Kropsidealer, Partering Af Kvinder & Ansvar For At Det Ikke Bliver Ved

foto

Denne artikel er bragt i sommer i det engelske blad Grazia. Kim Kardashian er blevet kaldt fed 37% flere gange i medierne efter hun blev gravid. Man kan sige meget, men det er vel i bund og grund disrespekt overfor kvindekroppen, når sådan noget sker. Samtidig kører dette debatindlæg i både danske og svenske medier, hvor den svenske forfatterinde Kathrine Kielos så rigtigt observerer at der ikke længere findes et kropsideal, men en partering af kvinde, hvor deres kropsdele bliver kommenteret og vurderet hver for sig. Kielos skriver afsluttende i sit indlæg at vi skal lære at være mere kritiske overfor de medier, der parterer kvinder, og i øvrigt mindre kritiske overfor os selv. Og ja, det er jeg så enig i.

Men vi skal simpelthen også huske at få fokus væk fra den krop ind i mellem. Væk fra hår, hud, fedt og negle. Og ja, jeg elsker dullegrej, mode og proukter! Og ja, jeg står selv foran spejlet og synes jeg er for tyk, har fået rynker eller har en dårlig hårdag, som gør at jeg er ved at gå i spåner over hvor latterlig en dag det nu bliver.

Så nej, jeg er ikke bedre selv. Men måske kunne  vi ind i mellem kigge ind ad, se på om vi opfører os ordentligt, om vi er gavmilde, om vi er kreative, om vi passer på vores familie, venner og kollegaer i stedet for at stå og hive os i dellerne. Jeg kan huske min mor tale om sin krop, da jeg var barn. Hun var på konstant slankekur og kroppen var noget hun kæmpede mod. Det har jeg taget så meget til mig; og når jeg ikke passer på er jeg selv ligesådan. Men når jeg i dag ser på et billede af min mor, i fyrrerne, med to børn og drøn på det hele, så var hun så uendelig smuk. Ingen kritik nødvendig. Al den tid hun har stået og hevet sig selv i dellerne kunne vi have brugt sammen på noget sjovere.

Hele den selvkontrol, selvcensur og det konstante fokus på hvordan vores kroppe er forkerte, hvordan vores livsstil skal ændres, og hvordan vi bare må tage os sammen, levner jo ikke meget plads til at kæmpe for noget der er større end os selv. En ting er partering, noget andet er kvindekroppen og noget helt tredje er at vi burde være kloge nok til at gøre noget ved det og give slip. Bare ind i mellem, og i hvert fald når vores børn lytter med. Så de kan gøre det bedre end os.

25 Comments
Previous Post
Next Post