Om Fire Sekunders Ro – Og Hvad Gør DU?

IMG_3223

IMG_3219

Rosen her er fra kolonihaven. Ikke en jeg selv har dyrket, men en jeg selv har plukket fra den busk, der stod i haven, da vi overtog den. En rigtig haverose med masser af torne og knopskydninger og ting, jeg ikke ved nok om endnu. Men jeg har bundet den op, og det tæller også! Der er noget over den ro, jeg tager med mig hjem fra haven, og vi er der faktisk også så tit vi kan. Jeg bliver ind i mellem meget træt af at høre ord som stress, travlhed og pres bliver blandet sammen, for stress er en slem lidelse, som man ikke skal spøge med. Jeg har ikke stress, jeg er ikke stresset, men jeg har travlt her i den sidste uge op til at det meste af verden går på sommerferie. Hvis ikke jeg husker at give mig selv de fire sekunders absolut stilstand ind i mellem, så er jeg ikke mere dygtig nok til det jeg skal være god til. Og ro handler – må jeg indrømme – om at være helt alene. Ikke skulle opdrage, fordele, være til stede, men bare være i mig selv, og jeg behøver ikke mere tid end det tager at lave en kop god kaffe. Så kan jeg sagtens drikke den i godt selskab. Kaffe og Koloni. Så letter presset.

Og det er her, jeg gerne vil vide, hvad du gør? Hvordan letter dit pres? Hvad har du brug for? Har du gode tips? Gerne nogle der ikke kræver at man er væk hjemme fra i 24 timer, men tips, der kan sniges ind i en hverdag?

29 kommentarer

 1. Jeg bader. I havet. Hele året. Ikek hver dag, men gerne et par aftner om ugen. Om sommeren så sent som muligt – 21.30 med udsigt over solnedgang og skumring. Med en kær veninde og en kop te, oftest i snak om små & store sager men en gang imellem i stilhed.
  Om vinteren egentlig bare når det er mørkt, men oftest om aftenen. Siddende i saunaen på flydepontonen i en afsides krog af havnen. I mørket. Med udsigt til byens lys. Og det sorte vand. Med mindre der altså er is på! I varme, stilhed og sagte vuggen finder jeg mine 4 sekunders ro. Ingen telefoner. Ingen emamils. Ingen der vil mig noget. Bare ro.

 2. Jeg strikker. Med pindene og noget lækkert uldgarn mellem hænderne forsvinder alle bekymringer og roen sænker sig. Det er så afstressende.

 3. Gåture i naturen alene eller med veninder kan hive mig ro i krop og sind til gavn for mig selv og omgivelserne

 4. På med ørebøfferne og så et par gode numre i ørerne kan give mig ro. Eller en lille sekvens af en yndlingsfilm/serie på netflix. Uden for elektronikverdenen så er det et par sider i en bog eller et magasin, gerne under et skyggefuldt træ i vores gård. Der skal egentlig ikke meget til. Bare lige et par minutter hvor jeg kun har M-I-G i tankerne…

 5. Engang syntes jeg havearbejde var en sur pligt, men efter jeg har fået børn, og giver mig tid til havearbejdet, tænker jeg ikke på andet end hvad hænderne laver.

  En halv times løb, helt alene, gerne i smuk natur, kan også rense ud i tankerne.

  Og jeg er enig med dig, man har behov for små pauser, hvor man kan tænke en selvstændig tanke, uden at skulle forholde sig til andre.

 6. Åh ja… Mange bruger ordet stress i flæng. Desværre. Personligt har jeg i et år og 4 måneder selv været alvorlig sygemeldt med stress. Så alvorligt at den konstant var i alarmredskab. Kunne intet. Hverken se tv, læse eller bruge to sanser på een gang. Så hvis jeg sku snakke sku øjne lukkes og omvendt. Og mange fysiske symptomer, som desværre ikke alle er væk endnu. Jeg har aldrig været god til disse små pauser i hverdagen før hen. For jeg havde jo små børn jeg skulle rumme og være der for… Og en balance gang nåede jeg ikke at få, før det var for sent. Så faktum er, at jeg netop ikke formåede at få mit nervesystem ned i gear efter en travl dag, og mine hurtige armbevægelser og hurtige skridt blev en fast følgesvend. Så ja for guds skyld. Disse to minutter hist og her, ER alfa omega for os mennesker. At være uden indtryk og stimuli. Noget jeg har blogget utrolig meget om…. Kærlige tanker herfra

 7. Jeg har en god veninde som bor 5 min væk, hende og jeg mødes et par gange om måneden. Kl 20’ish når børnene er lagt i seng, så kan den enes mand få huset for sig selv og den andens mand bliver sendt ud og hygge med sine venner. Win win, ingen transporttid og ingen af os smutter fra børneputning og ulvetime.

 8. For mig er det at kunne trække sig, helt væk og uforstyrret, nogle øjeblikke i løbet af dagen, når det feks. er weekend og man er på fra 4.30-puttetid.
  At gå en lille stille tur alene, uden mand og børn. Eller blot stille sig udenfor hoveddøren i 2 min, med den lukket i til de snaksagelige børn. 2 min. På wcet, uden forstyrrelser. Ørepropper i ørene i et par minutter hvis støj og aktivitets niveauet er højt. Sidde sig ned i vinduet og lade blikket kigge ud på alt det grønne. Træerne der blæser i vinden. Skyerne der danser på himlen eller murene på murværket. Men vigtigt for de fleste af “Helle-stederne” er, at jeg indimellem gerne vil “sikre” mig at jeg IKKE bliver forstyrret. Så jeg VED at manden tar over, for at få systemet ned. For ellers er den moderne mor jo i dag konstant på.

 9. Før prioriterede jeg også weekender alene med mand, tøse aftener ude af huset, weekend opholde osv. Men det der gør den store forskel er, hvordan man indretter sin hverdag. Det er i den de skal være luft. Til at trække vejret. Alene. Og med rolige skridt.

 10. Jeg strikker – eller hækler. Det bliver måske allerhøjst til et par aftener om ugen… Ellers prøver jeg at få et par minutter inden børnene skal hentes med absolut stilhed. (Er priviligeret, bor og arbejder tæt på institutionen)

 11. Jeg strikker og hekler absolutt hver dag, og når det dukker opp et ledig øyeblikk. Det er Yoga for meg.
  Så spaserer jeg til og fra jobb hver dag ( ca 25 minutter) det er også avslappende, for det bringer meg dit jeg skal.

 12. I hverdagene, hvor travlheden er en del af hverdagen, står jeg tidligt op og løber en lang tur – i weekenden det samme, men her har jeg også tid til at drikke kaffe og sætte boller i ovnen – som bager, mens jeg tjekker mails og læser reklamer 🙂
  Jeg elsker at løbe og træne, ikke fordi jeg tæller kalorier – men fordi det er MIN tid…

 13. Nej det er rigtigt, stress er alvorligt, og noget helt andet end at have travlt. Jeg har desværre 2 gange været alvorligt ramt af stress, så alvorligt at jeg har været langtidssygemeldt. Nu har jeg et arbejde, som jeg elsker, jeg har rigtig tit meget travlt, arbejder ofte meget og bliver da træt både fysisk og psykisk. Men jeg er glad og ikke stresset. Daglig meditation er med til at forebygge at jeg nogensinde skulle blive ramt igen.

 14. Når jeg midt på dagen kan mærke, at NU trænger jeg til en pause, lukker jeg døren til soveværelset og lader mand og børn ude – og nyder at glide ind i en langsom old school krimi-tvserie. 15 min efter er jeg helt renset. Det er jo ikke lige så IN som meditaion og natur, men for mig er det den hurtigste og mest vidunderlige pause en onsdag eftermiddag.

 15. En løbetur er god til, at få styr på tanker, ideer og indtryk. Rigtig hektiske dage, bruger jeg en mindfulness app, til at få styr på tankemylderet, lige før sengetid.

 16. Jeg lytter til afslappende visualiseringer, afspænding og let hypnose. Det lyder måske mystisk, men for mig åbner det døren til den dybeste ro i krop og sjæl. Jeg er fan af Bobby Zachariae http://bobbyzachariae.dk, som indtaler på dansk. Og af af Glenn Harrolds mange apps på engelsk, som jeg lytter til via Iphone. Kan virkelig anbefales 🙂

 17. Tusind million millarder tak for alle jeres gode forslag og inputs. Jeg vil gøre mig umage for at bruge sommeren til at lære af jer. Og Helle & Pernille, og alle I andre, der har lidt af regulær stress, jeg er så ked af at vi er så mange der går rundt og “claimer” stress, når vi “bare” har travlt. Jeg tror det er så vigtigt at bruge den slags ord med omtanke.
  Kærligst
  J

 18. Jeg løber en tur – alene! Tidligt tidligt tidligt for så har jeg byen, parken og morgenen for mig selv. Og når jeg kommer hjem venter mine tre mænd på mig og dagen kan starte stille eller højlydt – men altid med kaffe på kanden, havregrød i gryden, P1 i højtaleren og stearinlys i vindueskarmen.

 19. Jeg ser sport i TV – lader mig opsluge i et univers hvor jeg ikke skal gøre andet end at heppe og lade mig begejstre. Det er sundt, tror jeg, at kunne lade sig rive med og være lidt barnlig optaget af noget så simpelt som spil, hvor det gælder om at score, komme først, få flest eller mest… Behøver jeg sige, at jeg er ret afslappet i disse dage, hvor der er VM bold hver eneste aften… Dog ikke idag, og jeg savner det allerede!

 20. Det er altid fristende at falde ned i sofaen med et ugeblad og en kande varm the – og på en kold vinterdag med lunt tæppe om benene. Uhhmm.
  Men det der mig mest ro i hovedet er gåture, yoga og havearbejde. Fysisk bevægelse giver psykisk ro. Som også udnyttes i haveterapi.
  Hvis der kun er 4 min er mit forslag: luk øjnene og fokuser på åndedrættet. Prøv ikke at ændre det. Bare fokuser på det.
  Og ellers at nusse med mine hunde 🙂

 21. Jeg går i bad. Med musikken skruet godt op, så jeg ikke kan høre mand og børn 😉 Efter en hårkur er jeg nogenlunde ladet igen 😉
  Kh Henriette // blondinemor.dk

 22. Tak for god inspiration. Jeg har haft lidt for travlt på mit job det seneste år. Ikke stress men lidt for meget pres, der også har sat sig fysiske spor. Planen er i ferien at prøve at trække stikket ud og lære at mærke mig selv igen. Jeg vil prøve med yoga og at gå på ferie uden computer i 4 uger. Så det er godt med tips til, hvad man ellers kan lade op ved. 🙂

 23. en god kop kaffe lørdag morgen med mælkeskum i min Snerle kop og kun i selskab med mig selv – når manden er på job – sammen med avisen og P4 kørende i baggrunden – så er jeg ladet op igen til fuld brug 🙂

 24. Helt syndigt på den dejlige, sjælefredsfremmende måde: en teskefuld hasselnøddesmør (ja, det lyder tosset, I know, men det smager vidunderligt og jeg oplever det som stor selvforkælelse – og det tager endnu kortere tid end at brygge en kop kaffe) 🙂

 25. Jeg er først nu kommet til et punkt i livet hvor jeg forsøger at finde ind til det jeg har lyst til og der hvor jeg kan finde ro. Så mens jeg finder de steder hvor jeg kan være helt mig selv, nyder jeg den stilhed der er, når jeg holder min ældste datter på 4 i hånden mens hun stille falder i søvn. De 5-10 minutter har tidligere irriteret mig, men nu sidder jeg bare og nyder roen og lytter til hendes rolige vejrtrækning.

 26. Men når jeg kigger tilbage, ja, så “havde jeg jo også bare travl, ligesom alle andre”. Jeg var ikke “anerledes”. Men jeg tog fejl. Travlheden havde sat sig fast, og til sidst var kroppen så medtaget. Det jeg er helt overbevist om, er, at det er helt helt okay at have travlt. MEN at man x flere dagligt, SKAL have sit system ned og beroliget. Både fysisk i tempo, men også oppe i hovederne.
  God torsdag

 27. Jeg elsker min tid i bilen til og fra job. Jeg slapper af/fester igennem/gakker ud i bilen på vej til arbejde. Jeg synger som Whitney Houston, Madonna, Prince, Guns’n Roses eller Medina – og jeg iver den GAS! Jeg elsker at køre i kø, fordi så går det stille og roligt, og jeg har mere tid. Andre gange hører jeg Mozart for fuld gas eller ingenting. Alt efter humør 🙂

  Jeg lægger min søn i seng om aftenen, og jeg ligger sammen med ham, til han sover. Lige så meget for hans som for min skyld. Der er ro, der er kærlighed og regelmæssige dybe åndedrag. Jeg ved godt, at han burde sove alene, nu hvor han er så stor, men jeg er da LIGEGLAD, ligeglad lalala …
  <3 Gitte K

 28. Sidder med ryggen opad husets varme mursten og kigger ud over haven. Bare fem minutter der kan få min puls helt i ro.

 29. Jeg har tre piger i alderen 10 måneder, 4 og 7 år, så der er meget lidt tid at tage af 🙂 men jeg er bidt af en gal strikkepind. Alle tre gange mens børnene har været små og det ikke er blevet til meget nattesøvn har det været meget mere afstressende og afslappende at strikke om dagen når de har sovet end at tage en lur 😉 også elsker jeg selvfølgelig at en stor del af det jeg laver er noget til mine piger.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *