Om At Sige Godnat & Pa-Chy-Rhi-No-Sau-Rus

IMG_1601

Herhjemme hos os betyder højtlæsningen meget. Sofus er 2,5 og Elias er 6, og tricket er at vi helst skal kunne putte dem sammen, så der er lidt interessekonflikt. Det må ikke være for babyagtigt til Elias, og heller ikke for stort til Sofus. Vi har ikke HELT fundet løsningen, så de ting der især interesserer Elias, læser vi så ikke om lige inden sengetid. Tilgengæld har vi fundet nogle klassikere frem fra da Elias var yngre. Vi læser som regel to historier, og lige for tiden er Sofus smaskforelsket i Orm får en ven af Ida Jessen og Hanne Bartholin. Den handler om en regnorm, der føler sig ensom, men som bliver skåret over (“Alt blev mørkt”) og pludselig har han en ven. Det lyder mere brutalt end den fine, poetiske historie er…. Men så kan man remse sine venner op undervejs og tale om det, og det er Elias heldigvis helt med på. Og ja, man kan tale om forskellen på at være alene og at være ensom.

IMG_1609

IMG_1610

Når det ikke lige er Orm, der regerer så er de to forfatterinders serie om elefanten Carl helt fantastisk. Carl reagerer som en fireårig og giver Elias mulighed for at føle sig stor og Sofus for at grine. Dette billede er Sofus forelsket i:

IMG_1618

Vi har tre bøger i serien og de er SÅ gode. Elias kan bedst lige afsnittet hvor Carl truer sin lillebror med at koge ham… (host). De er fantastiske de bøger (jeg har lagt forsiderne ind øverst i indlægget), og forfatterduoen kan noget med både i ord og billeder at fortolke små børns univers. Jeg tror at børnebøger er den højeste kunst, hvis jeg skal være helt ærlig. Det kræver en kombination af empati og poesi, som kun er de færreste forundt.

IMG_1614

IMG_1613

Når der rigtig er fest, folder vi kæmpebogen herunder ud. Så er sporten at få begge drenge til at sige alle stavelser i dinoernes meget lange navne (Elias skyder dem afsted, og Sofus prøver ihærdigt), udpege dinoernes særkender, og sige, hvilken en de helst vil være. Og nårh ja: Hvem æder hvem. Det er altid ret interessant, og især Elias er optaget af at man med det samme Googler noget, hvis man er det mindste i tvivl. Og hvad slutter bedre en hyggestund af en søgeordene: kødæder+blodtørstig+lange tænder?

IMG_1605

IMG_1606

IMG_1607

IMG_1608

10 kommentarer

 1. Jeg har to piger med 3 år imellem, så godnatlæsning har også altid været en udfordring herhjemme. Vi har brugt Dina Gellerts “Leopold-bøger” med stor succes. De kan også læses på flere niveauer, er sjove og alle børn kan forholde sig til at blive sur, bange, ond og forelsket.
  Men okay – store frygtindgydende monstre var heller aldrig et hit.

 2. Hvor skønt! <3

  Det er stunder som disse, der tæller på den lange bane. Mind dig selv om, at det er lige præcis det du kan give, fordi du også er fyldt op, og er glad, når du kommer hjem fra arbejde (et tilnærmelsesvis citat fra en pædagog i børnehaven, da jeg en dag kom og hentede med sort samvittighed, fordi klokken var blevet mange).

  Tak for at videregive inspiration til godnatlæsning.

  Nyd dagen, dit drømme job + familie!

 3. Prøv også “Axel elsker biler” af samme forfatter. Den er altid et hit herhjemme hos to drenge som elsker bil lige så højt, som dine drenge elsker dinoer:-)

 4. TAK for tip, Signe!

  Camilla – TAK også til dig. Du har så evig ret.

  Susanne – nemlig; en stjernestund.

  Anne-Marie – Tak! Dem kender jeg slet ikke. Vil straks undersøge dem.

  Tak for jer,
  Kærligst
  J

 5. Fandt ved et tilfælde ‘Når prinsesser vågner om natten’ af Per Gustavsson på biblioteket. Titlen er jo fangende:-) Og den er også ret god. Den handler om ja en prinsesse, der vågner om natten pga larm fra kælderen og så må hun jo finde ud af hvad det er, for ‘ prinsesser er nysgerrige’ Men man skal også være modig ‘Det er prinsesser’. Hun skal så igennem nogle forhindringer og får hjælpere, før hun møder kældertrolden. Bogen har eventyrtræk og gentagelser. Så i går blev den læst højt i kor 🙂

 6. Jacob Martin Strids bøger har været et hit herhjemme (dreng og pige med 2,5 år imellem dem). Specielt Den kæmpe store pære tog kegler – både for store og små

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *