Smuttur: Sydsvenske Julemarkeder; de er for yndige til man vil gå glip af dem

Jeg er klar over at det er tidligt at tale om julen. For nogle af os, men den går i gang lige om lidt, og som min kære kollega Fie mener, så er det bare om at få mest muligt ud af den. Åbenbart har svenskerne vundet de nordiske mesterskaber i julemarkeder, og jeg ville virkeligt gerne have tid til at besøge mindst ét, så derfor dette planlægningsvenlige indlæg. Hvis man bor på sjælland ligger disse julesager nemlig ikke langt væk med tog.

Jeg har netop læst op på mulighederne, og det er faktisk lidt svært at finde en god grund til ikke at bruge en tusmørkeeftermiddag og tidlig aften med ungerne på at drøne over broen og kaste sig ud i nisseland. Det kan være, at det for jer i Jylland er nemmere med et af de fine tyske, men se lige her, hvad svenskerne kan:

Malmö 

går helt amok i julemarkeder, is og udsmykning, når juletiden nærmer sig. Byen vælter sig i isskulpturer, skøjteløb på torvene, julemarkeder og hjemmebag. Forretninger har sågar en konkurrence om det smukkest juleudsmykkede vindue. Og uanset hvad vejrguderne bestemmer sig for, kommer der sne i Malmø denne jul. Midt i byen, på Gustav Adolfs Torg, kan man besøge et rent arktisk juleparadis med isbjørne, rensdyr og en kæmpe snebold, der også er en smuk lysinstallation.

LÆS mere her.

Bilden får fritt användas i artiklar, olika samarbetsprojekt där Malmö Stad deltar samt i marknadsföring av staden Malmö. Fotografens namn eller webadress ska anges.

Lund

Jeg har aldrig været i Lund, men min søster læste der i et halvt år, og beskriver den som helt vidunderlig.  I de to første weekender i advent transformeres byen til et juleeventyr fra 1800-tallet. Hele byen går sammen om at skabe  svenske julestemning fra fordums tid med hestevogne, gadeteater, nisser, marcherende bands, kaffekalas og kor – og selvfølgelig en masse juleboder med alt, hvad man kunne ønske sig. Desuden holder Kulturen, Lunds store frilandsmuseum, sit julemarked den 28.-29. november.
Læs mere om Lunds julehygge her.

Katrinetorps julmarknad i Malmš

Katrinetorp – som jeg aldrig har hørt om før nu, men som har det fineste navn:

Katrinetorp Julemarked er nemlig åbenbart kendt som et af Skånes smukkeste julemarkeder og afholdes i år for fjortende gang den 7.-9. december. Den charmerende gård fra 1800-tallet skaber den perfekte atmosfære for en juletur med hele familien. Man kan shoppe kunsthåndværk, antikviteter og blomster, mens ungerne kan slå sig løs i honningkager, danse om juletræet og synge med på klassiske svenske juleviser under lysekronens skær. Kan du se det for dig? jeg kan!

 

Læs mere om Katrinetorps Julemarked her.
(Alle billederne er lånt hos Visit Sweden, og som altid er der ikke tale om et betalt samarbejde, men om en god historie, jeg ikke selv lå inde med fine billeder til.)

3 kommentarer

  1. Jamen da! Her sidder jeg i højt solskin i Spanien og læser om julemarked;-) Det ser godt nok hyggeligt ud, men er alligevel glad for at vi flyver herned igen og holder jul i det sydspanske, for omend julen er en dejlig tradition har den grebet lige lovligt meget om sig efter min smag:-)

  2. Jeg elsker Malmø ved juletid. Byen er så smuk. Jeg håber de har fået sat det meste op, når vi vender næsen derover næste weekend. Ellers er der altid 2. juledag, hvor julemarked stadig står og udsalget begynder i hele byen. kh. Birgitte

  3. Kære Tina – ej det lyder også skønt, men jeg skal bare jule igennem kan jeg love dig. Vi har brug for lys i mørket.
    Kære Birgitte, hvor er det bare et godt tip med anden juledag! Tak for det!
    KH
    J

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *