Sådan får du og din familie en god start på hverdagen. Interview med Fie Hørby:

I den kommende uge begynder ungerne igen i skolen og ferien er nu helt slut. For os hjemme i gøgler-hjemmet har denne sommer været noget helt særligt. Faktisk har det været første sommer siden jeg startede Lahme at vi har kunnet holde ferie alle sammen, sammen i mere end en uge, og det har været magisk. Vi er kommet tættere på hinanden alle fire, og har taget nogle ordentlige ture sammen, når det kommer til opdragelse også, men ikke på en dårlig måde. Der har nemlig været plads til det. Om lidt står vi så i hverdagen igen. Den elsker jeg – men derfor er det alligevel godt at bede nogle om råd, der er klogere end én selv. Jeg har derfor bedt forfatteren, cand.mag., familieterapeut MPF og direktør i Family-lab Fie Hørby om nogle gode råd til hvordan vi træder ind i hverdagen sammen igen. På søndag får du desuden Fies råd til en god skolestart her på bloggen. Fie er ud over en vaskeægte ekspert også mor til Liv på 8 år og Rumle på 13 år og bor sammen med Thomas Andersson.

Ferien er ved at være slut for alle os børnefamilier og ungerne skal tilbage i skole og i institution. Hvad er det vigtigste man som familie kan tage med sig fra ferien?

Jeg synes, det vigtigt, at vi jævnligt reflekterer over vores (familie)liv for at undersøge om, vi er på det spor, vi gerne vil være. Med andre ord: Lever vi det liv, vi gerne vil leve? Mange af os tænker netop de tanker i ferien, og mertiden med familien giver os også et klarere billede af vores trivsel sammen.

Det er ikke nødvendigvis lige rart det, vi får øje på i sådan en ferie. Måske har vi glædet os til at være sammen, og så er det pludselig ikke hyggeligt. Overhovedet. Men svært med gnidninger og konflikter på – og mange af os kan få bildt os selv ind, at det er meget bedre og nemmere ovre hos naboen og alle andre børnefamilier.

Frem for at blive et offer, kan det være mere befriende at tage ansvar for den stemning og det samspil, der er, og det spor vi er endt på. Kig ærligt på, hvad fungerer godt? Og hvor skal, der eventuelt justeres?

Hvor tæt er jeg på min partner? Mine børn? Hvordan er stemningen, når vi er sammen? Hvordan bruger vi tiden sammen? Trives jeg med der, hvor vi er nu? Og hvad vil jeg egentlig?

På den anden side kan det også bare have været rart og dejligt at være sammen, og det er måske en sorg at skulle adskilles igen af hverdagens forpligtelser. Der gælder det stadig, at det er en god ide at forsøge at tage noget ferie med ind i hverdagen. Hvad var det, der var godt i ferien? Hvad gjorde vi anderledes? Og hvordan kan jeg bringe mere af det ind i hverdagen? Jo mere reflekteret vi er i vores liv – jo tættere kan vi komme på at leve i overensstemmelse med vores håb og drømme

Som forældre har vi måske forkælet vores børn rimeligt meget på ferien: Fastfood, is, børnevenlige aktiviteter og masser af tid. Hvordan skaber man den fineste overgang til en mere restriktiv hverdag her? 

Først og fremmest kan vi også evaluere på, om der er røget for meget fastfood og is ned – og hvorfor? Ofte bruger vi den slags til at købe os lidt tid og godt humør, men det har en downside, hvis vi gør det mere, end vi kan stå inde for, fordi vi så kan blive sure, når børnene ikke kvitterer med godt humør og taknemmelighed. Og måske har vi dårlig samvittighed over at give for meget sukker. I så fald er det sundere for alles trivsel med et nej, når det er det, vi som forældre helst vil sige. Det giver anledning til gråd og vrede fra børnenes side, men de lærer at forholde sig til et nej, og at man ikke kan få alt i denne verden, og at det er ok – hvis man altså kan få lov at sørge over det uden at blive belært samtidig. På den lange bane er det altså en bedre investering for samspillet i familien, at forældre i både ferie og hverdag lægger en stil, de kan stå inde for.

Måske er situationen den, at alle har hygget sig med is og lækkerier med god samvittighed – og ikke mindst den gode tid sammen. Så kan det være en brat overgang at skulle i gang med hverdagen igen – og ikke mindst sorgfuldt at skulle sige farvel. Det er godt at tage alvorligt og generelt tage afskeder og overgange alvorligt – fordi når vi får sagt ordentligt farvel, gør vi os i bedre stand til at sige goddag til det næste, der kommer.

I dette tilfælde kan vi gøre det ved at samle familien ved feriens afslutning og tage en runde, hvor vi taler sammen om, hvad har været godt i ferien? Og hvad har været det værste? Så man evaluerer og tager afsked sammen med den ferie, der er gået. En afskedsfest eller middag er også en mulighed.

Mange af os suser efter ferien ud i hverdagens mange gøremål med sjælen blafrende efter os, men det er en rigtig god ide for både børn og voksne at starte roligt op med eventuelt korte dage, færre arrangementer og holde den første weekend programfri. På den måde er det også nemmere at holde fast i den ro, som sommerferien har bygget op i os.

Det kan være svært med nye rytmer og rutiner i børnefamilien; og overgangen fra børnehavebarn til skolebarn er ikke uden udfordringer. Hvad mener du vi skal være opmærksomme på i den overgang?

Børn i dag går til mange fritidsaktiviteter og dagene er tit lange og har mange faste aktiviteter. Har du en tommelfingerregel for, hvad der er passende for et 7årigt barn? Og måske for et barn på 10?

For et barn, der lige er startet i skole, kan det være helt uoverskueligt overhovedet at gå til noget, da skolestarten er en stor mundfuld for de fleste børn. Men spørg dit barn og se, hvordan det reagerer på sine fritidsaktiviteter, hvis det næsten hver gang er med hiv og sving, så er det fordi, det mangler interesse eller energi. Så ja, der er stor forskel på alderstrinnene og ikke mindst på børn. Så frem for at kigge på, hvad de andre børn kan og formå, så kig på dit eget.

Hvis du skal give moderne, udearbejdende forældre til mindre og små børn et enkelt godt råd, hvad skulle det så være?

Skru ned for forventningerne og tempoet i familien, så kan børn og voksne meget bedre følges ad i livet – hver for sig og sammen.

Fies guldkorn fås også i bogform. Klik her.

Skærmbillede 2015-08-06 kl. 16.20.39

2 kommentarer

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *