Interview med Sebastian Klein & Drabelige Historier For Børn Om Mennesker Der Dør Af Nærkontakt Med Dyr

Mine unger har noget med dyr. Elias kan klassificere en dinosaurus ud fra tænder og knogler, og hvis Sofus kunne vælge var han for længst flyttet ind på Den Blå Planet. De er videbegærlige, nysgerrige og nærmest grådige efter historier om dyr. Vi har læst Sebastian Kleins Verdens 100 vildeste dyr siden den udkom – nærmest non stop. Der er nemlig noget ved de historier, Sebastian fortæller, som forener på tværs af de næsten fire år der er mellem drengene: Nysgerrighed og små korte historier, man kan genfortælle og huske pointerne fra.

Sebastian Klein skriver og fortæller uden filter og uden sentimentalitet og i hans nyeste Verdens 100 Farligste dyr er der grusomme, rædsomme og ulækre historier, som allesammen handler om hvordan (dumme) mennesker lemlæstes eller dør.

Sjovt nok vurderer både Elias og Sofus at det her, det er GOD godnatlæsning. Historien om manden der bliver flænset af en isbjørn, eller om damen der har så mange bændelorm i hjernen at hun får fem anfald om dagen, eller om den lille fisk, der kan sætte sig i tissemanden, eller hvordan en mand døde efter at have været ond ved sin kat… Det er det ene mord efter det andet og ungerne jubler – og de er satme godt fortalt, de mord. Mine børn elsker det, og det vil dine sikkert også – her under et par opslag fra bogen, et lille interview med manden bag.

Bogen, Verdens 100 Farligste Dyr, udkommer i morgen (klik her og læs mere) – og mød Sebastian på Bogforum i næste weekend (Sikkert flere gange, men i hvert fald fredag klokken 15 på børnscenen – tjek programmet ud her).

2015-11-02 11.06.58

Du er mester i formidling til børn om natur. Hvorfor blev det lige de to ting, der blev din niche?

Jeg har altid været glad for at arbejde med og for børn. Jeg har arbejdet som vikar på forskellige skoler og som pædagogmedhjælper i både børnehave, vuggestue og fritidshjem. Derudover har jeg læst på både pædagogseminariet og lærerseminariet inden jeg startede med at arbejde i DR/B&U.
Siden jeg gik i børnehave har jeg haft en helt enorm interesse for dyr. Jeg tilbragte min barndom med at læse stort set alle bøger om dyr, der var skrevet på dansk. Sidenhen har jeg suppleret med en meget stor del af det der er skrevet på engelsk. Resultatet af min interesse og min lyst til at arbejde med/for børn gjorde det således ret oplagt at lave naturformidling for børn.

Hvad er det vigtigste for børn i dag at forstå om naturen og sig selv i den?

Jeg vil sige, at det vigtigste for børn – og for voksne – er at forstå, at vi selv er en del af naturen og at vi som de absolutte top-predatorer har hovedansvaret for verdens/naturens velbefindende.

Hvorfor vil børn vide ALT om farlige dyr? Hvorfra stammer fascinationen, tror du?

Farlige ting har altid fascineret mennesket. De første kendte hulemalerier var store farlige dyr. Vi skræmmes, frydes og væmmes ved det farlige og det, der kan gøre os ondt. Jeg tror således ikke kun det er børn, der fascineres af farlige dyr. Også voksne er jo nysgerrige på emnet.

Hvad er dit næste projekt?

Jeg er begyndt at arbejde på en bog om de 100 mærkeligste dyr og jeg har måske også nogle tv-programmer, som gerne skal laves i 2016. Derudover laver jeg foredrag  til skoler om netop farlige dyr, som jeg gerne vil turnere med til næste år.

Hvad er verdens mindst farlige dyr?

Alle dem, der er uddøde:-)

2 kommentarer

  1. Han har jo så evig ret. Ingen børn lejeren glubske tiger, der sørger for, at andemor kommer sikkert over vejen 😉

    Glæder mig til bogen om de mærkelige dyr. Og fedt svar til det sidste spørgsmål!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *