Om Sikre & Usikre Fødsler

Jeg har holdt virkeligt mange foredrag for nybagte mødre. Jeg har hørt gode historier om fødsler, og jeg har hørt dårlige. Historier om danske kvinder, hvis liv forandredes under fødslen, da det gik op for dem at det ikke var så nemt, som de havde forestillet sig. Historier om fødsler, som har været så grumme, at livet i måneder og år bagefter ikke var helt så godt som det var før. Og ja, også gode historier om nemme, dejlige, trygge fødsler. Fælles for alle historierne – de gode og de grumme – er at vi der føder er afhængige af erfarne hænder, hjælp og muligheden og meget akut hjælp, skulle vi havde brug for den.

Da jeg fik Elias havde hverken han eller jeg overlevet, hvis ikke vi havde været i trygge hænder. Han sad fast et helt forkert sted, og fødselen endte i et akut kejsersnit. Herhjemme er der meget, der kunne være bedre, også på fødegangene; når nybagte mødre for eksempel sendes hjem en seks otte timer efter fødslen, synes jeg faktisk ikke det er ok. Men ude i verden står det endnu værre til, og det sætter Røde Kors nu fokus på.

Røde Kors skriver sådan her:

Lige nu flygter tusindvis af familier fra krig og ødelæggelser i Syrien. Blandt de mennesker, der flygter, er også højgravide kvinder.  Som Widad, der for et år siden flygtede fra Aleppo i Syrien. Efter en bustur på 18 timer nåede hun i sikkerhed i en flygtningelejr i Libanon.
Her fik hun hjælp, og fødte senere en velskabt søn på et lokalt hospital.

Widad var heldig – for hver time dør 33 fødende kvinder et sted i verden. På flugt fra bomber og granater eller midt i kaoset efter en katastrofe som fx efter tyfonen i Filippinerne. Ofte dør de af simple komplikationer, som blødninger eller infektioner, der let kunne undgås. De kvinder, når aldrig at opleve, hvordan det er at blive mor.

Simple komplikationer bliver livsfarlige – for både mor og barn
Langt de fleste dødsfald skyldes simple forblødninger eller betændelse, som i Danmark let behandles eller forebygges. Fx får danske kvinder en sprøjte med stoffet Syntocinon kort tid efter fødslen for at forebygge blødninger. Blødninger, som kan blive livsfarlige, hvis man som kvinde føder uden adgang til helt basal lægehjælp. Og uden en mor, er der forøget risiko for, at det lille ny barn ikke når at fylde 5 år. For nyfødte kan det fx skyldes, at de ikke får den rigtige næring, når moren ikke er der til at amme.

Det gør vi i Røde Kors
Vi uddanner bl.a. lokale fødselshjælpere og uddeler et kit med fødselsudstyr, så kvinder kan føde sikkert, selvom de er langt fra et hospital.
Kittet koster 1000 kr. og rækker til 20 fødsler. Donerer man 50 kr., hjælper man altså én kvinde til at føde sikkert. Kittet indeholder bl.a. vat, gaze, sakse, steriliserende alkohol og en lommelygte. Det lyder enkelt, men en lommelygte kan fx gøre en kæmpe forskel, når kvinder
føder steder, hvor der ikke er elektricitet.

Komplet_fodselskit

fakta er disse:

287.000 kvinder dør årligt i forbindelse med fødslen. Der er 15 gange flere kvinder, der dør i forbindelse med fødslen i udviklingslande end i den vestlige verden.

70 procent af fødsler Syd for Sahara bliver ikke assisteret af uddannet personale.Tre millioner spædbørn dør i løbet af deres første levemåned, fordi moderen har problemer under graviditeten eller i forbindelse med fødslen.

Hvis en kvinde dør, har hendes overlevne børn en øget risiko for at dø, før de er fem år gamle.

Du og jeg kan hjælpe Røde Kors ved at donere. Klik her.

5 kommentarer

 1. Kære Julia.

  Tak fordi du sætter fokus på denne indsamling fra Røde kors. Jeg har været inde og donere. Jeg har ofte tænkt på de millioner af kvinde og deres babyer der er gået til i gennem historien, og stadig gør det i dag.

  Min søn og jeg havde heller ikke overlevet, hvis ikke vi havde fået hjælp.

 2. Jeg arbejder frivilligt for Røde Kors og kan kun anbefale at støtte indsamlingen. Det er en meget seriøs organisation.

 3. Læste dit indlæg mens jeg ammede den mindste her lige før puttetid. Måtte lige græde lidt og give hende et ekstra klem. Doneret og delt!

 4. Jeg har nu oprettet en privat indsamling til røde kors, via deres hjemmeside. Måske jeg kan være med til at samle lidt ekstra ind vis mit facebooknetværk. Hvis ikke jeg havde boet i et land son Danmark så havde jeg måske heller ikke overlevet min første fødsel

 5. Begge mine børn var sene/uvillige til, at lægge sig til rette med hovedet nedad. Min ældste ventede til omkring 2 uger før termin, min yngste blev vendt 4 gange (!) uden resultat! Til sidst lå hun i tværleje, med ryggen opad og havde ingen intentioner om, at flytte sig derfra. Første fødsel forløb ok, var et langt forløb på 48 timer, og anden endte med et kejsersnit, da der endelig var en læge, der kunne tage en beslutning udover, at de ville forsøge, at vende hende igen. Kan kun sige, at jeg stærkt formoder min anden fødsel havde udviklet sig fatalt, hvis ikke jeg havde været i de rette hænder.
  Har doneret til Røde Kors, på vegne af mine to fantastiske børn og mig selv…

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *