Paris i 1920-erne, Køb Et Couture-hus & Derfor Går Vi I Kimono

Skærmbillede 2014-10-29 kl. 21.11.49

poiret1_3087409a

Skærmbillede 2014-10-29 kl. 21.09.35

Nogle gange opdager jeg noget, som er så inspirerende at jeg er nødt til at dele det med jer lige her. Jeg er i gang med et større researcharbejde i forbindelse med en opgave, som har med mode og livsstil at gøre. Derfor skulle jeg i går finde nogle billeder af Paul Poirets arbejde. Måske har du hørt om ham, og hvis ikke, så vil jeg prøve at introducere dig for ham. Hvis du interesserer dig bare lidt for mode, kunsthistorie eller kvindehistorie, så er han ret væsentligt:

Paul Poiret åbnede det første (luksus-) couturehus i Paris i 1906, og hermed trådte luksusbegrebet for alvor i karakter. Han skabte grundstenene for de store modehuse vi kender i dag, fordi han udviklede en måde at kommunikere luksus og brandidentitet på: Komplet med modeshow, parfume og acessories. Nogle siger at han var for Paris og moden i 1910-erne og 1920-erne, hvad Karl Lagerfeld er i dag. En på alle måder stor mand og vild kunstner. Han skabte nye silhouetter og befriede kvinderne for deres snærende korsetter. Dermed fik han indirekte betydning for kvindehistorien fordi han gjorde det fashionabelt ikke at være snøret ind. Det var ham, der så at sige lagde grundstenene til alt det vi forbinder med charlston og 1920-erne i dag. Han levede et vildt liv og måtte forlade sin forretning i 1930-erne; den gik konkurs nogle år efter ham, og han døde fattig og ensom i 1944.

Skærmbillede 2014-10-29 kl. 21.25.34

Mens han var på sit kreative virkes højde tog han fat om orientalismen: Han lod sig inspirere af Kina, Japan og Indien. Han broderede stoffer med fuglemotiver, blomster, kinesiske symboler og skrifttegn, og han tog fat i viften som tilbehør. Han gav kvinderne turban på (ja, det var ham!), og klædte kvinder i haremsbukser (ja, det var også ham!), og så skabte han en version af kimonoen, som erstatning for lange tunge frakker.

Og nu er resterne af hans hus – navnet, tegningerne, brandet – til salg! Hvis ikke jeg tager meget fejl, kommer vi til at sukke efter en Poiret-taske om et par år…

Klik her og læs mere.

Skærmbillede 2014-10-29 kl. 21.26.26

Skærmbillede 2014-10-29 kl. 21.12.04

 

5 kommentarer

 1. Inspirerende indlæg. Jeg var i Paris denne sommer og så en udstilling om Paris i 1900 tallet, på Petit Palais. Det var ren nostalgi og jeg var følte mig helt hensat til en anden verden med store smukke kjoler, fine blonder og elegante hatte. Se evt. indlægget “Sommer i Paris” på min blog.

 2. Haha Tina – ja, ikke?

  Kære Mette – tak for fint indlæg! Man får lyst til at drappere sig i silke…

  Kære Susanne – det synes jeg nemlig også. Også hvem der ender med at købe det.
  Kærligst
  J

 3. Åh Paul Poiret! Hans creationer er bare helt fantastiske!
  Jeg fik fra en uventet kant en bog om ham for et par år siden! Den er der blevet kigget godt i. Så smukt og inspirerende.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.