Om At Være Solgt

foto-28

Sådan så min udsigt ud tidligt i morges, da jeg sad på trappestenen ved vores kolonihavehus og drak min morgenkaffe i den stribe sol, der var at finde. Jeg må sige at jeg dårligt kan kende mig selv. Jeg synes det er fedt at grave have, at så ting, at gøre et gammelt gulv rent med børste og sæbe ved ren håndkraft. Det ligner mig ikke. Som i slet ikke. Min søster og svoger kom på besøg i huset – som stadig er uden toilet btw, og jeg kunne se på hende, at hun heller ikke havde forestillet sig, at jeg i den grad ville synes om det.

Jeg tror jeg har et eller andet på kolonihaver. Eller rettere: Havde. Som om det er for nationalistisk, som om det er for småt, for firkantet, for indspist, for fyldt med høje hække. For meget som noget der er sprunget for direkte ud af 1920-ernes arbejderbevægelse og tanker om store tunge fabrikker og arbejderfamilier, der ikke så sol. Jeg har set kolonihaver som noget, der sådan var frosset lidt rigeligt fast i en væren-sig-selv-nok (og nej, det rimer ikke på arbejderbevægelse, men you get my drift…). Og alt dette tænkte jeg selvom jeg har læst Vladimir Kaminers bog om kolonihaver… (Og hvis du kan bare lidt tysk, så læs den her og hulk af grin).

Men jeg elsker det. Og bare de få dage jeg har oplevet vores lille kolonihaveforening, må jeg sige at jeg er blæst væk af de søde mennesker derude. Alle giver en hånd med, har sække med græsfrø stående (og deler håndfulde ud), kan noget med at vise hvordan man bruger et haveredskab, eller ved, hvordan man fikser en balufix. Der er ikke nogen der ikke gider, og ungerne suser ind og ud mellem huse og haver, og ingen tager dårligt imod dem. Jeg er så solgt som man kan være. Også til 5årsfødselsdag i fælleshuset på en søndag.

foto-27

8 kommentarer

 1. Det lyder dælme også hyggeligt 🙂 Jeg er så heldig selv at have en have til min lejlighed, men det er først nu efter 6 år, at jeg faktisk er begyndt at bruge vores purløg og slå græsset med fornøjelse 🙂

 2. Det lyder så dejligt Julia!
  Jeg har fundet ud af at jeg virkelig RÅnyder at være i vores have. jeg kan virkelig godt lide at luge og plante, og at sidder på en bænk og kigge og bare være. Det er så utrolig afstressende og for mig ren zen. Lyder til du får det på samme måde.

  KH Maria

 3. Natur, sol, hygge, glade børn, familie og uformelt samvær – og så de kager! Det bliver ikke bedre 🙂 . Tillykke.

 4. @Lullumut – dejligt at du er blevet glad for den!

  @Maria – det er så vildt. Tænk at det rent faktisk gør så meget.

  @Susanne Simonsen – det gør det vist nemlig ikke. Tak!
  KH
  J

 5. Hej Julia
  Hvor dejligt at høre :-). Nogle af mine bedste haveminder er fra min mormor og morfars kolonihavehus (hvor der i øvrigt heller ikke var toilet, men et gammeldags lokum ;-)). Når jeg dufter til visse blomstertyper i dag, ryger jeg følelsesmæssigt lige tilbage til lykkelige stunder i den have (uha og blommerne :-)). Selv er jeg også gået uventet i have-selvsving, og vi har lige fået tre høns (og nu er jeg virkelig HØNEMOR). Jeg har lavet et par indlæg om, hvad man kan bruge noget af “ukrudtet” i haven til, og særligt mælkebøttesirup tror jeg ville vække dine ungers interesse, det smager af sol og sommer, prøv det, prøv det 😉 http://hvorsvaerterdetlige.dk/gyldne-soede-draaber-fordelen-ved-en-usproejtet-have/
  OG hvis I er til pesto er skvalderkål og løgkarse en god gratis kombination: http://hvorsvaerterdetlige.dk/endnu-en-gratis-gave-fra-haven/
  Dejlige havehilsner fra Rikke

 6. Hej igen
  Ved ikke om du kender Signe Wennebergs bog “Spis din have”, men den er hyggelig at læse (gjorde det i en ferie sydpå 😉 ). Måske det er noget for en ny haveejer, der elsker at læse også ;-). Hun berører en del om byhaver, biodiversitet med videre, som jeg faktisk synes er interessant, ikke mindst set med en mors øjne (jeg vil jo gerne have, at mine børn vokser op til en dejlig verden, og alle andre børn dyr mv. :-))
  🙂 Rikke

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *