde bla. taget brunkager med og åbenbart minder de meget om nogle kager man bager i Syrien, det grinte vi lidt af, mig og en syrisk kvinde. Det er en dejlig kontrast til hvad der foregår på Borgen lige nu. Og på en måde fik det mig i julestemning. Så 1000 gange tak for tippet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *