Om værdighed og angst

Hvis du læser med herude ind i mellem, så har du nok gættet at jeg ikke stemmer på Dansk Folkeparti. Jeg er faktisk engang i tidernes morgen blevet trollet noget så grusomt herude på bloggen af partisoldaterne fra det parti, og den aggression, der lå i det, har jeg sådan set heller ikke glemt.

Nu har de vundet.

Nu kan alle vi, der gik i vores venstreorienterede vattede forventninger om at verden da måtte få øjnene op for at det parti kun vil nogen det godt og ikke alle det bedste, lære det. Vi skal i hvert fald lære noget. De har vundet. Dansk Folkeparti har vist de politisk ukorrekte følelser respekt.

De har vist omsorg for smålighed, de har taget den almindelige danskers lille snigende angst for den store verden alvorligt, og har lyttet til alle de stemmer, vi andre har været dumme nok til at vælge fra.

Vi er nogen, der har boet i en osteklokke, og bare troet at verden ville se, se ud og se op, og læne sig trygt tilbage i at angsten, dén skal man ikke støtte.

Men nu har de vundet.

Nu er det Dansk Folkeparti, der har vundet. Nu får vi en statsminister, der ikke kan holde sig vågen til et internationalt klimatopmøde. Vi siger farvel til Danmarks Første Kvindelige Statsminister som under sin afgangstale i går huskede os på at hun overleverer et Danmark i topform. Og at piger og kvinder har muligheder i Danmark. Dét er værdigt. Helle er Danmarks bedste bud på en statsmand, og lige om lidt har en international organisation snuppet hende, og så ser vi hende kun i glimt i New York / London eller Tokyo. Vi er for små(lige) til den dame.

 

31 kommentarer

 1. Suk, altså. Det er så trist for DK. Jeg vil gerne være rummelig, men jeg synes det er svært med de udsigter 🙁

 2. Det er SÅ sandt! Helle har gjort et fantastisk arbejde, og dagen idag er bare mere grå og trist end igår.

  Mine forventninger til mine børns fremtid er helt i bund. Nu bliver der arbejdet for fracking, som forurener grundvandet, og ødelægger miljøet. Ingen ekstra ressourcer i børnehaver og vuggestuer, og sandsynligvis en endnu strammere skrue om vores med-danskerne med anden etnisk baggrund..

 3. Syntes måske ikke lige dine bemærkninger er passende for den stil du har ført på din blog.

 4. Jeg er så enig! Føj for den – det er frygteligt. Nu skal vi kæmpe, os der vil noget andet for Danmark, i stedet for at synke hen i apati. Fire år er rigtig god tid til at ødelægge miljøet og forfærdelige menneskeskæbner endnu mere – vi skal ikke finde os i det!

 5. Jeg er enig med Anette Vinbæk her, jeg troede bloggen her hyldede retten til at være af forskellige opfattelser om alt, og ikke sparke ud efter andre på den måde. Du sparker Julia, men jeg synes du rammer dig selv over benet med den her

 6. Jeg mener bare at jeg tager ansvar. For at situationen er den som den er. Jeg har ikke gjort nok for at deltage, jeg har ikke gjort nok for at tro på at Danmark er så splittet som det er. jeg har haft det fint i min egen osteklokke, og det er ikke godt nok. Så nej, Annette og Mor-til-3 – jeg mener ikke at jeg sparker. Jeg oplever at jeg konstaterer – og jeg er til venstre for midten. det har jeg altid været. Kh J

 7. Jeg er enig med dig – et stykke af vejen! Jeg mener så absolut ikke, at Lars Løkke ikke er en statsmand. Hvad han har været udsat for af pressen er decideret uværdigt, og sådan ville det også være, hvis det havde været enhver anden.
  Men jeg forstår ikke at der er SÅ mange i Danmarks befolkning, der har stemt på DF. Et af argumenterne jeg har hørt er, at Tulle (det er for sjovt til at lade være med at skrive) har været meget mere sober i hans tone end Helle Thorning og Lars Løkke har været. Det har de sikkert ret i, men at stemme på et parti pga. det. Det forstår jeg ikke. Derudover så har de jo bare været overbevisende i deres retorik omkring at indvandrere/flygtninge etc. er skyld i alle dårligdomme i dette land – som medierne er/har været rigtig gode til at underbygge.

 8. Kære Kristina, det kan være jeg har lyttet for meget til medierne i deres vurdering af Løkke. Når det så er sagt, så kan han jo vise sig at være alt muligt, jeg endnu ikke har opdaget. Og ja – de / DF har været de eneste, der har været helt klare i spyttet. Deres kampagne: “Du ved hvad vi står for” har jo været decideret genial. Jeg tror bare stadig at vi er for mange der har gjort for lidt for at trække i den anden retning. KH J

 9. Jeg fik det her i min fb-feed til morgen – det er ikke mine ord. Men jeg synes, at de rammer meget præcist:

  160.000 færre stemmer til rød blok. Samtidig stormer Dansk Folkeparti frem. Min konklusion er, at Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, de radikale og Alternativet – og de andre rød-blok partier har svigtet den helt afgørende opgave: At forstå de hverdagsproblemer og den fremtidsangst, som udkants- og underdanmark kæmper med. At give troværdige, solidariske svar på deres helt reelle bekymring for EU´s dominans, arbejdskraftens fri bevægelighed og social dumping, for flygtingestrømmen, for de lukkede butikker i deres hovedgade, for de lukkede lokale skoler, skadestuer og lokale hospitaler, for manglen på arbejdspladser.
  Blasert storbyarrogance – åh, jeg står ikke ud af sengen, og hvis jeg gør, så flytter jeg udenlands – hjælper ikke her. Der er nogen, der har røven på stegepanden, og de stemmer kun mere blåt og gult, hvis de (vi – jeg er der selv) hippe, velbjergede mellemlag fortsætter med at håne dem som fremmedangste, inhumane, hjemmefødninge med voksdug og kakkelborde.

 10. Kunne ikke være mere enig. Jeg er flov på vegne af dem som har stemt df pga af deres udlændinge politik. Jeg kan ikke få mit hjerte til at synes.om det. Stakkels indvandrere og flygtninge som bor i Danmark og stakkels dem,der er undervejs. Hvor må de føle sig uønsket og jaget. Jeg kan slet ikke ha det.

 11. Åh, jeg er så træt af holdningen med: Når nogen stemmer DF, er det simpelthen fordi der er noget, de ikke har forstået. Det har en ualmindelig ram bismag af nedladenhed, tænker jeg.

  Livet ser nu engang væsentlig anderledes ud for de, der ikke bor i større byer, de der ikke har lange uddannelser/akademiske jobs og som dermed kan være truet på levebrødet af indvandrere, de der er på overførselsindkomst, de der er udenfor rækkevidde af kollektiv trafik etc. Disse mennesker kan ikke bruge Alternativets tågede løfter til ret meget. DF tager dem alvorligt, og naturligvis henter DF mange stemmer fra de medborgere, som er knapt så privilegerede.

  Jeg synes, at Helle Thorning er og var en respektabel repræsentant for Danmark, og det er Lars Løkke ikke i samme grad. Men jeg stemmer stadig borgerligt. Var der samme nedladende reaktioner fra de borgerlige vælgere for knap 4 år siden? Sådan husker jeg det ikke.

  Alle jer rummelige mennesker – hvor er jeres rummelighed nu?

 12. Hej Birgit – jeg synes det er ok at sætte sit kryds hvor man vil. Borgerligt eller ej. Jeg er bare bange for den højredrejning dette valg viser. KH J

 13. Jeg er i chok, har ondt helt ind i knoglerne. Det er en trist, trist dag. Jeg kan slet ikke overskue konsekvenserne og tænker ikke jeg vil sige hvor fra jeg kommer næste gang jeg besøger et andet land.

 14. Kære Julia,
  folk som dig må aldrig holde sig tilbage med kloge ord holdninger, heller ikke når det kommer til dansk politik. Nogen må jo sige noget. Og jeg synes ikke det er nedladende, at komme med negative indspark over for gårsdagens valgresultat. Vi må aldrig lade det sidde ukommenteret, når et nationalistisk yderfløjsparti kommer til magten. Engang gik det jo helt galt! Så tak for at du siger noget. Bliv ved med det, vi andre prøver også at gøre det samme i de sammenhænge, vi indgår i.
  Og tænk så lige, at året, hvor vi fejrer 100-året for kvinders stemmeret, sidder ingen kvinde for bordenden af de partier, der er valgt til at lede landet. Øv.

 15. Jeg er fuldstændig enig, Julia. Det er SÅ trist… Jeg sad sammen med et par veninder og så valgaften i aftes, og da det stod klart hvad det endte med flød tårerne ned af kinderene på os alle. Ikke kun fordi Løkke bliver Statsminister, men fordi DF er blevet så store… Og i dag kommer så – helt forståeligt – reaktionen fra udenlandske medier der karakteriserer DK som en nationalistisk lilleputstat der har nok i sig selv… Jeg er SÅ flov over at være dansker lige nu! Som mine veninder og jeg snakkede om i går, så har vi siden valget blev udskrevet intet hørt om hvor mange afrikanske bådflygtninge der omkommer i Middelhavet undervejs til det forjættede Europa, men de ER der jo stadig selvom vi kun har diskuteret valg. Så ja; angsten for det fremmede/de fremmede fik overtaget, så nu kan vi krybe ind i osteklokken, lukke af for omverdenen og konversere med dem som ligner os selv om vi nu fik set det sidste nye afsnit af den store bagedyst i tv eller om vi fik fat i den sidste nye jubilæumsvase fra Kähler inden den blev udsolgt…hvor fattigt siger jeg bare…

 16. Trist… Jeg begriber ikke, hvordan Løkke kan være mere attraktiv som statsminister end HTS – Især ikke med DF i ryggen!

 17. Julia, du har ret.
  Når jeg er færdig med at være skræmt fra vid og sans over gårsdagens resultat, må jeg vågne op og forholde mig til realiteterne. Og kæmpe.
  Indtil da har jeg åbnet vinen. Og du er velkommen 🙂

 18. Åh, hvor godt vi næsten alle kan være enige om hvor FORFÆRDELIGT det er at nogen ikke FATTER hvordan tingene hænger sammen.
  Nøjagtig som I har det nu, havde jeg det for fire år siden. Jeg græd. Heldigvis blev ingen af den røde regerings trusler til noget.

 19. Jeg er så trist. Jeg arbejder med flygtninge. Verdens mest udsatte mennesker. De troede, de var kommet i sikkerhed. Nu er de bange. Meget bange.

 20. Jeg takker dig for, at skrive det her. Jeg synes det er ganske forfærdeligt – jeg græd selv på cyklen på arbejdet , da jeg kom i tanke om det.

  Fordi det betyder noget.

  Det gør fandme ondt helt ind i maven. Mange som stemmer DF bliver sure og siger, at “vi” tror de er racister og nu er det os der ikke er rummelige når vi ikke kan rumme dem. Ved I hvad. Du, der har stemt DF: Uanset hvad, så kan du ikke vende den om til, at “vi” er de mindst rummelige. Du har stemt på homofobi – og sommetider – en pæn portion af racisme. Og dét er snævert, begrænset og diskriminerende menneskesyn.

  Søren Espersen »De er i den fordelagtige situation, at de er vokset op i USA med amerikansk pas i et frit og velstående land. Alternativet var jo, at de var opvokset i Ghana i en eller anden knaldhytte.«

  Mogens Kamre: “Muslimer kan gå hjem til muslimland”.

  Muslimland???? Eller hullabulla-land som min kollega på arbejdet sagde den anden dag. HVAD FANDEN er hullabulla-land? Jeg bliver så gal, vred når I TVÆRER den over på os der faktisk står med åbne arme og elsker, ja fandme ELSKER at mennesker er forskellige og synes det er det mest spændende i verden, at møde andre kulturer og lære fra dem og inspirere og jeg er pæredansk. Men bliver ked af folk som stemmer på dem – og brug ikke den med, at det er pga. ældreplejen – der er MANGE der vil gøre lige så meget. Du ved godt, hvad du stemmer for, når du stemmer DF.

  Øv, føler Danmark har valgt frygt, mistillid og med Lars Lykke: En ordentlig portion utroværdighed.
  Stor ros til Helle for at have været så SEJ! Hun får en ung pige som mig til at tro på, at jeg kan – det klædte hende SÅ godt at give den opsang til piger til sidst. Nu håber jeg, at Mette Frederiksen bliver vores næste kvindelige statsminister – vild med hende!!

 21. Jeg tillader mig at copypaste disse ord fra Sebastian Dorset. Jeg kunne ikke være mere enig!
  OG så er jeg enig med dig i Julia, at vi som almindelige borgere i samfundet skal tage vores ansvar alvorligt i forhold til at turde blande sig i debatten, altså også debatten med vores medmennesker. At turde bekende kulør, og at diskutere / debattere med ordentlighed. Gennem dialog bliver man klogere, og dialog med dem vi er uenige med er med til at nuancere vores standpunkter. Vi skal turde være uenige, og turde at tale om det, og saglige argumenter for egen holdning virker allerbedst. Den her tabu ting med, at man ikke må ytre sig om sine standpunkter omkring politik og særdeleshed valget her, den tager jeg helt og aldeles afstand fra. Jeg synes det her indlæg klæder dig helt utroligt fint 🙂

  Sebastian Dorset:

  Kloge mennesker står i kø for at fortælle, man ikke skal hakke på Dansk Folkeparti, at man skal respektere demokratiet og vælgernes dom og at kritikken af DF bare styrker partiet.

  Og jeg kan da lige love for at jeg respekterer vælgernes demokratiske dom, endda nok til at kommentere den. For det lader til at størsteparten af den offentlige debat og pressen handler med stor loyalitet overfor ovennævnte kloge menneskers budskaber om at lade DF være.

  Jeg hører tit folk beklage sig over ”den sædvanlige DF-bashing” hvis nogen vover at kritisere deres adfærd eller politik. Men egentlig bashing ser jeg yderst sjældent. Den er et fatamorgana. En erindring fra sluthalvfemserne, der holdes op som et forrevent banner foran de frustrerede, når de skal lokkes ind i folden på landets mest forkælede parti.

  For det er Dansk Folkeparti. De mest forkælede nogensinde. Talt efter munden og fritaget fra den normale kritiske journalistik. Fordi man ikke orker. Fordi deres kadrer sidder på vagt og skaber en shitstorm på samtlige sociale medier, hvis man vover at kritisere deres udvalgte.

  De bliver yderst sjældent konfronteret med det fakta at de konstant siger et, og gør noget andet. Taler om at hjælpe de ældre og øge velfærden, og samtidig stemmer for nedskæringer. Puster sig op som de svagestes parti, og giver skattelettelser til de velstillede.

  Det er næsten magisk: DF skærer i dagpenge og afskaffer efterløn, men slipper afsted med at fremstå som dem, der er utilfredse med at det er sket.

  De er ”EU-kritiske”, hvilket gør at de kan hamre løs på Roma-tiggere, hjemmerøvere og hjemløse migranter, men det er igen helt gratis. Det handler kun om grænsebomme og aldrig en grundlæggende kritik af EU-systemet.

  De er med til at sende danske soldater i krig, men er de første til at høste stemmer på at afvise de flygtningestrømme, de skaber.

  Så den modvilje jeg og andre føler, når de får et så fantastisk valg som i går, er ikke ”den sædvanlige DF-lede hos de velbjærgede, politisk korrekte halal-hippier”. Det er en frustration over at Dansk Folkeparti ikke møder kritik på samme måde som de øvrige partier.
  Selv ikke Kristendemokraterne slipper så overnaturligt let.

  Det er som om de politiske kommentatorer betragter deres dobbeltspil som et veludført trylletrick, og klapper når det igen er lykkedes dem lokke vælgere til med løfter, de aldrig får opfyldt.

  Jeg synes ikke det er disrespekt for demokratiet at man kommenterer andres valg. Men jeg tror Dansk Folkepartis tilslutning til en vis grad er hentet hos mennesker, de politiske journalister betragter som udenfor rækkevidde. Og umulige at argumentere med.

  Jeg er sikker på at mange begavede mennesker helt velovervejet giver deres stemme til Dansk Folkeparti, fordi de med rette synes at de har nogle dygtige politikere på Christiansborg. De fylder bare ikke meget i mediebilledet. De er trængt temmelig meget i baggrunden af den typiske bruger af Ekstra Bladets ”Nationen”, og folk som den herre, der på valgkampens sidste dag maste sig hen til Lars Løkke og erklærede at han stemte på DF, men foretrak Løkke som statsminister, fordi ”Hende Helle er en heks!”

  Måske husker jeg ham, fordi han levede op til min fordom. For jeg HAR fordomme om DF-vælgere, og det værste er at de sjældent bliver afkræftet. Når medierne spørger en vælger (og det gør de jo deprimerende ofte), og vedkommende stemmer på Dansk Folkeparti, er det sjældent særligt politisk velovervejede svar, der kommer. Det mest afklarede og konkrete er faktisk noget med at der er for mange ”fremmede” i Danmark og at flygtningene koster for meget, de urentable typer. Men langt oftere er det noget med at politikerne snakker for meget og gør for lidt. At de ikke ved, hvordan almindelige danskere lever. At Dansk Folkeparti kan ”sætte rav i den” eller ruske op i de andre, der som regel i det segment bliver omtalt som løgnere, snydere, korrupte levebrødspolitikere, fine på den, akademikere, slipsedrenge, pattebørn eller bare fulde af lort.

  Jeg er meget begejstret for demokratiets livsvigtige lighedstanke, men når landets næststørste parti ikke bedømmes på samme skala som de øvrige og kører en form for logisk friløb, hvor man kan love stort set hvad som helst og hævde man vil betale det hele med en sænkning af ulandsbistanden, så må en politisk journalist sgu da snart spørge til, hvor mange gange de penge kan bruges?

  Kan man blive regeringsparti, og stadig mene at FN-konventioner er noget man kan af- og tilmelde sig efter forgodtbefindende?

  Kan man blive ved med at patentere ”danskhed” uden at kunne definere den nærmere end ”noget med rigeligt svinekød”?

  Kan man blive ved med at tordne mod parallelsamfund, og samtidig leve i en helt anden virkelighed end resten af vælgerkorpset?

  Så nej, jeg klynker ikke over valgresultatet. Jeg klynker over at man har ikke taget Dansk Folkeparti alvorligt nok i offentligheden til at stille dem de svære spørgsmål og forlange et minimum af dækning for deres løfter.
  Og jeg håber ikke, der kommer en valgperiode mere, hvor de får lov at love til venstre og (mest) højre, uden at skulle svare på det indlysende spørgsmål om hvordan, de vil betale for det. Det er ikke en dyd i sig selv at være veluddannet, men kan vi ikke holde op med at betragte det som en særlig nobel og autentisk kvalitet at have gået meget kort tid i skole.

 22. Min syvårige søns første spørgsmål til valgresultatet var: kommer jeg nu i fængsel når jeg bliver 12 år ? Demokratiet har talt og man må acceptere at andre har en anden holdning end den man selv opfatter som den rigtige. Derfor gør det alligevel ondt når venindens adopterede barn er bange for at blive smidt ud af landet. Når et parti der i ramme alvor sidestiller homoseksualitet med sodomi bliver landets næst største. Jeg ønsker for mine børn at de kan vokse op i et land, hvor mangfoldighed er en styrke og hvor der ikke kan sættes grænser for kærligheden.

 23. Jeg har ikke noget tilhørsforhold til DF, men den korte konklusion på deres fremgang må være, at deres mærkesager bekymrer 21% af befolkningen. Hvorfor skal vi forsørge en masse udlændinge, når vi ikke er i stand til at behandle vores syge og gamle anstændigt. Måske skulle vi komme i gang med at integrere alle dem, der allerede er her.
  Udover det, så klapper jeg i mine små fede hænder over et borgerligt flertal. Vi trænger i den grad til at få styrket vores erhvervsliv. De skal nemlig tjene pengene til noget af al den velfærd, som de “rummelige” og “tolerante” socialister mener er en selvfølge.

 24. Hej Mette.

  Måske du skulle læse artiklen her fra den Internationale valutafond!?
  http://www.dr.dk/nyheder/penge/2015/06/16/223821.htm

  Den konkluderer sort på hvidt, at det var den meget rundhåndede liberale finanspolitik, der blev ført under Fogh og Løkke, der var med til at overophede den danske økonomi, så finanskrisen blev meget hårdere end nødvendigt for vores lille land. Derudover konkluderer den klart, at vil man hæve vækst og et lands BNP, så er man nødt til at målrette indsatsen for at hæve den økonomiske bundlinje for en befolkning, altså sørge for at de fattigste får mere på kistebunden. Giver man derimod skattelettelser til de rigeste og fører en finanspolitik, hvor de rige får mere, og der derved bliver skabt større financiel ulighed i et land, så falder væksten og tilsvarende dets BNP.
  20 uafhængige økonomer er desuden blevet bedt om at granske dansk økonomi, og de konkukluderer at Helle Thorning Schmidt har gjort det langt bedre på økonomipolitikken end både Løkke og Fogh!
  Hvis du spørger mig, har hun været ved at rydde op!

  En af grundene til at vi har skullet spare og skære i vores velfærd, har netop været fordi vi som land har været ramt af finanskrisen, og tilsyneladende langt hårdere end forventet! Det har ikke været kønt!

  Derudover er der rigtigt mange lande omkring os ude i den store verden, der er meget bekymrede for den højredrejning landet pludseligt har taget. Topchefer fra mange af de større virksomheder i Danmark har været ude og advare med en oprigtig bekymring for væksten i Danmark og muligheden for at kunne hente arbejdskraft til de store virksomheder, efter at DFs udlændingesyn har taget over. Blandt andet direktøren fra Grundfoss.

  Der er mange ting der kunne tyde på, at en meget stor del af befolkningen, har sat sit kryds fordi de er blevet lokket i politisk fordærv, og ikke selv har læst op på tingene.

  Så kan man være enig eller ej 🙂

 25. Jeg er gift med en udlænding (oh gru!) og mine børn er mere lysebrune end lyserøde.

  I de mange år min mand og jeg har været sammen er tonen mod udlændinge blevet skærpet, skærpet, SKÆRPET. Og det gør det stadig mere legitimt ude i krogene af det danske samfund at rakke ned på – ikke blot kriminelle, utilpassede indvandrere, men også – velintegrerede statsborgere, som går på arbejde og betaler skat og hvad vi ellers sætter så stor pris på… Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal kalde det end racisme (og nej, jeg siger ikke, at dem der stemmer DF nødvendigvis er racister, men det handler om hvad dén anskuelse og dén retorik peger frem imod).

  Der er intet argument udover “forkert” hudfarve, og det skræmmer mig ad h****** til – ikke mindst på vegne af mine børn.

 26. Det er jo egentligt meget pudsigt det med politik. For når du siger at du synes det er frygteligt at DF har fået så mange stemmer og at det er frygteligt at Helle Ikke er blevet statsminister igen så har jeg det også sådan BARE OMVENDT. Jeg synes det er frygtelig at der stadig er nogle der vil have hende som statsminister. Og er der
  mennesker som jeg har mødt med fordomme så er det i DEN grad folk der stemmer rødt. Mennesker som NETOP ikke giver plads til forskellighed (lidt ligesom du heller ikke gør med dette indlæg)

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *