En Af Dem, Vi Kommer Til At Tale Om i 2015

2015 er lige om hjørnet, og når det sker, kommer vi forhåbentligt til at tale om Jutta Bojsen-Møller. Jutta blev født i 1837, i et grundtvigiansk hjem. Hun var en meget populær dame, og havde let ved at få venner, men også let ved at få folk til at høre efter, når hun talte. Hun blev gift med en præst, og blev derved præstekone – noget som også indebar, at hun på mange måder tog del i sin mands hverv. Jutta blev valgt ind i Dansk Kvindesamfund og blev ganske hurtigt formand for det. Dansk Kvindesamfund var en af de to foreninger, der kæmpede for at danske kvinder skulle opnå valgret i Danmark, og selvom kvindebevægelsen gennem de to foreninger var splittet, og ikke en samlet enhed, der ønskede præcis det samme, lykkedes det dem alligevel i 1915 at opnå det store gennembrud: Valgret til kvinder.

Jutta er særlig – ikke bare fordi hun kæmpede for en sag, men fordi hun blev ved, også selvom hun ikke vandt alle kampene. Hendes store ønske var for eksempel, at få forenet den grundvigsk funderede højskolebevægelse med kvindesagen, og dette lykkedes ikke for hende. Men hun nåede at opleve at valgretten blev vundet. I juni 1915, lykkedes det endeligt. Der har været seje damer derude i det lille bitte Danmark, som har fået børn, arbejdet, og kæmpet for andre end sig selv. Og forhåbentligt kommer vi til at mindes dem, og lære af dem i det kalenderår, vi er på vej ind i. Men her er Jutta, og hende, synes jeg godt man kan lade sig inspirere af:

Skærmbillede 2014-12-22 kl. 13.08.17

Hvis du vil læse mere om Jutta, kan du klikke her og her.

 

1 Comment
Previous Post
Next Post