Et Bud På Efterårets Bedste Børne- og Ungdomsbøger Og Vind Dem Alle

Ind i mellem får jeg en mail, hvor jeg bliver spurgt, hvorfor jeg giver så meget plads til andre stemmer på min blog. Det er nemlig gået lidt af mode, at bruge bloggen som et medie, der også giver andre end afsenderen på plads (der var MEGET mere af det i blogland for fire-fem år siden), men jeg elsker det! Også at læse med hos andre, og møde spændende mennesker, der har noget på hjertet. Så jeg fortsætter altså med de åbne døre, og med at invitere kloge mennesker ind. Noget af det, jeg bruger tid på, er at finde rundt i hvilke børnebøger mine unger kan have glæde af, så derfor har jeg spurgt redaktører om de vil hjælpe mig med at finde rundt i efterårets udgivelser: I dag har jeg været så heldig at Randi Bjerre Hoefring, som er redaktør på Forlaget Carlsen – hun arbejder altså med børnebøger -, har sagt ja til at fortælle os, hvilke børnebøger, hun synes er dem, vi skal kaste os over her i efteråret. Hvis du lægger en kommentar her til indlægget, kan du vinde dem alle. Jeg trækker lod på lørdag klokken 20.

Her er Randi, og her er hendes anbefalinger:

Randi Høffring

 

For de yngste: Snitten og Kis af Hella Joof.

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 10.17.15

Man skal læse Snitten og Kis, fordi Helle Joof med fortællerglæde og humor får fortalt historien om, alle de følelser, der kan røre sig inde i en lille dreng (eller pige for den sags skyld), når han for første gang oplever at skulle dele sin mor med andre. Og dermed også dele sin mors opmærksomhed. Hella Joof kommer klart igennem med sin fremstilling, så man oplever verden gennem Snittens øjne – og så formår hun samtidig at lege med sproget, så den voksne højtlæser også er fremragende underholdt.

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 10.18.46

Når man selv læser en god bog: Elefantstenen af Oliver Zahle

Elefantstenen handler om Bapit, som bor i Thyborøn og er halvt thai. Dem er der selvsagt ikke så mange andre af, så Bapit skiller sig ud – og ikke på den gode måde. For det ikke skal være nok, er han småtyk og et let offer for de andre børns drillerier. Da der kommer en ny pige i kassen, øjner Bapit en chance for at få sig en ny ven, men det går ikke helt, som han gerne vil, før der træder en spillevende elefant ind i historien.

Elefantstenen er forfatteren Oliver Zahles første roman. Historien har han gået rundt med i lommen i over 20 år, og han fortæller med indlevelse og humor om Bapit og hans besværligheder i det indspiste fiskersamfund, hvor det viser sig, at der naturligvis både er plads til tykke thaidrenge og elefanter … En fin og mild bog til både oplæsning og selvlæsning.

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 10.19.50

En vigtig ungdomsroman: 21 måder at dø af Sarah Engell

Sarah Engell har med 21 måder at dø skrevet en af årets vigtigste ungdomsromaner. Den handler om 15-årige Stella, der er blevet uvenner med sin tidligere bedsteveninde, og som følge deraf bliver hun udsat for skånselsløs og brutal mobning – både i skolen, på mobilen og på alle de sociale medier. Hvilket også vil sige, at der ikke er nogen steder at gemme sig, og i Stellas tilfælde heller ingen, hun kan gå til. Hendes far er stadig helt nede over morderens død et halvt år tidligere, og klasselærerne forstår ganske enkelt ikke, hvad Stella er oppe imod. Så det eneste, der trøster Stella og spøger som en forførende udvej, er tanken om selvmord. For det ville være så let … og så har man fred. Men også givet helt op og indrømmet, at mobberne havde ret i deres hadske ord. Hvad skal man vælge …?

Skærmbillede 2014-10-22 kl. 10.20.54

 

En bog, der har gjort indtryk på mig: Half Bad af Sally Green

Når man i mange år har beskæftiget sig med børne- og ungdomslitteratur, har man også set talrige serier med rendyrket fantasi eller overnaturlige elementer i forskellige udgaver – og mange af dem rigtigt gode, heldigvis! Men der skal alligevel noget til at forny genren og få mig til at spærre øjnene op. Hvilet i den grad lykkedes for den engelske debutant Sally Green med første bind i Half Bad-trilogien. De enkelte dele i Half Bad er for så vidt set før, men den er skrevet med en intensitet, så man som læser træder helt ind i Nathan og lever og ånder med ham under hans flugt fra de hvide hekses kvælende kontrol.

I blandt os i moderne tid lever heksene side om side med os. De er dog organiserede i deres egne samfund, hvor de hvide hekse bekæmper de utilregnelige og brutale sorte hekse. For enhver pris. Hvilket Nathan, der er halv hvid og halv sort heks, kommer til at mærke på sin egen krop. I forsøget på at fange Nathans far, stramme de hvide heksesamfund nemlig grebet mere og mere om Nathan – så meget at han til sidst må flygte og måske selv finde sin far. Hvis altså han tør bevæge sig ind i de sorte hekses uforudsigelige og farlige verden.

Næste bind, Half Wild, kommer om et halvt års tid, og jeg kan slet ikke vente med at få poterne på det og finde ud af, hvad der videre sker med Nathan!

PS: Jeg har lagt links ind til saxo undervejs, hvis du vil se nærmere på bøgerne. Og bare for at komme spørgsmål i forkøbet, så er det ikke afiliate links, men bare en læserservice.

124 kommentarer

 1. Sikke nogle vildt interessante bøger – dem vil jeg og mine tre børn vældig gerne vinde 🙂

 2. Elsker bøger og har tre børn, der også elsker at læse/få læst op, så jeg er helt klar med 🙂

 3. Mange spændende bøger for store og små.
  Børnebøgerne er da oplagte som julegaveide til mine
  børnebørn, så jeg håber at vinde….:-)

 4. Mine to børn på seks og tre år og deres bibliotekforældre vil meget gerne vinde den lækre bogpakke 🙂

 5. Går et vådt efterår og en kold vinter i møde. Ville elske at kunne putte i sofa med tæpper, stearinlys og nye bøger efter afhentning i inst 🙂

 6. en uge i sommerhus i efterårsferien har genåbnet læseglæden hos mine børn. Og denne samling af bøger rammer lige ned i deres alder og interesser – en dreng på 5, som er parat til læsning med mere indhold end hvad en rekordbog kan præstere, en pige på 11 som vil underholdes, og en pige på 13 som tænke store og lange tanker om livet og døden. PLEEASE – lad mig vinde…..

 7. Super indlæg! Jeg synes personligt, at det er så fint, at du giver plads til gæster på bloggen. Jeg er vild med børne- og ungdomslitteratur og har heldigvis både et arbejde og studie, hvor det fylder en hel del. Det er i hvert fald en bogpakke jeg gerne vil vinde!

 8. Ih, dem vil jeg da gerne vinde til mine børn. Har en meget læselysten pige på 6 år, som sluger alt for mange bøger allerede. Og da vi bor i London vil jeg elske at læse højt på dansk. Er altid interesseret i at holde mig updateret på danske børnebøger.
  Connie

 9. Ja absolut, velkommen til gæster!! Og sikke spændende bøger. Mine børn er små, så der er både bøger til nu og senere

 10. Det lyder som nogle rigtig fine og spændende bøger. Dem gad jeg godt at dele med mine børn 🙂

 11. Det ville være perfekt at vinde så jeg kan booste lidt læsning igang herhjemme hos min 8 årige søn og 13 årige datter….

 12. Dejligt initiativ med gode boganbefalinger!
  Dem vil vores 3 unger gerne læse selv eller få læst højt af.
  Tak for en spændende blog;-)

 13. Både børn og voksne er læseheste i min familie, så de bøger ville vi elske at vinde 🙂

 14. Lyder som virkelig spændende bøger for min søn … Og ikke mindst også læseoplevelser SAMMEN med sønnike.

 15. Efteråret er perfekt til hyggestunder med en god bog både for børn og voksne. Vil glæde mig til at læse op for min søn, dejligt at det så også er noget som er interessant for moderen så opløsning ikke kører på autopilot inden sengetid:-)

 16. Lad mig vinde, til mine tre bog glade børn fra 3-10 år – de ville føle sig så heldige så

 17. Er vild med børne – og ungdomsbøger, der er så meget stof, som vi voksne også kan lære af, og så er det dejligt med noget, man kan læse sammen, og noget man kan diskutere.

 18. Ja, vi har brug for bøger til hele styrken! Selvom jeg ikke ved om jeg tør at min teenager læser “21 måder at dø på”, det er hårdt at være 16 og skulle finde sig selv, andre, sin plads og sætte en albue i mors side ind i mellem når hun slukker for nettet. (Ja, jeg gør så!) Tips tilbage til dig Julia: “Doktor Proktors prompepulver” af Jo Nesbø (ham med krimierne). Elias vil elske den! Den er blevet læst højt for de to små (7 og 9) til vild jubel, når jeg ellers ikke kløjs i latter.

 19. Uh, begge mine unger læser vildt meget. Prinsessepigen på 9år har læst 16.356 sider siden 1 klasse. Mindstemanden på 7år har læst næsten 1000 sider siden han startede i 1 klasse i august. Så vi kan vist roligt sige vi læser meget her og skolen bakker op ved, at de talte sider bliver til et diplom. Ungerne elsker det så vi vil gerne vinde de fine bøger:)

 20. Elsker selv at læse og vil meget gerne give det videre til min lille pige. Så jeg læser godnat historie for hende hver nat. Jeg har købt alle mine ynglingsbøger som barn, som Peter Pedal, Emil fra Lønneberg osv. men kunne være rart med andre genre og historier som jeg ikke selv kender, men som kunne blive klassikere når hun engang skal skal læse højt for sine børn ; )

 21. Jeg kan aldrig få for mange bøger, og jeg håber, mine børn også får det sådan, så flere bøger til samlingen vil være velkomne.

 22. Efterår er læsetid, og jeg ville give ungdombøgerne til min 15årige (efter at jeg selv læst dem, jeg læser ALT, eller måske skal vi tilbage til højlæsning? Det er god efterårshygge. Chai, tæppe og bog, sammen <3), og bøgerne for de små ville jeg give min 15årings to små søskende, der er to og fem. Mit eks og hans nye kone har gjort så meget for mig, det ville føles rart at kunne give noget tilbage.

 23. Jeg har en dreng der endelig har knækket læse-koden! Åh hvor vil det være dejligt med sætte sig i et hjørne af sofaen sammen med ham og hygge under et tæppe, mens vi læser en bunke bøger sammen! Jeg krydser fingre:-)

 24. Efterår med regn, blæst og mørke timer er som skabt til hyggelige stunder med gode bøger og højt læsning, så jeg ville gå bagover hvis jeg vandt!

 25. Åh. De lyder fantastiske alle sammen. Jeg trænger altid til at blive opdateret på de nyeste børnebøger. Og så vil mine unger elske mig for det:-)

 26. Vi er hjemme hos os, v i l d e med bøger – og den står altid på skønne bøger til godnatlæsning.. Vi ville juble hvis vi vandt nye gode & inspirerende bøger

 27. Jeg kan godt lide dine gæsteindlæg – du møder mange interessante mennesker i dit arbejde, og så er det kun dejligt, at du deler ud af dem, ligesom du deler andre interessante ting fra din færden. Det giver også en fin variation til os faste læsere.
  Og jeg vil frygteligt gerne vinde bøgerne – har både egne børn og kusine, der er lige i målgruppen for dem (og hvem siger i øvrigt, at man ikke må læse ungdomsromaner, når man er 32…)

  Mh. Mia

 28. Det kunne være fedt at vinde, der er lidt for alle aldersklasser så lidt til alle 4 drenge 🙂

 29. Lyder lækkert. Hvis jeg vinder går de til min efternøler lillesøster, som er en læsehest.

 30. Som mor til to skønne piger og dansklærer folkeskolen vil de spændende bøger gøre stor lykken hos mig.

 31. Vi er vilde med bøger i min familie – både mor, far og alle tre børn. Så vi kunne godt tænke os nye bøger/eventyrer

 32. De bøger lyder perfekte til skøn efterårshygge sammen allesammen under tæppet på sofaen.

 33. Åh, hvor er der mange indlæg men jeg prøver lykken. Mine piger på 5 og 3 ville elske bogen om snitten 😉

 34. Mine unger er ikke særlig store endnu, men vi elsker at læse. De sidste to ungdomsbøger vil jeg såmænd gerne selv læse.

 35. Hej Julia
  Som bibliofil dansklærer med tre børn i målgruppen er jeg da nødt til at deltage i konkurrencen.
  Tak for din blog.
  Louise

 36. Ih de lyder gode allesammen 🙂 Altid godt med noget inspiration til efterårs/vinterlæsningen

 37. Med børn i alderen 13, 4 og 3 år så kan vi bruge alle bøgerne 🙂 Krydser snitterne…

 38. Min datter ville elske ungdomsbøgerne, og børnebøgerne ville vi nyde at læse op af for familiens mindste 🙂

 39. Det er så svært at ramme teenagere bogsmag. Så lidt hjælp skal være hjertelig velkommen 😀

 40. Heldigvis er mine børn også læse heste. Håber det er os der vinder lidt kvalitets tid.

 41. Jeg har glædet mig meget til Hella Joofs og Oliver Zahles bøger. De andre lyder også helt fantastiske. Jeg er selvfølgelig klar til at tage imod.

 42. Min datter er kun 3 måneder, men hun kan jo lige så godt gå i forældrenes fodspor og starte sin bogsamling nu 🙂

 43. Dejligt med nogle anbefalinger. Jeg krydser fingre for at jeg har heldet med mig denne gang.

 44. Med en pige på 9 år og en dreng på 16 år, der ofte spørger mig om hvad jeg kan anbefale af godt læsestof, vil vi herhjemme ELSKE at vinde denne bogpakke. Specielt fordi det viste sig, at ungerne ikke var ligeså glade for de bøger jeg læste som ung, som jeg troede at de ville blive. Yngsten spurgte, om den bog jeg nøje havde udvalgt til hende, var skrevet samtidig med bibelen 😉

 45. Hvor er det nogle skønne bøger – tak for inspirationen. Moderne eller ikke moderne, jeg elsker, at du lader andre få et talerør. Det er en dejlig måde at få ny inspiration på.

 46. Dejligt og inspirerende med gæsteindlæg! Hvis ikke jeg vinder, skal jeg da helt sikkert ud at investere i et par af bøgerne her.

 47. Jeg elsker at få ny inspiration til bøger – og min datter, Selma på knapt 5 elsker heldigvis også at få læst højt. Bøger er et fantastisk eventyr….

 48. Den pakke vil jeg gerne vinde. Den passer perfekt, når man har børnebørn i forskellige aldre, der elsker at få læst højt fra gode bøger.

 49. Uhh ja! den vil jeg gerne vinde 🙂 Kender mange børn, der ville elske at få en bog i julegave 🙂

 50. Elsker børnebøger – og ville jeg elske at udforske disse bøger sammen med mine 2 små drenge Ebbe og Arthur.

 51. BØGER, BØGER, BØGER, JEG ELSKER BØGER:-)
  Blev bidt af en gal læsehest meget tidligt i mit liv og hurra for det, for hvor er det en stor gave at lægge hverdagen fra sig og gå ind i en god bog.
  Jeg vil rigtig gerne vinde de skønne bøger, har børnebørn i flere aldersgrupper så der er lidt til alle sammen.
  Jeg vil nyde at læse dem højt/læse sammen med så vi kan få en god snak.
  Jeg er hooked på hekse, så jeg kan godt forestille mig at jeg lynhurtigt ville læse Half bad, helt for mig selv:-)

 52. Selvom min pige kun er 3 år, så er bøger hittet og der bliver også investeret i “fremtidige” bøger, som jeg også med glæde læser. Kunne faktisk godt tænke mig at læse “Half bad” så vil da gerne vinde lidt til bogreolen.

  Carina

 53. Lækker bogpakke! Vi elsker bøger hjemme hos os, og min datters første ord var “bog”!

 54. Ej hvor spændende 🙂 Dejligt med inspiration 🙂 Jeg vil selv helt vildt gerne læse Hella Joofs bog efter, at jeg har hørt så meget godt om den 🙂

 55. Kan vist lige nå at deltage – inden opmærksomheden rettes mod fjernsynet og den store Knæk Cancer indsamling. Vi elsker at læse, så det ville være sløkønt med nyt på hylden!

 56. De lyder super spændende alle sammen, og kunne bruge de to øverste som gave til min lillsøster 🙂 De to nederste ville da være super dejlige, at have som fritidslæsning 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *