Julegæst på bloggen: Interview: Juleeksperten (professionen man ikke troede fandtes)

Daniel findes i virkeligheden. Han er ekspert i julekalendre, og i jul, og i morgen er det den 1. december, julen er for alvor i gang, og jeg tænker rent faktisk at det er en fejl, hvis ikke du og jeg ved at Daniel findes og at han – hvis ikke andre – passer godt på julen og juleglæden:

Karen

Hvad er en julekalenderekspert og juleekspert, og hvorfor blev du det?

En julekalenderekspert er en julenørd. Et mennesker der ved alt, hvad der er værd at vide om julekalendere, som har været sendt på tv igennem tidens løb. Lige præcis sådan et mennesker er jeg – derudover er jeg også ekspert ud i julen som fænomen og julefilm. Jeg har været helt vild med julekalendere lige siden, jeg var lille. Jeg så dem selvfølgelig på TV, men lydsporet blev også sendt i radioen. Det var før, vi havde VHS, så jeg optog dem på kassettebånd. Senere begyndte jeg at samle dem på videobånd, inden de begyndte at komme på dvd. Jeg ejer over 100 forskellige julekalendere på DVD.
Jeg har altid haft en kæmpe passion for tv-julekalendere. Så stor en passion, at jeg for nogle år siden besluttede mig for at forsøge at lave min egen julekalender og udgive den på YouTube. Det skulle være en julekalender, som jeg selv kunne filme, producere, klippe og agere vært for. Derfor lod jeg mig inspirere af en julekalender, som blev sendt på DK4 for ti år siden. Jeg kontaktede julekalenderens bagmand øl-ekspert Carsten Berthelsen, og fik lov til at bruge navnet og sådan opstod “Den Lystige Julekalender Part. II”, som senere blev til “Den Lystige Julekalender”. Julekalender handler om noget så lystigt som juleøl og juletraditioner. Igennem årene tog julekalenderen fart og i 2014 nåede julekalenderen ud til over 50.000 seere og der kom kendte gæster i studiet – personligheder såsom Sebastian Dorset, Sebastian Klein og Martin Veltz gæstede mit loftstudie. Hvordan blev jeg så til julekalendereksperten? Det gjorde jeg ved, at den lokale avis Valby Bladet, skrev en artikel om min julekalendersamling og min egenproducerede julekalender. Disse artikler faldt en tilrettelægger fra TV2 over i forbindelse med, at hun skulle lave et indslag om julekalendere gennem tiden på TV2, og hun søgte en person som havde en stor passion for julekalendere og samtidig ikke var en gammel nisse. Vi lavede et indslag sammen, som blev sendt ud i bedste sendetid i forbindelse med TV2’s 25 års jubilæumsshow. TV2 introducerede mig som danmark mest passionerede julekalenderekspert, og det betragter jeg som min ilddåb på national-tv. Herfra stak det af – Jeg har ageret ekspert i Go’ Morgen Danmark, i forskellige radioudsendelser, Kulturen På News, TV2’s 25 års jubilæumsshow , deltaget i Masterchef på TV3 med juletema.
I mit civile liv er jeg lærer Syvstjerneskolen i Værløse, men jeg kalder det talentudvikler, da jeg i høj grad føler, at det handler om at uddanne nye talenter – talenter som er rustet til fremtiden og på de udfordringer, der venter dem. Jeg underviser i dansk, madkundskab og historie.

Hvor meget af din tid i løbet af året bruger du på julen, og hvordan harmonerer julepassionen med dit liv?
Fra januar og til juli bruger jeg ikke så meget tid, der går jeg nok lidt i sommerhi, hvis man kan kalde det det. I slutningen af sommerferie, begynder jeg for alvor at skrue op for julen. Jeg begynder at se de første julekalendere og julefilm og små men få nisser begynder så småt at kigge frem på hylderne og i vindueskarme. I forbindelse med min juleblog, ligger der en del arbejde i at forberede, hvornår hvilke blogindlæg skal skydes afsted. Det begynder jeg også at planlægge i god tid, for på den måde at være på forkant med så meget så muligt, for når først julen rammer, får jeg rigtig travlt. Især i år har jeg ekstra travlt, da jeg skal giftes i december. Det bliver et ægte julebryllup, dog uden nissehuer og julemandskæg. Det skal være et klassisk bryllup, men det skal eksekveres i vinter/juletema. Jeg har involveret mig rigtig meget i planlægningen af brylluppet, og det gør også, at der er en masse ekstra opgaver, men jeg synes faktisk, at det er rigtig spændende at være en stor del af det. Mange mænd prøver nok at slippe udenom, men det forstår jeg ikke helt, brylluppet er jo et fest for begge parter – både mand og kvinde, og derfor skal begge køn involveres. Jeg vil hurtigt knytte en kommentar til vinter/julebrylluppet – det var faktisk ikke engang min ide med den type bryllup. Det var min forlovede, der forslog det, og jeg var solgt med det samme – så ved man bare, at man har fundet den helt rigtige at dele sit liv med. På den måde får jeg også både min julepassion og mit liv til at harmonere. Jeg bruger rigtig meget tid på julen, men heldigvis har jeg en fantastisk forlovet, som altid støtter mig i mine skøre projekter – jeg skal f.eks. snart i studiet og indspille årets (forhåbentlig) helt store julehit, som jeg har skrevet sammen med en god kammerat og selv skal indsynge i samme selskab. Jeg indspillede også en julesang sidste år, den hedder “Nu Julen Er Her”, og kan findes på Spotify https://play.spotify.com/track/17ddvOZmSvUAZccj6AwrYT – Min nye julesang kommer til at hedde “Decemberlys” og vil højst sandsynligt være tilgængeligt på alle de kendte musikstreamingtjenester fra d. 20 november. Jeg tror min forlovede er ved at være godt træt af at høre på, at vi øver, men hun støtter mig alligevel, og det er fantastisk.
I forhold til mit civile arbejde som skolelærer, kan jeg sagtens få tingene til at spille. Jeg går utroligt meget op i mit arbejde, men det har ikke så meget med min julepassion at gøre. Derfor er jeg meget bevidst om ikke at blande de to ting, men sommetider, hvis læringen er den rigtige, kan man faktisk godt kombinere min julepassion med mit hverv som skolelærer – Julemiddag i madkundskab med fokus på den danske madkultur, eller den danske juls historie, hvor man i faget historie kan undervise i danske traditioner og deres udvikling. Derudover turnere jeg også rundt på forskellige skoler, hvor jeg holder foredrag om tv-julekalenderens historie, og hvad julekalendere kan lære os. Derfor er der ingen tvivl om, at jeg bruger rigtig meget tid på julen, og jeg nyder hvert sekund.

Hvad er det vigtigste at vide om juletiden, og er der noget vi kan lære af julen som vi kan bruge resten af året?
Lad mig starte med at sætte scenen. For mange år siden startede en helt speciel tradition i min familien. I slutningen af 90’erne og i begyndelsen af 00’erne begyndte vi at fejre jul i Trysil i Norge. Vi pakkede bilen omkring d. 20 december, og så kørte vi ellers afsted mod nordens kulde og sne. Vi havde naturligvis pakket bilen godt med alle julegaverne, masser af julemad og lidt af den gode juleøl, ellers kan det hurtigt blive lidt dyrt i Norge. Vi havde altid fejret jul med en anden familien, så de var også med, hvilket var en stor fordel mht. bilplads og bagagerumsplads. Det blev til en fantastisk tradition op igennem min barndom, og mens jeg voksede op begyndte jeg at sætte mere og mere pris på, hvor specielt det er at holde jul i Trysil. Forestil jer en træhytte dækket af sne, lyden af det knistrende træ fra pejsen og den hyggelige julemusik spillet rummet op. Rummet fyldes ud af mennesker der sidder fælles om et bord og klipper julepynt, og flere mennesker der står oppe i køkkenet og forbereder julemaden. Man er sammen, og man er kun sammen med dem, man er afsted med. Her er ingen stress, for man skal ikke nå rundt til alverdens julearrangementer. Om dagen kan man stå på ski og om aftenen kan man klippe julepynt og se julekalender imens. Det der er helt perfekt ved at være afsted på juleferie i Trysil er, at man kan stå på ski om dagen, og man kan julehygge om eftermiddagen og aftenen. Derudover er der også muligheder for at gå nogle fantastiske ture i de smukke landskaber. Man er nemlig omringet af skønhed. Man tages hurtigt tilbage til dengang man var lille, hvor hele julens ånd fangede én på en helt speciel måde. Man holder jul for julen og samværet skyld, og det er helt perfekt i min verden. Det er, hvad julen kan lærer os – man er sammen for at være sammen. Det behøver selvfølgelig ikke at være i Norge, for det er hele stemningen fra samværdet det handler om. Det skal ingen hemmelighed være, at jeg elsker disse julerejser. Min familie og jeg har ikke været afsted siden 2008, men mine forældre gav min forlovede og jeg en juleferie til Trysil i julegave sidste jul, og derfor skal vi afsted i år. Det er første gang, at jeg skal derop med en kæreste (hustru på det tidspunkt), og det kommer bare til at gøre det hele endnu mere perfekt. Jeg glæder mig utrolig meget til at vise hende de juletraditioner, som jeg er vokset op med, og jeg håber hun forelsker sig i dem, så vi i fremtiden måske selv kan give vores fremtidige børn den samme oplevelse. Derfor kan jeg også konkludere, at det vigtigste ved julen er de oplevelser og de minder man får og har sammen.

Hvad er din yndlingsjulekalender og hvorfor?
Det er det spørgsmål, jeg har fået allerflest gange. Jeg må, som jeg altid gør, dele spørgsmål op. Der findes nemlig to genre af julekalendere – dem for børn og dem for voksne. Den bedste for voksne er The Julekalender – ingen over og ingen ved siden af The Julekalender fra 1991. Julekalenderen der har alt. Julestemning, nisser og skurken der vil ødelægge julen for nisserne, en rigtig god fortælling, tonsvis af catch phrases og selvfølgelig snapsen eller med andre ord kassepunchen. I 1991 lagde De Nattergale landet ned med deres jyske humor. Alle kan huske kartoffelavlerne Oluf og Gertrud, københavneren Benny, der skiftede navn fra Brian, da Brian var et for socialt belastet navn. Nisserne Hansi, Fritz og Günther der forsøger at finde nøglen så nissen Gammelnok ikke dør. Vedinger som ”bob bob bob”, ”Det bar’ dejligt” blev sagt af høj og lav, og det jysk/engelske sprog blev allemandseje. Julekalenderen havde også en række sange, som stadig den dag i dag bliver spillet ved juletid. The Julekalender er den julekalender, der er blevet genudsendt flest gange, og formår gang på gang at få danskerne til at finde den store kasse med julepynt frem. Brokke sig over det herrens vejr, som er ligegodt grow. Citerer sætningen ”bob bob bob”, fordi that’s a good vending, maybe we can use that in another afsnit.Synge med på It’s hard to be a nissemand og ikke mindst skåle i en kaffepunch med Benny og Oluf. En anden grund til at The Julekalender fungerer så godt, er at den slår plat på det klassiske København mod Jylland dilemma, og så er julekalender tidløs – tidsløs i den forstand, at den ikke kan placeres i tid, de man nok sagtens kunne støde på virkeligheden Oluf og Gertrud i Jylland, og da grafikken og special effects ikke rigtig spiller en rolle i The Julekalender, ligger man slet ikke mærke til det. Det har De Nattergale virkelig formået at lukrerer på. I 2001 lavede de CWC, som en ekstra udsendelse efter The Julekalender, det blev en knaldhamrende stor succes. Og i 2008 da The Julekalender blev genudsendt for tredje gang var De Nattergale meget populære igen. Catchphrases og begreber blev igen hotte i tidens sprog, og salget af The Julekalender på DVD steg endnu engang. The Julekalender blev ligeledes genudsendt i fra 2010 til 2013, da TV2 forsøgte at gøre den til en fast juletradition, men det er blevet droppet i år, da TV2 har valgt at satse på nye ting de kommende år.
Den bedste julekalender for børn er Alletiders Nisse fra 1994 Den ultimative julekalender om JUL, og vel nok den eneste julekalender, der har sikret en mand en fast indkomst hvert år – Jan Linnebjerg, der spiller ungnissen Pyrus. Alletiders jul skifter mellem Rigsarkivet og nissebo, som ligger allerdybest nede bag i arkivet. Personernes historie spindes sammen på vidunderlig vis med tilbageblik på forskellige perioder af danmarkshistorien. Der er nemlig sket det, at Pyrus er kommet til at trylle julen ud af historien, og derfor må julen genopdages. Det helt ekseptionelle ved denne julekalender er, at man, samtidig med at man underholdes, lærer en masse om Danmarks historie. Igennem de 24 afsnit møder vi både konger, dronninger og andet godtfolk, og alle dem vi møder er spillet af meget dygtige skuespillere, så det er troværdigt hele vejen til juleaften, men med en lille dråbe malurt i bægeret, da de fleste af disse besøg er filmet i et såkaldt blue screen studie, men hvis man ser bort fra det, er det en alletiders julekalender, måske den bedste familiejulekalender nogensinde.

Findes der nisser?
Både julemanden og nisserne findes i ånden. Jeg vil sammenligne det med at tro på nisser og julemanden med min kommende vielse. Det vil jeg fordi, at jeg bliver gift fordi, at jeg tror på kærligheden. Det er den, jeg siger ja til i kirken – min kærlighed til min kommende hustru Vicki. Jeg tror ikke som sådan på gud, men jeg tror på den magi, der opstår når man står ved alteret sammen. Det er samme magi, jeg tror på i forbindelse med nisser og julemanden – de findes fordi, at vi som mennesker giver dem liv. De symboliserer begge noget meget smukt ved livet, og det gør kærligheden også. Derfor tror jeg både på kærlighed, nisser og julemanden.

Du kan besøge Daniel her.

IMG_0202

4 kommentarer

  1. Åhh jeg er vild med at han kalder sig talentudvikler. For ja det er jo det de er, de kære lærer..
    Og det klinger også bedre end trætte folkeskolelærer, med stress og en skolereform, som forhåbentlig ,også, snart viser sig som talentudvikler.

    PS … mangler der julestemning så er det bare at skrue op for Radio soft, der spiller no stop julemusik. Det er så fantastisk …

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *