Starstruck: Mit møde med Caitlin Moran

IMG_3659

I går var jeg så heldig at interviewe Caitlin Moran, og i dag kan du læse noget af det i MetroXpress. Hun var i København for at promovere sin bog, How to be a woman, som netop er blevet oversat til dansk, og er udkommet med titlen: Kunsten at være kvinde. Det er forlaget Gyldendal, der har begået den sag. Hvis du har læst med her i et stykke tid, har du nok opdaget at jeg ikke bare er fan, men er vild med damen. Hun er skarp og klog og tror på feminismen på en måde som giver mening.

IMG_3658

Jeg har som sagt skrevet en bid til MetroXpress, og om nogle uger kan du også finde et noget større interview med hende i Femina, men jeg bad jo jer herude om at hjælpe mig med at stille kloge spørgsmål til hende, og nogle af dem, lykkes det mig også at få svar på:

Mit eget store spørgsmål til hende var:

Hvorfor bliver feminisme ofte først relevant når vi får børn?

Fordi vi så bliver opmærksomme på, at det vi troede var lighed, slet ikke var lighed, men bekvemmelighed. Vi har let ved at købe drinks og glattejern fra GHD, og vi kan knalde med dem vi vil. Vi lever nemme liv. Så kommer børnene og så går det op for os at ALT er megabesværligt, og at vi slet ikke har lighed hverken i forholdet eller på arbejdsmarkedet. Og mange siger der er lighed lige præcis hjemme hos dem, men det er der så slet ikke, fordi det stadig er HAM der på grund af samfundets strukturer sidder med magten, pengene og mulighederne. Mens du sidder hjemme og ammer. Dér begynder det at gå op for dig at du har brug for mere lighed.

Hvad kan vi gøre?

Vi har generelt brug for en bevidsthedsudvidelse. Vi har brug for modet og styrken til at tale om feminisme som noget cool igen. Feminisme skal tilbage i popkulturen; i bøger, serier, sitcoms, tv, musik… Der er ikke noget mere sexet end musik, og hvis du vil skabe en revolution skal du starte med popkultur. Hvis du vil ændre verden skal du synge en sang om hvordan du vil ændre den. Desuden skal vi i gang med at skabe en politisk revolution (damen griner…) – for der er massevis af holdningsbåren politik, men INTET der beror på fakta. INTET. Lad os undersøge tingene inden vi stemmer næste gang, og stemme ud fra facts!

(Læserspørgsmål) Hvad er det vigtigste at lære sin datter?

At vampyrer findes. De hvisker dig søde ord i øret, og suger livet ud af dig.

(Læserspørgsmål) Hvordan gør vi omsorgssektoren tiltrækkende for mænd?

Ved at skrive en sang om den. HAHA. Nej, naturligvis ved at tilføre den penge, og ved at holde op med at tale om kvinder som omsorgsdyr. Vi kvinder må også holde op med KUN at rose hinanden for at være virkeligt dygtige til at nusse, amme, bage… Vi skal rose hinanden for at erobre verden, for at være os selv, og for at ryge smøger i baghaven mens ungerne sover.

Hvad har du brugt dit momentum til?

Til at betale min gæld af, og til at lade som om jeg er holdt op med at ryge. Og så skriver jeg på en roman om og til unge kvinder mellem 14 og 16. Den udkommer til juni. Der er nogle rimeligt heftige ting i den, men den tegner godt, og jeg ville selv have haft brug for den, da jeg var på den alder. Den handler blandt andet om mislykket bulimi og selvskade… Og så vil jeg gerne stå nøgen på en scene og holde foredrag. Så ingen andre tror at alle andre er vidunderlige, perfekte og smukke. Det går jeg og samler mod til. Vi taler ikke sexet strip men mere noget med at kravle rundt på gulvet og kæmpe for at få støvlerne af (hun viser sine Dr. Martens støvler frem).

Jeg spurgte hende her, (se link) hvad jeg skulle spørge dig om. Hun sagde, at jeg skulle spørge dig om, hvorfor jeg var nervøs for at møde dig?

HAHAHAH -jeg blev nervøs i samme øjeblik som jeg så dig. Der bor stadig en fed lille pige indeni mig, og hun får tit overtaget.

Og det er så HER Caitlin Moran stjæler Forlaget Gyldendals chokolade og propper det ned i min taske. Fordi jeg er sød, siger hun, og jeg får lyst til at slikke hende i ansigtet.

foto-371

IMG_3660

17 kommentarer

 1. Følg lysten.
  Slik ❤
  Hendes gav mig grineflip indeni og jeg ville gerne ha’ været fluen på væggen v jeres møde

  Hun var måske også starstruck?
  Ib

 2. Sikke nogle gode og faktisk ret konkrete/konstruktive svar (og også nogle gode spørgsmål)! Jeg er nu helt opløftet over, at mine to små piger har leget vampyrer (med “hugge-tænder”) hele ugen. Så må jeg jo gøre et eller andet rigtigt.
  Nu skal vi bare have fundet ud af hvem der skal skrive den der sang, der skal gøre omsorgssektoren cool. Er vi mon ovre i noget Nik & Jay feat. Burhan G. (“Jeg vasker dig oppe og nede”)? Eller er det snarere Volbeat, vi skal have på banen?
  Vil under alle omstændigheder glæde mig til at læse mere fra interviewet!

 3. @Marina – hun er virkelig fantastisk. Og modig. Og sig selv.
  @IB – tjooo
  @ Pernille – ja, nemlig. Gode svar! Jeg tænker en kombi af alle de kunstnere med et virkeligt godt omkvæd som du jo er startet på…
  KH
  J

 4. Og hun får mig til at reflektere: For jeg er da også overbevist om, at der er ligestilling hjemme hos os. Til trods for at jeg efter det første barn, valgte at arbejde på deltid og takke nej til spændende opgaver, så jeg kunne hente kl 15.00. Og dette selvom jeg har studeret 7 år (indrømmet, specialeskrivningen trak ud pga. manglende selvdisciplin) med henblik på at få et spændende arbejdsliv. Men nu falder bomben: For selvom min mand ville tilbyde at gå ned i tid, så jeg kunne gi den gas på jobfronten, så tror jeg ikke jeg ville takke ja, i hvert fald ikke lige nu. Jeg er der ikke mentalt. Jeg har brug for at følge mine piger helt tæt og hente og bringe og være tæt på dem – også selvom jeg ind i mellem må ud i garagen og skrige lidt for at få afløb. Men derfor kan jeg godt se, at der er noget der bør ændres i vores samfundsstruktur. For der er jo ikke ligestilling hjemme hos os, blot fordi min mand gør mere rent end mig. Men hvornår er der så? Det vil jeg lige bruge lidt tankevirksomhed på.

 5. Det er så fedt at du har gjort opmærksom på denne fantastiske kvinde igen og igen – for nu MÅ jeg bare læse den bog! Hørte om den på radio 24/7 i går, og er meget begejstret for at den tilsyneladende ikke indeholder et negativt ord om mænd og dermed undgår de dybt uinteressante skyttegravskrige.
  Skønne fotos, i øvrigt!

 6. Til andre interesserede: den engelske paperback-udgave kan fås til kun 100 dask på saxo – og med gratis levering via SwipBox i øjeblikket… 🙂

 7. Det varmeningen at jeg skulle have været til hendes foredrag igår – som jeg kun var bevidst om, takket være dit indlæg, tusind tusind tak for det – men fik så desværre så meget hold i lænden at det halve havde været rigeligt men jeg har bare et enkelt, simpelt og kedeligt spørgsmål – Er hun virkelig så fantastisk og inspirerede som man tror? Kedeligt but I gotta know!

 8. Julia, det stråler jo virkelig ud af billedet, at I to har en fantastik kemi sammen. I ser jo rablende skøre ud – på den fede måde.

 9. Må finde bogen, når jeg skal til Dublin. Engelsklæreren kan jo ikke læse bogen oversat til dansk. (Erhvervsrisiko). Ellers må jeg på Saxo. 🙂 Den vil jeg glæde mig til at læse.

 10. LOVE IT! Fra ende til anden. Det må være kvinder der skal ændre den begrebsverden vi sidder lidt fast i!

 11. Jeg bliver helt glad når jeg ser billederne af jer og læser dine ord, Julia. Jeg må læse den bog selvom jeg har hørt, at der er skrækhistorier om at føde børn + andre uhyggelige detaljer….

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *