Kulturel Udveksling? (Så Længe De Kan Arbejde Når Familien Holder Konfirmation)

I går aftes læste jeg en artikel i Berlingske Tidende. Den handler om at Liberal Alliance vil lade au pairs blive i Danmark, og journalisten spørger flere partier om, hvad de mener. (Link nederst i indlægget her). Jeg har intet imod kulturel udveksling,  og heller intet imod au pair-ordningen. Au pair-ordningen havde som udgangspunkt for 40 år siden at unge mennesker skulle kunne opleve andre lande, og andre kulturer ved at indgå i en familie. Det er da topdollar!

Det er bare ikke så meget – så vidt jeg kan se – det der foregår nu. Og så har jeg ret meget imod at man underbetaler kvinder fordi de kommer fra et andet land. Og ja, både 3000 og 4000 pr måned er for lidt, også selvom familierne overholder grænsen på det antal timer, au pairsne må arbejde.

Jeg er klar over at rigtigt mange familie i Danmark er et godt alternativ til det liv, kvinderne ellers ville leve. Det er bare princippet i det – at blot fordi du kommer fra et andet land, behøver jeg ikke betale dig ordentligt. Det er desuden heller ikke særligt søstersolidarisk, at vi betaler andre kvinder dårligt for at løfte noget arbejde i husstanden, vi ikke selv har tid til. Betalte vi dem ordentligt ville det efter min mening være noget andet.

Men nu er der en ændring på vej for Regeringens beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har nu fremlagt 14 forslag, der skal forbedre forholdene for au pairs i Danmark.

For eksempel foreslår regeringen, at lommepengene sættes op til 4.000 kr. om måneden, ligesom man gerne vil give au pairer ret til at få fri på officielle helligdage.” (Citat fra artiklen i Berlingske)

Det synes jeg simpelthen er sådan en god start på en ordning man kan være bekendt. Altså at vi behandler au pairsne som mennesker, der faktisk skal på kulturel udveksling og derfor SELVFØLGELIGT skal have fri på de dage, der har betydning for os der bor i Danmark.

Men så kommer det Konservative Folkeparti direkte ind fra Højre og får udgangsreplikken i artiklen. En replik, der om noget afslører at de kvinder, der kommer til os fra fremmede lande bestemt ikke skal deltage i vores samfund, i vores kultur, og da slet ikke på lige vilkår med os:

Det Konservative Folkeparti er til gengæld imod både lønstigninger og fri på helligdage. Det første ville gøre det dyrere for børnefamilierne, det andet ville være ærgerligt, fordi mange konfirmationer ligger på store bededag, hvor au pairens hjælp er tiltrængt, som partiets børne- og familieordfører, Mai Mercado, udtrykker det (…)

Artiklen i Berlingske her.

Artiklen i information, som artiklen i berlingske tager udgangspunkt i her.

 

13 kommentarer

 1. Ja, og mens årene går, forandrer også samfunnet seg.
  Jeg jobbet som au-pair selv i USA for rundt 30 år siden ( ja, jeg er så gammel)
  De jeg jobbet hos var velbehavende, så jeg fikk litt mer enn mine venninner ( jeg ble kjent med andre skandinaviske au-pairer) men jeg kunne ha en 12 timers arbeidsdag, og flere ganger jobbet jeg helger jeg egentlig hadde fri, når de fikk besøk, og jeg måtte ordne soverom og servering.
  Men hvorfor kan ikke dagens au-pairer få ekstra betalt de dagene de jobber ekstra, feks ved en konfirmasjon? Eller få en ekstra fridag, feks på en dag de i sitt hjemland feirer noe spessiellt?? Det skal gå begge veier. De som har en au-pair må også sette seg inn i hennes hjemland, hverdag og tradisjoner. Slik lærer man mye av hverandre, og vil kanskje respektere hverandre litt mer.

 2. Åh, hvor er jeg til tider flov over at bo her i landet. Især når man selv er en blandet familie. Jeg ville ønske vi havde råd til en aupair – ikke så meget for hjælpens skyld (selvom den til tider kan være tiltrængt når man er handikappet som jeg er) men mere fordi jeg ville elske mine børn fik et nært forhold til en fra en anden kultur, en vi kunne dele vores engelske og danske kultur med og som kunne være en del af familien. Ikke bare en der vasker tøj og henter børn. Vores ville ha’ fri når vores børn skal holde ungdomsfest for hun skal jo med 😉

 3. Vigtig pointe, Julia, og jeg er virkelig enig med dig. Selvfølgelig skal de have ordentlige lommepenge og fri på helligdage. Aupair er ikke tiltænkt som billig arbejdskraft, men kulturel udveksling, selvom det sidste vist efterhånden meget sjældent sker. Og det er dybt problematisk, at man kan få lov at arbejde til så få penge og under så dårlige forhold i Danmark, som nogle aupairs er udsat for (selvfølgelig ikke alle).

 4. Så er vi vist næsten tilbage til dengang der fandtes tyende, hvis au pairen skal være tilstede som hjælper ved konfirmationer. Jeg tænker bare i mit lille hoved, at hvis en familie har råd til au pair har de vel også råd til at købe hjælp til en konfirmation. Så både familien og au pairen kunne være tilstede.

 5. Et lille bidrag til diskussionen fra en anden vinkel.
  Måske man faktisk skulle spørge dem, som kommer for at arbejde som au pair, hvordan de ønsker det. Flere af dem, som fx kommer fra Filippinerne, kommer, fordi de kan tjene til et godt liv derhjemme. De er typisk et par år i flere forskellige nordiske lande, før de tager hjem igen. Mange af dem er ikke specielt interesseret i at lære vores kultur mv. at kende – men vil bare rigtig gerne have lov til at tjene nogle gode penge til deres kommende liv derhjemme. Au pairs fra fx Filippinerne har typisk et stort netværk i Danmark og vil gerne være sammen med deres venner i weekenden i stedet for at være sammen med deres værtsfamilie og lære om den danske kultur mv. Så selvom vi gerne vil lære dem alt om vores kultur og gerne vil involvere dem i vores familier, skal vi måske lige høre først, om de faktisk er interesseret….
  I forhold til spørgsmål om “løn” skal man jo huske, at det netop ikke er løn men lommepenge. I tillæg til lommepengene på 3-4.000 kr., får man jo en gratis bolig og forplejning. Der er sikkert enormt mange danske familier, som ikke har 4.000 kr. til rene lommepenge pr. måned, når alt andet er trukket fra….

  Men selvfølgelig skal alle – både ansatte og familiemedlemmer – behandles pænt og ordentligt 🙂

 6. Ubehagelig udgangsreplik og vist ikke helt gennemtænkt, hva’? Hvis en au pair er her som en del af familien med pligter/arbejdsopgaver, og har fri ligesom vi har i forbindelse med højtiderne og vi i øvrigt behandler hende/ham ordentligt on a daily basis, mon så dog ikke at hun/han meget gerne vil hjælpe til ved højtiderne(som om noget er del af det kulturelleindslag) og også ganske frivilligt.Men vi kan jo starte med at give dem en sober behandling, så får vi nok tilbagebetalt i loyalitet, tænker jeg. “Man får, hvad man giver”.

 7. Hmm… Havde end ikke overvejet den mulighed, at familierne ikke inviterer deres au pair med til festen. Som gæst, forstås!

 8. Kære Julia,

  tak fordi du dog tog en debat op, der er overordentlig nødvendig – og hvis præmisser desværre udspringer af smålighed og etnocentrisme. Kulturel udveksling er fantastisk og som en person, der har benyttet mig (i flere omgange) af at rejse ud og prøve kræfter med en fremmed kultur og et nyt sprog, kan jeg kun bifalde de moderne dannelsesrejser. Jeg vil næsten forlange af mine egne børn, at de rejser ud og ser at verden er andet end frikadeller, betalt uddannelse, joviale lærer, SU og Netflix.

  Men. Jeg må gang på gang både undres og frustreres over, at vi i et forkælet samfund som vores, er helt okay med, at en befolkningsgruppe gerne må underbetales og overarbejdes under påskud af at ‘det er det, de helst vil’ og ‘de har det i hvert fald bedre end derhjemme’. Virkelig? Hvorfor er det så ikke i orden at vi betaler polske håndværkere en tredjedel for at lave det samme arbejde som vores danske ditto? Fordi de stjæler vores jobs og er løntrykkere hedder forklaring. Præcis!

  Forskellen er bare den, at de filipinske au pair piger ikke stjæler arbejdet fra nogen. Ingen danskere vil bytte! Her er der nemlig tale om piger, der skal stå til rådighed for forefaldene arbejde 24-7, passe børn de ikke kan kommunikere med, begå sig i et samfund de ikke forstår og arbejde uden beskyttelse af en reel fagforening. Og så starter ramaskriget fra Gentofte og Frederiksberg, når en gruppe politikere overvejer at ‘hæve’ lommepengene til 4000 kroner og give dem fri på helligdage?! Det er da skamfuldt.

  Jeg kender ikke en dansk pige i alderen 18-25, der ville synes, at det var en gevinst at blive aflønnet i naturalier og håndører for at være præcis det au pair piger de facto er: tjenestepiger.

  Og ja, argumentet fra alle dem, der har pigerne boende under samme tag er enslydende: de ønsker ikke at blive integreret, de har ikke lyst til at holde fri, de vil ikke være en del af familien, de sender alle pengene hjem, de har bygget en hel skole/landsby/gedefarm for vores hvide penge.

  Sandheden er bare den, at au pair ordningen på ingen måde har noget at gøre med kulturel udveksling. Det er verdens billigste nanny/rengøringshjælp. Jeg synes, det er fantastisk, at vi som kvinder kan tilkøbe os hjælp til rengøring, oprydning, madlavning og endda få hentet vores børn, når tiden er knap. Det er dét, der har gjort, at vi er på vej mod reel ligestiliing og at kvinder både kan have succesfulde jobs og tillade sig at føde flere unger et enkelt trofæbarn. Og det er det, der gør, at vi måske kan elske med vores mænd og lege med vores børn i stedet for at samle nullermænd i hobetal, når weekenden kommer.

  Men: jeg synes ikke vore behov for hjælp og en anden kulturs forarmelse og materielle underskud berettiger, at vi underbetaler, udnytter og misbruger en ordning, der skulle berige to kulturer frem for at øge kløften mellem dem og os.

  Der kan uden tvivl være behov for hushjælp i et moderne, rigt samfund, hvor vi ikke længere stiller os tilfredse med succes på ét parameter, men gerne både vil have et rigt familieliv, arbejdsliv, socialt liv og fritidsliv. Der bliver hverken færre ‘iron men’ eller ‘power kvinder’ de kommende årtier.

  Er det ikke på tide, at vi betaler ordentligt for de ydelser vi ønsker at modtage, at vi giver vores arbejdskraft en stemme og en fagforening, og at vi behandler dem med samme anstændighed som vi ville ønske for vores egne børn, når vi sender dem ud i verden. Er det ikke på tide vi afgør (ikke bare med vores samvittighed men også med lovgivning) hvad forskellen er på en ‘au pair’ og en ‘maid’?

  Jeg håber, din debat og dit opråb vinder genklang på magtfulde steder. Tak fordi du talte pigernes sag.

  KH Sine

 9. Først og fremmest:
  Tak for jeres kommentarer. Noget af det, vi som danske familier ikke får at vide, er også at det ikke nødvendigvis er au pairsne selv, der får de penge / lommepenge, de tjener. Men at der fx i Philipinerne ofte
  er et helt netværk af mellemmænd involverede i at de kommer her til, der også modtager penge. Der er skrevet en hel afhandling om emnet, som jeg finder frem og lægger op her.

  Kære Sine,
  Jeg er så uendeligt enig med dig – og tak for din kommentar. Jeg må indrømme at jeg ud over det absolut uretfærdige i den billige arbejdskraft, også tænker over hvad det gør ved de børn de passer? En vending som “min au pair ordner det” behøver ikke flytte ind hos mindre børn, som jeg hørte fra en tidligere pædagog at den er i nogle hjem lige her midt i smørhullet.

  Kære Birgitte,
  Nej – det er simpelthen så trist, men afslører jo også grundlæggende, hvad det er for en holdning, der præger den type kulturudveksling.

  Kære Tina,
  Enig – og så kunne man jo evt også prøve at få en fra et land, der ikke var et decideret u-land. Hvor man havde fornemmelsen af at den unge kvinde havde haft andre muligheder.

  Kære Camilla, der er sikkert noget om det – men jeg kan stadig ikke se, hvordan vi som samfund kan forsvare at de skal arbejde (maksimalt) 30 timer om ugen. Det skal de gøre for et honorar (hvis man er en værtsfamilie der betaler mere end man “skal”) for 1000 kr om ugen. Det svarer til at få 33,33 kr i timen. Ja, så får de kost og logi oveni.

  Kære Janne,
  Det har du ret i.

  Kære Luna, er enig. Og nej, heldigvis er der mange der har “gode” forhold, men de får stadig ikke en dansk timeløn for deres arbejde.

  Kære Mette – det forstår jeg godt. Og jeg kan sagtens se en pointe i at invitere en selvstændig ung pige til at bo hos en, og betale hende ordentligt.

  KH
  J

 10. Jeg har faktisk selv været ung-pige-i huset hos en velhavende familie i Taarbæk og jeg fik, så vidt jeg husker 5000 om måneden. Hvilket var langt fra nok. Jeg arbejdede fra 7-19 og var ja, en slave stort set. Jeg stoppede da også efter en måned og krympede mig over at have udført det arbejde i så lang tid før jeg sagde stop. Der er altså også danske piger der udfører jobbet.. Gætter dog ikke på at de slipper med at betale dem som en au-pair får. Så jeg synes da det er helt i orden at give dem mere også selvom der er ramaskrig nord for KBH. De skulle selv prøve det…

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.