En, der tør: Mød Sofie, Der Får Indhold & Udtryk Til At Harmonere

COLLECTION_LR FOR SCREEN-1

IMG_1012

Ind i mellem hører jeg om nogen, møder nogen eller ser noget, hvor jeg tænker: Godt, du tør. Og så får jeg lyst til at vide mere. Sådan har jeg det med Sofie V. Jørgensen, som har startet et lillebitte forlag op. Det særlige ved forlaget er at Sofie ER forlaget. Hun vælger fransk samtidslitteratur ud, oversætter det selv til dansk og pakker simpelthen bøgerne så rasende smukt ind at man kun kan få lyst til at læse og købe dem alle. Indhold og udtryk skal nemlig harmonere. Hun er sej, hende Sofie. Mød hende her, og skriv dig op til forlaget Etceteras nyhedsbrev her.

Hvorfor startede du et forlag? Hvad mangler den danske litteratur?

Jeg startede Forlaget Etcetera, fordi jeg elsker litteratur og længe har ønsket at arbejde professionelt med bøger. En dag var der én, der spurgte mig, hvorfor jeg ikke bare lavede et forlag selv. Det tænkte jeg længe over. Og så gik jeg i gang med at researche på, om det overhovedet kunne lade sig gøre at starte op fra bunden, ene kvinde.

Når det så lige blev den franske samtidslitteratur, der blev forlagets niche, skyldes det dels en stor personlig forkærlighed for netop den gren af litteraturen. Men også i høj grad, at der er så få franske forfattere, der bliver oversat til dansk. Jeg ville gerne gøre mit til at udbrede kendskabet til dem herhjemme.

Hvordan tør du?

Det har jeg skam også spurgt mig selv om mere end én gang! Man hører jo hele tiden, at ingen gider læse mere, og hvis de endelig læser, så er det krimier og bestsellere. Men det tror jeg ikke, er rigtigt. Der er stadig plads til de smallere kvalitetsudgivelser, hvilket hele den underskov af små mikroforlag, der er skudt op de seneste år, også er et bevis på.

Hvorfor lige litteratur; og hvorfor med så stor vægt på det æstetiske?

Jeg er vild med de franske bøger, hvor hvert forlag har deres eget coverdesign – helt enkelt, uden illustrationer. Det er det, jeg har ladet mig inspirere af og arbejdet videre med sammen med min grafiker. Vi har lavet et grafisk design, der går igen fra bog til bog, så forsiderne samtidig fungerer som et slags brand for forlaget.

Derudover er jeg selv stor fan af trykte bøger, og jeg håber aldrig, de bliver udkonkurreret helt af e-bøgerne. Jeg elsker at sidde med dem i hånden, dufte til dem og have dem liggende fremme. Derfor skulle forlagets bøger også være i en god kvalitet, og både papir og format er nøje udvalgt.

Hvad er det vigtigste, du har lært om at starte en business op?

Det er at tro på sit projekt og blive ved med at klø på.

 Hvilken bog er det vigtigst, at jeg læser lige nu, og hvorfor?

Uh, det er svært. Jeg synes jo, de alle sammen er gode på hver deres måde. Men hvis jeg skal udpege én, så start med den nyeste udgivelse, ”En sæson” af Sylvie Bocqui, som er en utroligt fin lille debutroman om en ung kvinde, der arbejder som oldfrue på et fashionabelt hotel ved den franske riviera. En meget sansende, næsten impressionistisk fortælling båret frem af forfatterens smukke sprog.

Du kan købe Sofies bøger på eksempelvis Saxo, og du kan også se nærmere på dem her.

3 kommentarer

  1. Okay, hun er jo for vild!! Jeg har jo ønsker til de næste mange kommende fødselsdage. Tak fordi du deler sådan en mega sej fransk perle med os, Julia !

  2. Lige til at spise, simpelthen så lækkert. Nej, intet kan erstatte en lækker, ny bog, der bare vil læses:-)

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *