Til Alle Mødrene (Og Til Os, Der Stadig Tror På At Man Både Kan Have Et Arbejdsliv & Være En God Mor!)

Dette er modellerne på podiet ved Dolce & Gabbanas show under modeugen i Milano i går. Modeller, store som små. Det her er sådan vi skal se ud i følge designerduoen til næste forår. Der er blonder, glimmer, broderi, diademer og jeg er vild med det hele. Showet og kollektionen er en hyldest til moderskabet – designerne forklarer selv at det handler om den italienske Mamma, den store moder, men hvis man ser på det med lidt andre briller er der flere interessante budskaber i showet.

For det første er alle børnene modellernes egne – det vil sige, at det altså ikke er lånebørn, eller modeller med kunstigt svulmende maver, der går ned af podiet. Dolce & Gabbana viser rigtige kvinder, der har født ungerne, og som igen er tilbage i deres arbejdsliv. Nu med en baby på armen, eller et barn i hånden. Det er kvinder, som stadig gerne vil leve et liv, som gerne vil se godt ud, og som tydeligvis interesserer sig for mode, duoen tegner et billede af, og kvinder som er så stolte af moderskabet at de viser det frem. Showet handler også om at ting gerne må smelte sammen; at børn kan være en del af livet, af arbejdslivet, og at moderskabet måske slet ikke er så opdelt mellem arbejde og familie, som vi nogle gange forsøger at gøre det til. Så måske fortæller Dolce & Gabbana os – tydeligvis uden selv at vide det – at vi er på vej mod bedre tider, mod en tid, hvor man ikke skal være deltidsmor og deltidsarbejdende, men hvor man kan gøre det hele samtidig. Jeg håber i hvert fald.

I forbindelse med præsentationen af forårskollektionen  2015 sendte Karl Lagerfeld feminisme og ligeløn på catwalken for Chanel, for herigennem at give sin kommentar til det vi andre taler om. Nu er moderskabet sendt på catwalken, og jeg kan ikke lade være med at glæde mig over det.

Ikke fordi det er noget nyt. Vores mødre havde under halvdelen af den orlov, vi har, og havde os med på arbejde. Vore mormødre havde deres børn med på arbejde, og jeg har selv haft Sofus siddende ved brystet eller hoften fra han var ganske nyfødt til han var 7-8 måneder når jeg gik på arbejde, lige som mange andre selvstændige kvinder gør helt naturligt i dag. Og i går havde jeg fornøjelsen af at holde en workshop med Sine, som havde baby Ella med. Og det er sådan her, Sine afleverer et gennemarbejdet trendoplæg: I høje hæle og med baby på brystet. Fordi børn gerne må være med, og fordi man ikke bliver mindre sig selv af at blive mor.

IMG_9011

P.S.: Inden du mener, jeg er meget uretfærdig overfor de kvinder, der vælger en fuld barsel komplet med mødregrupper etc, er jeg nødt til at sige, at jeg ikke forsager retten til barsel (heller ikke faderens…), jeg mener bare at der er mange måder at leve livet med børn på, og at jeg jubler ved tanken om at kvinder ikke skal skubbes hjem, når de bliver mødre, men at der netop er andre muligheder, for nogle af os.

 

19 Comments
Previous Post
Next Post