Om Fordybelse (& Gerne i En Subway i New York)

Didion, Joan 111201-069

Som du der læser med her ved, så elsker jeg hverdagen. Jeg elsker dens opture, nedture, og jeg elsker det at være en familie, eller som Johan ville sige: At være en flok. I min hverdag er jeg nødt til at holde mig grundigt orienteret i litteraturen. Jeg er nemlig så heldig at arbejde for Femina, hvor jeg hver uge skal kunne anbefale deres læsere en bog eller tre. For det meste læser jeg i en pdf her på skærmen, men det slår ikke følelsen af en bog, man kan have med sig rundt, og som dufter og føles særegen. En bog er for mig ikke bare en god historie, eller en dårlig, eller en udfordring, eller en ahaoplevelse: En bog er for mig også et åndehul, et sted, der er MIT, som jeg kan tage med mig rundt, og kaste mig ned i, når jeg har brug for det. Derfor er jeg meget betaget af det netop offentliggjorte projekt The Last Book. Her har den hollandske fotograf Reinier Gerritson over 3 år, i 13 uger, rejst med undergrunden i New York og taget billeder af folk, der læser. Det er helt utroligt fascinerende at se hvilken bog de læser, og se hvordan læserne ser ud. Hvordan fordybelse, undren og koncentration ser ud. Og se hvordan det harmonerer med deres udtryk.

Vi skal læse mere. Det skal vi altså.

Se alle billederne her, de er i alfabetisk orden efter forfatteren af bogen, der bliver læst.

header4

MacLane-Mary-130517-1321

Austen-Jane-120605-0651

Dweck-Carol-121018-0471

8 kommentarer

 1. Jeg elsker at læse og i takt med ungerne er blevet større læser jeg mere. Nok noget med jeg kan holde mig vågen længere…. Anyway har lige sluttet en helt fantastisk bog som jeg læste på 3 uger. DET er totalt rekord for mig! Jeg læser næsten altid på engelsk men bogen er vist oversat har jeg hørt. Den hedder: The Fault in our stars af John Green. Vil i hvert fald rigtig gerne anbefale den. Og også den her We are all completely beside ourselves af Karen Joy Fowler som jeg læste på 5 uger lige inden. Den kan jeg ikke anbefale nok, den er bare så mærkelig, sjov, go’ og yderst underholdende og lidt sørgelig på en måde. Den jeg læste før den hedder This is mine af Maria Semple og den er også go. Læste før den, denne her Where’s Bernadette? også af Maria Semple som er en fantastisk bog:)
  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/2015/01/endnu-en-fantastisk-bog-er-lst-frdig.html
  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/2015/01/blev-frdig.html
  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/2014/11/det-var-en-go-bog.html
  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/2014/08/hvor-blev-hun-af.html

 2. Der er noget rørende over en stor skægget mand med rygsæk, der står fordybet i Pride and Prejudice i en subway. Meget smukt.

 3. Ej hvor er det en sjov ide! Jeg har selv kigget ret meget efter læsende folk i New Yorks subway. Synes det så spændende og interessant at se hvad folk læser – og så kan man altid forsøge at digte en lille historie ud fra deres valg af litteratur.

 4. Kære Mette – tusind tak for tips! Det er altid så dejligt at få! KH J

  Kære Michala – ja, jeg er også helt vild med det billede! Kh J

  Kære Laura – ja, det er nemlig bare SÅ rørende! Kh J

 5. Fantastiske billeder! Superfedt projekt! Jeg er vild med de totalt slidte paperbacks, som man kan se, har været med alle vegne og er blevet hevet op og ned i tasker 100-vis af gange.

 6. Hvor var det sjovt at se de billeder! Meget mere interessant end jeg lige troede. Det er så fantastisk, at man midt i det myldrende liv, kan begrave sig i en bog og forsvinde ind i en anden verden.

 7. Det minder mig om, hvor meget jeg savner at læse. Førhen slugte jeg bøger, og udover min mand og mine børn, så har den største og mest skelsættende begivenhed i mit liv været at lære at læse. Det åbnede en verden for mig, som har været kilde til fantastiske oplevelser – at læse Extremely Loud and Incredibly Close eller Pride and Prejudice eller …………) De sidste to år har jeg dog haft mere end svært ved at give mig hen til bøgerne, og det har været en kamp at åbne en bog. Jeg ved ikke hvorfor, og det føles som et meget stort tab i mit liv – både af gode læseoplevelser, men også af identitet.

  Jeg håber, at jeg får lov til at få et 3.g. engelsk A hold efter sommerferien igen, og jeg vil give dem alle romaner at læse, og jeg vil tvinge mig selv til at uddele 3-4 bøger, som jeg IKKE selv har læst, så jeg også får dem læst.
  På søndag rejser jeg til Dublin igen, og endnu en gang er der en liste med bøger, som jeg vil købe (bl.a. “Stoner”, “The Perks of Being a Wallflower”, “Americanah” og “We should all be feminists” – men måske skulle et par af Mettes anbefalinger også med :-))
  Forhåbentligt kan ventetid i lufthavn og enlige aftener på et hotelværelse hjælpe mig i gang med at genfinde glæden hos bøgerne.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *