Det Er Vores Ord; Lad Os Erobre Det Tilbage! (Eller: Popkulturen Har Sejret: F-Ordet er En Vogue Igen)

IMG_4529

Efter en uge, hvor hår på tissekonen eller ej, åbenbart er blevet vigtig for den feministiske diskussion herhjemme, er jeg nødt til at tage mig til hovedet og råbe: STÅÅÅÅÅÅP. Det kan simpelthen ikke være det, det handler om! Kan vi komme tilbage til at tale om lige muligheder, lige rettigheder, og lige værd for mænd og kvinder? Eller måske bare begynde at tale om, at Feminisme hverken er et skældsord, eller en måde at sige at man er en tør, kedelig snerpe på?

I England er feminismedebatten så hot, at selv Elle bruger 9 sider på den i deres Novemberudgave. De vil simpelthen have os til at bringe F-ordet ind i varmen igen ved at re-brande det. Det store, internationale modeblad har derfor sat tre store reklamebureauer til gøre ordet spiseligt og brugbart uden at kvinder lægger afstand til det.

IMG_4528

Ud over at artiklen er fantastisk; så er jeg vild med at tage ordet tilbage. At vi sammen vrister det ud af de kløer det sidder i; at vi i vores generation gør det til vores, at vi fylder ordet med liv og gnist og bare en lille smule kampånd. At vi ikke bliver kvalt i bleer, sokker der ikke hænger sammen og så megen af den hårde planlægningstunge hverdag, at vi glemmer at kæmpe for de kvinder, der ikke kan kæmpe for sig selv. Eller endnu værre: At vi glemmer at lære vores døtre og sønner, at femisme i bund og grund handler om at de 52% af menneskeheden skal have de samme muligheder som de resterende 48%.

IMG_4531

9 kommentarer

 1. Hurra for Elle uk!
  Tænk hvis de store danske modeblade også turde! Altså sådan for alvor!!

 2. Jamen hvordan er det dog kommet dertil?
  Hurra for feminismen- jeg synes ordet er smukt !
  Tak for de kloge ord, Julia 🙂

 3. Er så enig Julie!
  Mette – jeg tror det er fordi så mange af os, har så travlt med at distancere os fra den. For seriøst; det ER jo ikke så hot og sexet at kæmpe for sine rettigheder.
  Sine – det håber jeg også!
  Helle – nemlig.

 4. Sad og kikkede på dit indlæg idag, imens jeg lavede gruppearbejde på uni. Et par af gutterne fra gruppen blev nysgerrige og kikkede med. Første kommentar var “er hun sådan en der hader mænd”.. Så føler man sig for alvor banket tilbage til stenalderen.. Åh Gud, vi har brug for at ‘the F-word’ bliver redefineret og moderne! For det er satme ikke blevet mindre aktuelt af at være et usexet emne! Tak fordi du tar’ det op, til trods for stenalder mænd (og kvinder).

 5. Kære Sara; det er lige præcis det, jeg mener. Jeg forstår ikke at det ord er blevet slæbt igennem så meget, og er blevet ensbetydende med at man ikke kan lide mænd, at man er ufeminin, tør, kedelig og uvigtig. Jeg tror vi har brug for det. Jeg tænker, at det er nu vi må prøve at gøre noget ved det. KH J

 6. Hørt -og kloge ord igen Julie!!

  Et wake up call, der er til at føle på (og med flot grafik!).

  Lad os i fællesskab sprede artiklen ud over det sociale netværk -NU!

  FEMINISME handler jo netop om vores retiigheder -og selvom det står ret godt til her, mangler der stadig de sidste skridt.
  I øvrigt skal vi ikke særligt langt syd for grænsen, før det bliver endnu mere påkrævet, udtalt og markant at kvindesagen har langt igen. I sydeuropa har jeg oplevet en forskelsbehandling, som aldrig før, fordi jeg var kvinde. Jeg må erkende, at jeg under min opvækst ikke har følt den store forskel -men som voksen kvinde i syden, og med blik på hvordan arbejdskulturen fungerer, har vi stadigt noget benarbejde foran os.

  Når så det er sagt, så er det for nemt at sige: “det er de andres skyld”. Vi har selv et medansvar, ved netop at gøre os mere synlige som kvinder på vores præmisser. Det gør vi fx. ved, at vi hver især at bliver bedre til at:
  * lønforhandle de krav ind, som giver vores arbejdsliv og hverdag værdi -om det så er lønnen eller andre goder (lønforhandling er et individuelt anliggende, og kan læres! -loven bakker op om ligeløn).
  * stå ved vores kvindelighed, og IKKE lade os styre af floskler vedr fx påklædning og hårpagt. Vi er ikke dumme eller useriøse, fordi vi udstråler vores kvindelighed på job.
  * Det er OK at sætte grænser i Feminismens tegn, og at blive respekteret. Vi hader ikke mænd, men forstokkede holdninger og mobning.
  *osv-osv.

 7. Tak for din tankevækkende kommentar, Camilla. Ja, vi er nødt til at kæmpe, og ja, det må virkeligt gerne være pakket lækkert ind; budskabet er nødt til at blive gentaget. Jeg er SÅ enig med dig i medansvaret; og i at vi er nødt til hver især at gøre noget. Måske er der også noget med at vi hver især har lidt for travlt med at hytte vores eget… Tak! Kh J

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *