“You Are Safe”

Du er i sikkerhed. Sådan lyder beskeden på et opslag sat op på Westbahnhof i Wien og helt sikkert også mange andre steder i byen. Du er i sikkerhed. Mange hundreder lokale har hele weekenden stået klar til at hjælpe de syriske flygtninge der kom igennem byen og landet på deres vej til det forjættede Tyskland. Da grænserne endeligt blev åbne, og da de stakler der har siddet “fænglet” under en banegård i dagevis, fik lov til at bevæge sig, strømmede de ind.

Forestil dig at stå med dine børn og være gået fra Syrien? GÅET? Være så bange for politiet i de lande du kom igennem, fordi mange flygtninge er blevet plyndrede af netop dem på vejen? Og så står man der i østrig og får at vide man er i sikkerhed.

I Danmark diskuterer vi nærmest om nogen må komme ind – og hen over weekenden kom der ca 250 til Danmark i følge Dr.dk. det er ikke mange. I morges hørte jeg (i P1) hvordan en gruppe flygtninge var løbet væk fra det danske politi, fordi de under ingen omstændigheder ønsker asyl her. De vil simpelthen ikke registreres i Danmark, fordi de så er nødt til at blive her.

I Wien hvor der kom 10.000 bare lørdag, er hjælpsomheden en anden. Virksomheder giver deres medarbejdere fri til at hjælpe med at tage imod. Wiens fodboldklub tilbyder at træne flygtningebørn. Alle der kan, deler. (Kilde: her)

I Østrig er der på meget kort tid nogen, der har sat et site op, hvor man matcher flygtninge med dem, der vil give noget. Her taler vi ikke flyverdragter eller soveposer – men boliger. Der er allerede fundet boliger til 250 flygtninge via sitet.

“The World Is Changed By Your Example, Not By Your Opinion” har Paulo Coelho sagt – og vi snakker, gør vi. Engang var vi danskere så stolte af vores humanitære indsats. Nu har vi gjort os bemærket i en sådan grad at flygtningene gemmer sig for os ved Rødby havn, for at slippe for at bo her. Der er simpelthen så mange ting at lære her, at jeg slet ikke ved hvor jeg skal begynde.

11 kommentarer

 1. Det står i så frygtelig skærende kontrast til Danmark, og vores integration minister ,som tror at skræmmekampagner er vejen frem. Angivetlig for at skræmme menneskesmuglere fra at vælge Danmark, som destination for deres “kunder”.. Hvor naive tror hun lige vi vælgere er?

  Så det er gode nyheder fra Østrig på en mandag morgen. Det er opløftende at læse at medmenneskeligheden ikke er helt tabt endnu.

 2. Dejligt at du også skriver om det emne her …. Der ér noget at gøre i forhold til den nuværende regering: Sige sin mening, ytre sig mod den. Jeg møder syrerne hver dag på mit arbejde, og det er så berigende at være sammen med dem!

 3. Hørt! Lad os lægge pres på magthaverne for en mere humanitær flygtningepolitik med mere handling og mindre snak. Vi kunne gøre så meget, og gør så lidt. Det er ikke i orden!

 4. Det glæder mig at læse dit indlæg og kommentarerne her. Nogle gange fylder hende Støjsender det hele og jeg føler mig magtesløs i forhold til det kyniske menneskesyn, der breder sig. Hvordan kan folk være så kolde og egocentriske? Nogle gange prøver jeg at finde en forklaring. Det synes som om at jo rigere et samfund bliver des mindre er solidariteten. Men det passer jo ikke på Tyskland og Østrig. Så jeg tror, jeg vil holde op med at forstå og koncentrere mig om at råbe op og tage godt imod de flygtninge som kommer her til Odsherred.

 5. Her i Norge er det eksploderet og dem der organiserer dem der gerne vil hjælpe, har hænderne fulde. Lagrene bugner af alt man kan ønske sig, fra barnevogne til tøj og farvestifter. Restauranter i Oslo er gået sammen om at lave med på skift og dele ud til dem der står i registreringskø. En hotelejer har åbnet for asylsøgere og sender (nok) ikke regningen videre. Der er etableret undergrupper for helsepersonel og tolke som hjælper frivilligt. Mange har meldt sig som “flygtningeguider”, for at hjælpe flygtningene i gang med hverdagen når de bliver indvilget asyl. Det er rørende og jeg bliver optimistisk på vegne af menneskeheden.

 6. Hej Julia!
  EBs overskrift i går ‘flygtningene stormer over grænsen’ .. en overdrivelse af dimensioner. Var det 200, der kom, i mindre grupper? Nu vågner vi op til en ny learning; flygtningene flygter også fra Danmark. Danmark er ikke et sted, man vil søge tilflugt. Skal vi så være glade for det? Stolte? Jeg synes, at det er så uendeligt trist ..

  I mellemtiden holder jeg med Brøndby http://brondby.com/nyhed/2015/09/06/broendby-if-soesaetter-stoetteprojekt-for-syriske-flygtninge og med FCK http://footy.dk/2015/09/04/fck-kopierer-bayern-munchen-og-laver-fantastisk-gestus-for-flygtninge/

  Gitte K

 7. Tak for et vigtigt indlæg, Julia. Jeg er helt enig – og hvor er det dejligt at opleve, at medmenneskeligheden trods alt lever – både i Wien og andre steder, og heldigvis blandt en masse danskere også. Det mangler en vis regering så at forstå. Og jeg forstår ikke, at de ikke forstår det. Det er den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig. Vi må lære af historien. Og aldrig glemme medmenneskeligheden.

 8. Enig Julia. – magthaverne i DK har så meget at lære…
  Jeg kommer til at tænke på en gammel sang af Dissing/Andersen, “Til En Flygtning” hedder den. Teksten er som følger:

  “Jeg vågner
  i min egen seng
  i mit eget hus
  i mit eget land
  som om det var det mest naturlige i verden.

  Jeg står op
  klæ´r mig på
  i mit eget tøj
  laver morgenmad
  til min kone og mig
  som om det var det mest naturlige i verden.

  Jeg går i byen
  og køber ind
  for mine egne penge
  tjent ved eget arbejde
  som om det var det mest naturlige i verden.

  Jeg rejser nu og da
  til andre lande
  rejser tilbage til
  mit eget land
  kommer igennem paskontrollen
  uden problemer
  som om det var det mest naturlige i verden.

  Som om det var det mest naturlige i denne verden…”

  Hvor tager vi dog utrolig mange ting for givet! God uge til dig, Julia 🙂

 9. Hov, jeg glemte lige to linjer i ovenstående sang:
  efter “kommer igennem paskontrollen uden problemer” mangler der:

  “rejser tilbage til
  mit eget hus”

 10. Heldigvis er mange mennesker gode – hele døgnet kører folk fra Lolland, Falster og har set en del fra Kbh og omegn melde sig, rundt til de vandrende flygtninge med mad, drikke, tøj, sko, legetøj, klapvogne og barnevogne..
  Flere vil gerne give dem lift til Kbh eller længere nord på, hvor de er på vej hen. Den eneste forhindring er politiet..
  I nat blev der dog givet grønt lys til at kører dem – så længe man ikke kører dem over grænsen.
  Og og flere har tilbudt sovepladser og husly..

 11. helt enig! Jeg skammer mig, som jeg aldrig har skammet mig før. Vi er verdens lykkeligste land, men har ikke hjerterum til folk, der flygter fra krig. At se de hjerteskærende billeder af børn – her taler vi om små børn- der skal GÅ til Sverige! Hallo Christiansborg… Hvor er I! Vær glade for, at der ikke er valg lige med det samme.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *