Gaveregn & Interview: Mød Carls (& Orms…) Mødre

Jessen_Bartholin_Da_Carl_naesten_sov_i_telt_FINAL_300_ppi_RGB

Jeg er meget glad for at kunne fortælle at ikke bare er endnu en bog i serien om Carl kommet ud, men at det måske er den fineste endnu. I Da Carl Næsten Sov I Telt møder vi nemlig Carl, der skal sove i telt med Fanny, bliver bange og overvinder angsten uden helt selv at opdage det. Vi møder også Carls storebror i en ny rolle, nemlig én hvor han ikke kommer til at definere hvordan Carl tackler de situationer han står i. Carl er vokset og igen har vi at gøre med en børnebog, der kan nydes af store og små. Og af deres forældre. Du kan vinde bogen ved at smide en kommentar her, og så kan du også lige læse med lidt længere og møde forfatteren Ida Jessen og tegneren Hanne Bartholin og lære dem – og Carl – lidt bedre at kende:

 

1. Hvor kommer inspirationen til Carl fra?

Hanne kom en dag og sagde: “Kunne du ikke tænke dig at skrive om elefanter, Ida? Jeg vil gerne tegne elefanter.” Og i samme øjeblik kom jeg til at tænke på, hvordan jeg besøgte min farmor, da jeg var helt lille, og så gerne ville have hende for mig selv. Hanne og jeg talte meget om den første Carlbog, mens jeg skrev den. I den første gennemskrivning var farmor mere streng, men det syntes Hanne var synd for Carl, og det er jeg glad for i dag.

Hanne: Jeg elsker at tegne elefanter fordi jeg synes de er så gode til at udtrykke følelser.

2. Hvorfor blev han en elefant og hvorfor har han tre søskende?

Han har tre søskende, fordi Hanne tegnede Carls familie på første opslag i den første Carlbog. Der er tre søskende. Det billede kiggede jeg meget på, og det dannede udgangspunkt for den måde, serien og Carl har udviklet sig på. Carl er jo midterbarn, skiftevis lille og stor, og han kommer tit i klemme.

Hanne: Billedet med Carls familie var det sidste billede jeg tegnede selvom det er det første i bogen, jeg skulle hele bogen igennem for at lære Carl at kende og da jeg var færdig kunne jeg mærke hvordan hans familie så ud, for mig kan Carl ikke være andet end en elefant.

3. Carl gennemlever mange følelser, som er både fint beskrevet og tegnet, så børn er helt med – er hver bog bygget op en historie eller en følelse, og hvorfor?

Det er midterbarnets historier og følelser. Mange af historierne har noget selvoplevet i sig. F.x. sagde jeg til min lillesøster, at jeg ville koge hende, og hun blev vildt bange. Det er den historie, der optræder i Da Carl næsten var ond.

4. For mig at se er børnebøger noget af det fineste litteratur, man kan bedrive – hvordan fandt I to sammen, og hvorfor blev det netop dette i kastede jer over?

Vi har kendt hinanden i mange år inden vi begyndte at lave bøger sammen. Da jeg havde skrevet Orm får en ven, skulle vi finde en illustrator på forlaget. Vi kiggede på rigtig mange, og langt om længe faldt talen på Hanne, som jeg jo kendte så godt. Måske havde jeg ikke tænkt på hende, fordi vi var venner i forvejen. Men det blev jo begyndelsen på et meget langt samarbejde.

5. Hvad ønsker I der skal ske i højtlæsningen af en Carl-bog? er der noget særligt i Stiler mod?

Vi stiler mod ro og fordybelse og nærhed.

6. Kommer der flere Carl-bøger?

Ja, det der foreløbig er planlagt er Den store Carl til foråret 2015

7. Og hvad med Orm – nu har han en ven, men skal han ikke trækkes op i en ny bog? 

Vi har aldrig tænkt på Orm som en seriefigur. Men man skal aldrig sige aldrig …

Her er Hanne, som tegner Carl (til venstre) Og Ida, der skriver ham:

NB – Jeg trækker lod onsdag den 25. klokken 20.

88 kommentarer

 1. Den børnebog er lige noget for mine 3 børnebørn, så den vil jeg meget gerne vinde.

 2. Den ser vel nok fin ud! Den vi meget gerne vinde og læse tyndslidt hos os 🙂

 3. Mine to de mindste elsker stadig at få læst godnat historier , så vi vil da gerne have lidt nydt læsestof

 4. ej – den gad jeg godt at vinde. Til den lidt børne-forsømte 3’er søn på 4 år som for det meste får læst højt med sin ene søster på 10 og derfor kender alt til Karla’s kabale, Iqbal Farooq og andre fantastiske store-barns-bøger.
  Den her som du omtaler lyder som en der rammer ham. Og hvis jeg ikke vinder køber jeg den alligevel. TIl ham. Og mig…

 5. Dejlige små historier, som sætter ord på børnelivet og giver stof til samtale om alle mulige store og små emner

 6. Her elsket vi at læse, så det vil lige være noget for mine 3 små guldklumper.

 7. …Hele verden kan findes i en billedbog! Omverdensforståelse, sorg, glæde, smerte og fornøjelse. Og Carl kan det hele. Jeg ELSKER Carl!
  Jessen & Bartholin er sublime og jeg ville blive glad, hvis jeg fik mulighed for at have bogen stående hjemme på privathylden (den kommer garanteret til at stå på jobhylden…)

 8. Jeg er en stor fan af Ida Jessen – og er sikker på, at min kommende datter vil synes godt om Carl 🙂

 9. Vi kender ikke Carl herhjemme, men det kunne være hyggeligt at komme til 🙂

 10. Åh hvor ville jeg elske at læse den højt for mine sønner Carl og Otto<3

 11. Åh, den vil vi gerne vinde herhjemme, hvor Carl er elsket af både store og små.

 12. Ville elske at læse Carl for mine tre drenge. Blev så inspireret sidst du anbefalede Carl at jeg lånte den ene Carl bog der var på vores lille bibliotek -specielt ham på fire er vild med Carl

 13. Vi vil meget gerne lærer Carl at kende herhjemme samt i min kommende 1.klasse

 14. Den bog vil gøre lykke hjemme hos mig. Synes det er fantastisk at Ida Jessen både kan skrive børne- og voksenlitteratur.

 15. Hvor lyder det altså som en dejlig bog. Vi har endelig fået indrettet vores lille fritidshus på 6 kvadratmeter så der også er plads til vores dejlige søn, Bjørn på 1 år. Den sidste hylde, den til bøgerne, er lige kommet op her til aften men lige nu er der kun en bog så en lille bog om Carl vil pynte her.

 16. Vi har læst de første bøger, og begge mine piger (og jeg selv) er meget optaget af dem – vil gerne følge Carl videre ud i verden 🙂

 17. Elsker bøger der rammer bredt og med et budskab alle kender, samtidig med at der er virkelig fine illustrationer at nyde mens historien folder sig ud. Denne bog mangler helt bestemt i vores to børns samling:-)

 18. Har givet min venindes dreng én af Carl-bøgerne, men vil så gerne kunne læse én om Carl højt for mine piger.

 19. Den ville jeg elske at læse for mine to mindste børn August og Vigdis på 5 og 3.

 20. Elsker de bøger, som indtil videre ‘kun’ er blevet hevet med hjem fra biblioteket. De måtte meget gerne komme hjem og bo hos os permanent. Og ja, de stiger lige 10% i kurs herhjemme – for vores ældste hedder Carl 🙂

 21. Min datter på næsten to år er helt vild med elefanter. Så jeg ville elske at kunne læse historien om Carl op for hende!

 22. Ville elske at læse den for min søn! De andre er rigtig gode og jeg synes tegningerne er så fine 🙂

 23. Det lyder som en fin børnebog. Tak for inspiration. Den vil jeg gerne vinde og så vil jeg lige kigge efter de andre næste gang jeg er i boghandlen (som jeg altså virkelig elsker at komme i).

  //B

 24. Med små børn er det en fryd at læse gode bøger. Så den vil falde på et frydefuldt sted, hvis jeg er så heldig at vinde:-)

 25. Ham på snart 13 år gider nok ikke, men de to små på 3 og 2 år vil elske at få nye bøger hjem (og det vil jeg også… Er ved at køre træt i Askepot!).

 26. Den bog ville være så fin til min lille Storm (som slet ikke er min, men min nevø – men indtil vi selv lander en lille én…). Jeg har med glæde læst Ida Jessens ‘voksen-bøger’ – så synes det er ret interessant, hvordan hun mon udfolder sig i børnegenren.

 27. Åh – den ville jeg da frygtelig gerne vinde. Elsker elefanter og især Carl 🙂

 28. Vi kender ikke Carl bøgerne, men er sikker på at min datter på 6,5 vil syntes om dem.. Hun elsker at få læst godnathistorie

 29. Carl er en stjerne. Han er endnu ikke flyttet permanent hos os, han har kun været til låns et par gange. Men hold nu op hvor det nogle fine historier – for både storesøster og lillebror kan følge med. Vi vil meget gerne have Carl herhjem og sove (for altid)…

 30. Det er længe siden jeg har deltaget i en give away…men jeg elsker simpelthen Carl…og mine unger gør det samme.

 31. Vi kender ikke Carl her i huset, men vi vil meget gerne lære ham at kende

 32. Det er da lige en perfekt bog til spejder forældre at læse for sønnike 🙂

 33. Hej Hej jeg har selv 3 små skønne elefantunger herhjemme, hvoraf den yngste er en lille Carl på 15 måneder, der netop har oplevet glæden ved bøger.. Han elsker når vi læser, så Carl bogen ville helt sikkert skabe glæde hos Carl med de 2 søstre ;0)

 34. Tror lige denne bog er noget for min datter. Jeg vil gerne deltage.

 35. Vi elsker Carl hjemme hos os. Hos os – som hos dig – duer bøgerne til både store og små. Der bliver lyttet og kigget, og vores yngste råber “Fanniiiiiiiiiiiiiiiiiii” af sine lungers kraft, når hun dukker op på siderne. Det er altid Carl – og så Vitello – vi pakker i tasken, når vi skal have bøger med.

 36. Carl er da så sød. Den bog vil jeg da gerne vinde til min lille tumling, så at der er lidt at læse op for ham om aftenen.

 37. Nøj hvor hyggeligt, vi elsker at læse. Kan huske du tidligere har omtalt Carlbøger i positive vendinger. Og Victor, på snart tre år, elsker “lillefanter” 😉

 38. Vi elsker at læse herhjemme – den søde børnebog er lige noget for mine to drenge 🙂 Krydser fingre!

 39. Herhjemme kender vi endnu ikke Carl, trods fire børn, men han virker bestemt som en man har lyst til at stifte et noget nærmere bekendtskab med.
  Særligt når vi alle elsker at læse og IDA Jesses andre bøger er helt fantastiske, så dette her kan kun være godt!

 40. Min datter på 4 år og jeg er vilde med de skønne billedbøger om Carl. Det er sådan nogle stærke og kloge beskrivelser af, hvordan søskenderelationer og venskaber kan være. Og hvor er illustrationerne fantastiske. Vi vil blive glade for en bog mere om Carl til godnatlæsning: )

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *