Ny Forskning: Fordelene ved amning ser ud til at være blevet overdrevet

IMG_2544

Dette indlæg er IKKE et forsvar for amning. Dette indlæg er heller ikke et forsvar for flaskebørn. Dette indlæg er gode nyheder til dig, der gerne selv vil vælge.

På billedet her er Sofus. 2 dage gammel var han da billedet blev taget. Amningen var lige kommet i gang, og den kørte. Jeg var ellers SÅ bange for at historien fra Elias blev gentaget: Altså at brystbetændelse skulle følge efter brystbetændelse, at indlæggelser, og så vidt jeg husker 11 antibiotika og penicillin-kure, skulle fylde vores liv. Igen.

Med Elias blev jeg hele tiden bedt om at blive ved. Jeg anede ingenting og havde ikke den selvtillid omkring moderskabet som erfaring kan give. Det var hæsligt. Jeg sad med sundhedsfagligt personale som hev i mine betændte bryster og foreslog varme omslag, mens jeg på tredje døgn havde 40 i feber, for 7., 8. eller 9. gang. Det var SÅ rædselsfuldt.

Det eneste jeg hørte var at jeg ikke måtte stoppe amningen; at det var det bedste for barnet at blive ved. At det ville få fysiske, sociale og indlæringsmæssige konsekvenser for ham, hvis jeg stoppede.  Jeg måtte tænkte på ham først og så mit eget helbred senere. Jeg fik at vide at jeg nok var hysterisk, eller måske deprimeret?, eller en selvoptaget karrierekvinde, der forventede for hurtige resultater end min egen biologi kunne levere, siden jeg ikke bare kunne få det til at fungere.

Med Sofus gik det bedre, meget bedre. Det var faktisk så skønt og fyldt med gode stunder. Men, jeg blev simpelthen så lettet da jeg så en undersøgelse, som har undersøgt om det går bedre med søskende der er blevet ammet, end søskende der har fået flaske. Undersøgelsen følger børnene længere end man sædvanligt gør, og viser at:
DER ER INGEN FORSKEL!

Så nej, vi behøver ikke at tro at vores børn bliver overvægtige, dumme, aggressive, voldelige eller får indlæringsvanskeligheder, hvis vi ikke kan amme (fuldt, delvist eller overhovedet.)

LÆS PRESSEMEDDELELSEN OM UNDERSØGELSEN HER.

Som forskeren bag undersøgelsen siger:

“If breast-feeding doesn’t have the impact that we think it will have on long-term childhood outcomes, then even though it is very important in the short-term we really need to focus on other things.”

16 kommentarer

 1. Brystbetændelse skulle være så smertefuldt. 7-8 gange må ha været virkelig slemt, imponerende du blev ved. Jeg ammede igennem med min førstefødte, og oplevede til gengæld, at der blev “forventet” mindre da jeg anden gang fik tvillinger, så var der forståelse for at jeg ikke ammede dem længere end ca 3 mdr., men man slår jo alligevel sig selv lidt i hovedet over det, så tak for artiklen!

 2. Jeg har tvillinger på snart 4 – den ene blev ammet den anden ville ikke og endte på flaske. Indtil nu har jeg ikke set nogen forskel i deres intellekt, indlæringskurver, sundhed eller andet:) og det forventer jeg heller ikke at komme til.
  Min holdning til amning er at gøre det der passer bedst til mor og baby.

 3. Først og fremmest, hold nu op en lækker lille fyr på det billede.

  Og dejligt med en undersøgelse der jo viser det man altid lidt har vidst. 🙂

  Jeg ammede iøvrigt mine tvillinger 2-3 mdr. og malkede ud resten af tiden indtil depoterne var tømt, så de fik 50/50 i 6-8 uger efter.
  Man kan sige meget, men stereo-amning bliver bare aldrig rigtig fedt, ikke for mig ihvertfald. Sikke et show.. HAHA… 🙂 Men når jeg tog dem en af gangen, det var virkelig hyggeligt.

 4. jeg har ammet alle mine 5 stk ,men de 3 første kun ca 2 måneder , de 2 sidste til de var langt over 1 år da jeg stoppede med at amme dem og der er ingen forskel på mine børn … tvillingerne der blev ammet mindst, er på en måde de klogeste og den største af mine børn er den mest alvidende og de 2 mindste er lige så forskellige … men undersøgelse fjerner min dårlige samvittighed, tak for det 🙂

 5. Udemærket sociologisk studie. Men når du læser artiklen (den kan hentes via fx statsbiblioteket, hvis nogen ikke har læst den og kun nåede igennem pressemeddelelsen) så står der jo faktisk at der er forskel – fx i forhold til imunforsvar. Forskellene ( på amerikanske børn) er bare ikke så store som man troede.
  Jeg er bedøvende ligeglad med amning, men jeg går vældig meget ind for kildekritik, inden man står for store overskrifter på.

 6. Hvor ofte skal det mon siges? Modermælk er godt og nemt og tryghedsgivende, men det kan en flaske jo også sagtens være. Samfundet tilrettelægger betydningen af amning efter behovet af kvinder på arbejdsmarkedet. Tro mig. I de perioder hvor vi SKAL ud, er det hot at bilde kvinder i d, at der ikke er næring nok i brystmælk og Nestlé havde kronede dage. Mine første børn skulle ud ad døren da de var tre måneder, sådan var barselsorloven den gang. Kære unge kvinder/nybagte og vordende mødre. Det bedste i kan gøre er, til hver en tid, at tro på jer selv og jeres fornemmelser i egen krop og hvad i ser hos baby. Omkring amning kan kvinder være kvinder værst, desværre, men der kunne vi alle gribe i egen barm. Holde kæft og støtte hinanden. Husk d 8.3 og kæmp evt den dag, for retten til at tænke selv og tro på det vi føler og tænker, også omkring vores ungers ve og vel.

 7. Dagens bedste nyhed for mig, der måtte opgive amningen med begge børn efter hhv to og fem uger. Den dårlige samvittighed nager lidt mindre nu (selvom den jo slet ikke burde nage!!)

 8. @Dorte – ja, det er en evig kilde til slem samvittighed…
  @ Rikke FM – jeg er SÅ enig. Men faktisk meget interessant med dine tvillinger.
  @Tak Københavnerhjerte – ja, jeg er da også fem cm fra at blive skruk når jeg ser det billede. Så må hellere knibe øjnene godt sammen.
  @ Helle – Kram til dig. Fatter stadig ikke hvor sej du er, med alle dine unger.
  @Linda – nej det bør den på ingen måde, men jeg forstår dig så godt.
  KH
  J

 9. Halleluja. Og ja, andre er så kloge omkring hvad der er bedst. Men hos os var det helt sikkert valget at stoppe amning og begynde på flaske, der gav en gladere mor. Og Arthur ser ikke ud til at gro misdannelser eller gøre antræk til andre frygtede ting. Han er virkelig glad flaskebaby.
  Jeg giver amning en chance igen næste gang. Men hvis det ikke er godt, så er jeg bestemt ikke bange for erstatning på dåse og flaske

 10. Tak! Når man som jeg nu er i gang med nummer to flaskebarn fordi jeg ikke kan amme efter at være blevet opereret,er det skønt med lidt forskning i ryggen til projekt ‘jeg gør det bedste jeg kan’. Og måske,næste gang nogen kigger fordømmende på mig, kan jeg sige at mine drenges forudsætninger heldigvis ikke defineres af amning eller flaske!

 11. Hej Julia. Jeg er med dig hele vejen!

  Men jeg faldt over en formulering, du sikkert ikke har tænkt over: “… hvis vi ikke Kan amme …”. Det er ordet “kan”, jeg hæftede mig ved. Jeg tror, at der findes mange kvinder, der godt kan amme, men af forskellige årsager ikke gør det alligevel.

  Nogle har en dårlig amme-oplevelse i bagagen og ønsker ikke at gå det igennem igen. Nogle har en anden grund. For mit vedkommende skyldtes det, at knægten ikke gad …

  Han er en lille smule for tidligt født – fem dage fra at være inden for normen for “til tiden”. Så jordemødre og sygeplejersker gik amok i for tidligt født-rutinerne, og jeg tror, at deres iver efter at hælde næring i den ellers store, sunde og raske dreng var skyld i, at han lærte, at der var nemmere måder at få mad på. Han blev madet med modermælkserstatning fra et snapseglas, altså ingen anstrengelser nødvendige for ham overhovedet. Samtidig havde hver eneste ansatte på den barselsafdeling sit helt eget trick til, hvordan jeg nu formede mine bryster korrekt, for at han kunne få fat. Prøv at gætte, om mor og barn blev stressede af det?

  Fordi knægten ikke gad spise hos mig, malkede jeg ud. Og i rigelige mængder. Så mælk var der nok af, og jeg tror på, at jeg kunne have ammet. Hvis jeg havde fået ro til at finde ud af det. Men efter fem uger med forgæves amning og konstant udmalkning til følge, gik vi over til ren modermælkserstatning og flaske. Og jeg måtte ty til ammestop-piller, fordi det ikke lykkedes at få mælken til at stoppe med at løbe igen …

  Så altså, uden at kunne vide det 100 %, så tror jeg godt, at jeg kan amme, min knægt gad bare ikke – fordi personalet på hospitalet viste ham en lettere vej …

  Og p.s.: min søn er stor, stærk, kvik og bestemt ikke tabt bag en vogn af den grund 🙂

 12. Kære Lene, Din kommentar har ligget og ventet på godkendelse har jeg lige opdaget. Ja, der er altid et lag dybere man kan gå, men jeg holder fast i hvad jeg skriver – for mit indlæg handler om det overordnede billede der tegnes af amning, og jeg er MEGET glad for at dette billede nuanceres gennem undersøgelsen. Tak for din venlige kommentar og tak fordi du læser med herude.
  KH
  J

  Kære Lone, ja andre har altid svaret.
  KH
  J

  Kære Janne, Ja, jeg forarges også over det massive pres der er, både fra sundhedsvæsenet og fra andre kvinder. Det gør faktisk ondt at stå med.
  KH
  J

  Kære Maja,
  Jeg er sikker på at alle gør det bedste de kan, og der er mange variationer af hvorfor man ikke ammer, om man kan, om ungen vil etc, er også nogle af de definerende faktorer. Jeg beklager hvis du følte dig ekskluderet pga af “kan”; det var bestemt tænkt mere rummeligt end det åbenbart er kommet ud.

  KH
  J

 13. Tjah, kvindekroppen har altid været kampplads for samfundsstrømninger. De mødre der idag må kæmpe med ammeidealet, er selv døtre af en kvindegeneration der omvendt måtte forsvare amning, mod en overleveret opfattelse af, at modermælk ikke indeholdt nok næring. Det var dengang der kun var et minimum af barselsorlov så flaskeernæring var – som Stella skriver – klart i samfundets interesse.
  Den holdning er så pt ændret – men trist at alt hvad der vedrører graviditet, fødsel og opfostring af vores børn i den grad risikoitalesættes…..mødre får aldrig fred uanset hvad vi vælger!
  Ps. bruger dine “afsløringer fra en nybagt mor” i min forberedelse af de kommende mødre. Skøn bog, Julia!
  Kh. en fra “heksekulten af jordemødre ” 😉

 14. Jeg tror, jeg vil printe den artikel ud og bede den næste person, der blander sig i mine overvejelser omkring amning af min kommende baby om at læse og ellers holde kæft. Heldigvis har jeg en jordemoder, der også har fortalt mig om det med at anbefalingerne ændrer sig i forhold til barselsorlovens længde, som flere kommentarer her jo også er inde på.

 15. Hej Julia
  Jeg følte mig nu ikke ekskluderet, oplever dig derimod som meget rummelig. Hæftede mig bare ved et enkelt ord – fordi jeg lever af ord – og fik lyst til at byde ind med endnu en vinkel.
  Kh. Maja

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *