Blogføljeton #8: Ida Auken: “Kvinderne prioriterer anderledes end mændene”

I anledning af L’Oréal-UNESCO For Women in Science prisen som er blevet uddelt for et par uger siden sætter jeg sammen med en lang række danske kvinder fokus på om danske kvinder ikke vil til tops? Dette interview er det sidste i rækken.

I forskningsverdenen er der meget få kvinder der tager den hele vejen (læs mere her), og netop derfor engagerer  L’Oréal sig. Modsat, hvad mange måske forestiller sig, så ligger der usædvanlig meget forskning i din shampoo, dine hudplejeprodukter og alle de lækre ting, du bruger hver dag. Derfor uddeler de hvert år i samarbejde med UNESCO den prestigefyldte pris. Projektet er globalt, og i Danmark får tre kvindelige forskere hvert år en pris på 110.000 kr. til deres forskning. Så, det er som sagt den fine anledning til Blogføljetonnen og i dag er det Ida Auken, der besvarer de fem spørgsmål.

Ida Auken

IDA AUKEN

Ida Auken er 37 år og folketingsmedlem for Radikale Venstre. Hun er vokset op i en politikerfamilie, er uddannet teolog og arbejdede som forlagsredaktør, inden hun i 2007 blev valgt ind i Folketinget. Her har hun haft en lang række ordførerposter og var miljøminister i 2011-2014. Privat er hun gift med Bent og sammen har de sønnerne Niels og Simon.  

Oplever du, at du er ligestillet?

Ja, det gør jeg i langt de fleste situationer.

Er der situationer, hvor du synes, at ligestillingen halter?

Som barn og ung kunne jeg godt opleve, at der var nogen, der blev provokeret, hvis jeg kom stormende med samme tempo som drengene – hvad end det var fagligt, sportsligt eller holdningsmæssigt. I dag sker det mest, at jeg oplever manglende ligestilling, når journalisterne spørger til, hvordan jeg kan få det hele til at hænge sammen med fuldtidsarbejde, politisk engagement og to små børn. Det spørger de sjældent mine mandlige kolleger om.

Hvad har været den vigtigste præmis for din succes?

Modet og lysten til at komme frem på banen og sige min mening. Jeg har en ven, der siger, at mod er den eneste egenskab, han for alvor har respekt for, for det skal man kæmpe sig til. Intelligens og talenter er man ofte født med. Jeg tror, jeg har øvet mig i at være modig igennem et helt liv. Altid at turde tage ordet og sige min mening i en diskussion eller stille spørgsmål til foredragsholdere eller lignende.

Hvad tror du, at dit køn betyder for dine faglige muligheder?

Der er ikke så mange kvinder i erhvervspolitikken, så man stikker naturligvis lidt ud blandt alle mændene. Til gengæld oplever jeg, at det tit medfører, at man lettere bliver husket. Det er en god ting i politik, hvor man har brug for at trække i tråde både herhjemme og i udlandet for at fremme sine dagsordener.

For nyligt var jeg til møde i Forligskredsen bag Finansiel Stabilitet. Der sad der 17 mænd rundt om bordet og så mig. I den situation retter man lige ryggen og lader være med at forfalde til at være den kvindelige maskot, som den svenske forfatter Liza Marklund ville kalde det.

Hvad har du skulle huske dig selv på undervejs?

Jeg har skullet minde mig selv om, at politik er interesser, der kæmper mod og med hinanden. De slag, man får i mit job, kan godt opleves som personlige og barske. Men man skal huske, at de i langt højere grad skyldes, at folk er uenige i ens holdninger. Så jeg klør på, fordi det er vigtige sager, jeg arbejder for. Der er slet ikke tid til at sidde og se efter, om man nu har selvtillid nok.

Har du et fagligt, kvindeligt forbillede?

Jeg beundrer USA’s tidligere udenrigsminister Madeleine Albright, fordi hun var den, der åbnede mine øjne for, at et vigtigt skridt i retning af ligestilling er, at kvinder skal give plads til hinanden. I Danmark har jeg altid været inspireret af Marianne Jelved, der med sin ro og eftertænksomhed, har en stor tyngde. Man lytter, når hun taler.

Hvorfor tror du, at kvinder ikke når til tops?

Heldigvis når mange kvinder til tops. Når der stadig er markant flere mandlige end kvindelige ledere, skyldes det flere ting. Blandt andet at kvinderne prioriterer anderledes end mændene.

1 kommentar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.