Om Andres Reaktioner & Om Det Halvt Fyldte Glas

IMG_1386

Det er torsdag, og det regner næsten, og jeg er glad. Det går stærkt, som det plejer at gøre, men der kører og det er sjovt. I går var jeg i Go Aften Dk for at tale om hvad konfirmationsgaver siger om samfundet, om giveren og om den måde vi ser konfirmanderne på. Det er altid sjovt, når jeg får mulighed for den slags, og en af den slags udfordringer, som jeg tager imod med kyshånd. Når jeg er på TV, også i forbindelse med Danmarks Dejligste Badehoteller, får jeg hver eneste gang mange (!!!) reaktioner. Langt de fleste er meget positive. En del af dem er kritiske. For eksempel får jeg mails om at jeg bander og svovler, så folk ved navn Werner og Børge bliver forargede. Man må heller ikke slikke tallerkenen, har jeg fået en mail om. Det er en fornærmelse mod kokken! (Troede ellers det var det modsatte).

En anden ting jeg gør forkert, som en fyr ved navn Hans, var sød at maile en laaaaang sag til mig på, var at jeg for tit siger “fordi at”; Hans forklarede også, hvorfor det er forkert. Den slags mails ticker ind. I går fik jeg en mail fra en dame om at lyserød ikke klæder mig. Jeg havde nemlig en lyserød jakke på i tv i går.

Dengang jeg skrev for Jyllandsposten var de negative henvendelser  jeg fik mere noget med at jeg burde skydes, eller at jeg er et dårligt menneske, og ganske ofte at det var synd for mine børn at vokse op hos en mor som mig, og når jeg skriver et debatindlæg nu og da, er det også den slags jeg får at vide. Så når min jakke ikke er falder i alles smag er det fint med mig.

Jeg sætter pris på alle de mails jeg får. Jeg er taknemmelig for at nogen gider interessere sig nok for noget jeg er involveret i til at have en holdning. Mit glas er halvt fyldt, og det bliver det ved med at være, og jeg tror at vi der kræver plads, mulighed og lov til at være os selv må finde ud af en måde at være glad for andres reaktioner på. Hvis vi vil noget i verden må vi tage det sure med det søde. Og når jeg åbner min mailbox her til morgen og finder ikke mindre end 11 positive mails om tv-halløjet i går aftes, så bliver jeg simpelthen SÅ taknemmelig for at nogen gider interessere sig.

19 kommentarer

 1. Det er sgu “the right attitude” (for nu både at bande og anglificere det danske sprog i én sætning) du udviser her. Jeg synes tit, jeg hører folk i det offentlige rum sige, at hvis man har en mening, så skal man kunne tåle at få én over snuden, og jeg har tænkt, Jaja. Men du beskriver det meget konkret, og det er en øjenåbner for mig, for det kommer ærlig talt bag på mig, at folk gider lege civil-betjente i både stort og småt OG føler behov for at give udtryk for det på en så ukonstruktiv måde. Hatten af for at du ser det positive i det – en anden én (som mig) ville nok blive lidt handlingslammet af det.

 2. Jeg så dig ikke i tv i aftes, men du får lige mit besyv med alligevel:-)
  Når man ytrer sig så vil der nok altid komme både søde og sure kommentarer. At folk skal hænge sig utroligt meget i andre folks grammatik eller at de siger ‘fordi at’ er mig en gåde. Jeg kender dig ikke, udover her fra bloggen og dine bøger, men det virker for mig som om at du har hjertet helt på rette sted. Du elsker dine børn, din mand og dit arbejde, heldige dig:-)
  Dem som mener at andre burde skydes, burde selv starte til vredes terapi. ‘Sprogets politibetjente’ kunne jo lave en klub hvor de kan sidde sammen og tale om hvordan det hele er af lave FORDI AT ungdommen ikke taler ordentligt;-)
  God dag

 3. Kære Julia
  Jeg undrer mig ofte over oplevelser jeg har, og ikke mindst over, at læse hvilke reaktioner du her beskriver, der kommer fra det ganske danske land…
  I min optik er det en smule ærgerligt, at janteloven i så høj grad ligger og lurer i de mails du modtager, håbede naivt, at vi var ved, at rykke os væk fra den over i retning af rummelighed overfor vore medmennesker… Indrømmet, jeg bryder mig overhovedet ikke om janteloven, at all…
  På samme tid, vil jeg gerne rose dig umådeligt meget, for den fantastiske måde du vælger, at tackle dette på!!! Du udviser netop den rummelighed overfor andre, som mange virkeligt kunne lære noget af…
  Min egen erfaring langt hen ad vejen er, at det ofte er usikre mennesker, der bestemt ikke helt hviler i sig selv, det være sig både personligt og fagligt, der har et udtrykt behov for, at “rette” på andre.
  Du må hjertens gerne læse ud af dette, at jeg absolut fornemmer, at du hviler i dig selv på forbilledlig vis…
  Ha en fantastisk torsdag…
  Kh Vibeke

 4. Jeg vil bare lige sige, at jeg synes den lyserøde jakke klædte dig i går.
  Hørte kun indlægget med et halvt øre, da det var midte i pigerne i nattøj/børste tænder og læse godnathistorie tid , som om du bandede eller sagde fordi at, det har jeg ikke en holding til.

 5. Jeg så dig desværre ikke i går, fordi at jeg havde travlt med at være selvoptaget mor og tage til træning, mens min søn var hjemme med sin far. Men jeg ærgrer mig da lidt. Hvor er det befriende at selv en kvinde som dig, som jeg tænker må vide noget om mode eftersom du har været på Cosmopolitan, tager en lyserød jakke på, som (muligvis?) ikke klædte dig. Formentlig fordi du synes den er pæn. Og selv synes den klæder dig. Jeg bliver lidt træt af at alt skal være så stylet, korrekt og farveforskrækket. Hvad skete der med bare at klæde sig i noget, fordi man godt selv kan lide det. Og synes det er behageligt. Og så ellers gå op i det, som var vigtigt. I dette tilfælde noget om konfirmationsgaver. Og jo nogle gange er tøj vigtigt. Men ikke altid. Bliver altså træt af at vi hele tiden skal se ud som taget ud af en modeserie.
  //B

 6. Jeg så heller ikke indlægget i går, men jeg synes det er helt vildt, at folk bruger tid på at skrive anklagende mails om bagateller som dem du nævner. Men det er selvfølgelig ikke bagateller for dem.
  Jeg synes det er helt vildt sejt at du stikker hovedet frem på den måde du gør – og tager de knubs der kommer.
  Jeg har lige læst din blogbog, og det er også noget af det, som har sat sig fast i mit hovede herfra. Jeg kan mærke, at jeg går og grubler lidt over, hvordan jeg får mere af min person med i min krea/sy blog, som jo ellers let bliver sådan en dagbog over seneste projekter.
  Det er godt at få lidt at tænke over. Tak for det!

 7. Hej Julie, du er jo (for mig) et helt almindeligt stille og roligt menneske. Du har ikke nogen ekstreme holdninger og du udtrykker dig heller ikke i en form som kan opfattes som ekstrem.
  Det har altid undret mig hvad det er i mennesker, der fremprovokerer et behov der er så stærkt at man er nødt til at bruge sin tid på at sætte sig ned på skrift og give udtryk for sine personlige OG negative opfattelser af andres personers “almindelige” gøren og laden. Altså som hvordan andre mennesker ser ud, klæder sig, taler, går, sidder, blinker, you name it. I mine øjne, kritiske ligegyldigheder. Hvorfor er der mennesker der bare MÅ have ud af sit system og det er så vigtigt for dem at de må bruge deres tid for på at at komme af med deres kritik personligt. Er det fordi folk tror de kan opdrage på andre fremmede mennesker eller fordi de bare er gemene?

  Jeg undres til stadighed.

  Kh
  Jette

 8. Mit glas er også halvt fyldt altid – Jeg har fået af vide af en midaldrene dame (hos min fys i træningssalen) at det er synd for mine børn, at jeg er handikappet og har sclerose. Jeg synes ikke det er synd for dem og det synes min mand heller ikke. De lærer man kan leve med sygdom, at alt ikke er rosenrødt men man kan klare det man vil plus jeg er hjemme meget, jeg kan kører dem til alt, jeg bager meget, vi skal aldrig stå i kø, vi kan holde tæt på indgangen til alt og jeg kan blive ved. Og alt i mens jeg ikke kan gå mere 100 meter ad gangen – jamen det er da synd for mine børn…Not!!! Du er sej og derfor er folk misundelige, du gør som du vil, du er dygtig, har fantastiske børn, en mand, et fedt job m.m. Folk er bange for anderledes og danskere elsker at kritisere andre – jeg savner at bo i London for der er de så høflige og ligeglade med , om jeg går i pink, neon, blå m.m. Du er too cool for school:)

 9. Kære Julia. Denne gang så jeg desværre ikke tv og derfor heller ikke den omtalte jakke, som klart ikke kan falde i alles smag og heldigvis, for så rendte vi jo alle rundt i samme jakke.
  Dem der med direkte hademails er ukonstruktiv og ond kritik, som bare skrives fordi vedkommende trods alt, kan skrive. Ud i skralderen med dem.
  De andre med velmente råd om, at lyserød ikke klæder dig, at det ikke er god bordskik at slikke tallerkenen osv, de er så vidt jeg kan se, lige så velmente som alle dem som slikker røv/siger pæne ting/ siger det vi helst vil høre. Så længe kritikken kan bruges til, at tage sig selv, sin stil, sit sprog og hvad ved jeg, til efterretning, er det vedkommende og velkomment. Det skader aldrig med konstruktiv kritik. Brug den til, at tænke over det skrevne og beslut så, om du stadig vil bruge lyserød og gør det så med god samvittighed og send en kærlig tanke med tak til skriveren for, at du nu virkelig har valgt farven og taget den til dig.
  Hvis vi skal hylde ytringsfriheden og selv ynder at bruge den, må vi også selv give plads til andre. Bortset fra den onde og bevidst sårende og totalt ubrugbare.
  Lige sådan har jeg det med de planlagte fløjter 1 maj. Lad dog enhver tale frit. Lad dem som vil høre det få ro og plads. Hvis du vil vise at DU har fået nok, så bliv væk, eller gå i dialog med taleren på anden måde.
  At ødelægge, skræmme, skade, nedgøre andre og deres tro og projekter er direkte dumt og fører intet brugbart med sig.
  God dag med lige præcis den jakke på, som du finder passende og fin til dig.

 10. Hvor er det godt sagt! Du rammer helt rigtigt – specielt de her ord gav mig noget at tænke over: “jeg tror at vi der kræver plads, mulighed og lov til at være os selv må finde ud af en måde at være glad for andres reaktioner på.” Jeg så desværre ikke indslaget i går, men mon ikke det er at finde på tv2play 🙂

 11. Tusind tak for jeres kommentarer. Jeg er oprigtigt talt på ingen måde ked af det. Det er slet ikke dårligt, at der kommer reaktioner – det har jeg det fint med. Jeg kan undres over petitessegraden, eller over, hvad det specifikt er man bliver provokeret over ved andre mennesker, men dem om det. Til gengæld er input vel aldreig dårlige, og jeg har da taget mig selv i et par “fordi at”-er siden. KH J

 12. Vil bare sige at Dansk Sprognævnt for ca 1 år siden godkendte ‘fordi at’ med lang argumentation for det – som jeg ikke kan huske.
  Og jeg elsker at du bander og slikker tallerkenen 😉

 13. Jeg bliver glad, når det uperfekte vedbliver at være en del af os. At bande hist og pist, eller temmelig meget, og slikke tallerkenen, er vigtigt at turde gøre. Eller bliver vores verden for poleret og kedelig. Jeg har svært ved at se, hvorfor det kan hidse andre op, så længe vi opfører os pænt overfor netop andre. Det er jo for pokker ikke dem du bander af eller slikker på:-)
  Torsdagskram til dig Julia fordi AT, du er lige præcis dig! Kh L

 14. Jeg elsker dig for at stikke næsen langt frem – bliv ved med det! Og lyserød er smukt til dig… men lyserød er vist aldrig pænt i sure menneskers øjne.

  Kram til dig

 15. Det er virkelig sejt af dig at du kan tage kritik så roligt! Det ville jeg gerne lærer noget af 🙂 Men det lyder tid at din tid på Jyllandsposten har givet lidt hår hud 🙂

 16. Hej Julia,
  Du ser skøn ud i lyserød, rosa og pink – bliv ved med det!
  Og så kommer der herfra en stribe bandeord – som min farfar altid sagde (han var VVS mand og havde forholdsvis meget med lort at gøre) ‘jow, min pige, det skyldes båre, at folk har kløe i røven og for korte arme!’
  Så simpelt er det. Og det er jo lidt synd for dem, at de ikke kan nå.
  Eller selv ikke tør springe ud i lyserød jakke!
  Keep it up!
  Gitte K

 17. Du er skøn, og godt at du har styrken til at tage også de mavesure kommentarer med oprejst pande!
  “Fordi at” er helt almindeligt i dansk, det følger et system som bliver kaldt “den indre konjunktion” (at er en konjunktion) og er beskrevet som helt korrekt, grammatisk dansk i den store Grammatik over det Danske Sprog fra 2011. Så Hans er bare gammel og sur, lyt ikke til ham 🙂

 18. Kære Julia.
  Skønne kvinde. Når nogen synes du er for meget, så er det sandsynligvis fordi de synes, de selv er for lidt ;0)
  Jeg synes du har maks humor og elsker din brug af sproget på skrift og i tale.
  God weekend til dig og dine….
  Jannie

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.