Der Røg Ligestillingen – Igen

Jeg ved at mange er uenige med mig i denne sag, også mange af jer, der læser med her, men jeg tænker, at jeg ikke kan lade den stå – eller rettere falde – uden at sige noget om den. Den med den øremærkede barsel til mænd. Uanset om man (som mig) er tilhænger af øremærket barsel til mænd, eller modstander af den – så må det da et eller andet sted, undre os der tror på ligestillingen, ligelønnen og ligeværdet, at mænd skal have bonus for at tage barsel ud over de første seks uger?

Bonus?

Jamen, helt ærligt? Mener vi virkeligt at det skal belønnes ekstra at faderen tager barsel? Jeg forstår det ikke; og jeg er helt ærligt rystet over at se netop dette forslag blive droppet som en varm kartoffel, fordi vælgertilslutningen er for lille.

17 kommentarer

 1. Hvor er det dejligt, at jeg ikke er den eneste der har tænkt sådan! Hold fast, hvor jeg føler mig diskrimineret! Så jeg er åbenbart 100 kr. mindre værd pr. dag end min mand? Jeg har samme arbejde, samme løn – vi laver fuldstændigt det samme – og alligevel er jeg 100 kr. mindre værd end min mand?? Der røg ligestillingen lige 60, eller skal vi bare sige 100 år, tilbage! Jeg er skuffet – jeg er helt og aldeles skuffet over at det er den holdning det danske folketing åbenbart ønsker at blive kendt for! Hvor tit hører vi ikke argumenter om, at vi skal hjælpe det ene arabiske land efter det andet i ligestillingens navn “Fordi kvinder er lige så meget værd, som mænd!” – well, kære folketing, der viste I lige hvor I i virkeligheden står…

  Ja, jeg bliver vred… Jeg skal i forvejen kæmpe med ledere, som frygter at man bliver gravid – fordí det koster – og nu skal man oven i købet høre det fra ens regering! – og nej argumentet for at det så blive lettere for kvinder at få arbejde? Øhm… Kvinden har stadig størstedelen af barslen, så det gør jo alligevel ingen forskel!

  – og bare for at slå det fast: Jeg går ikke ind for øremærket barsel til mænd. Jeg anser det for hørende til en families privatliv! Jeg synes virkelig ikke at nogen som helst ud over min mand og jeg har ret til at bestemme over mit barns orlov! Jeg ved, at min mand ikke vil have barsel alene – skal mine børn så 3 måneder tidligere i vs.? For at stille regeringen tilfreds? Den selvsamme regering, hvor ingen af politikerne holder barsel? Flere af mændene er blevet fædre, men vælger selv kun at holde 14 dage… ikke 14 uger! – og så er det jo hele det, med det fysiske spørgsmål! Det var min krop barnet var i og min krop der skal heles efter graviditet, bækkenløsning og meget mere. Det er ikke et “Kvinder er bedst”-argument – det er rent logik… Barsel handler ikke kun om ren hygge med barnet – barslen skyldes mange andre ting! Det er vores valg at få børn og det er vores valg, hvordan vi fordeler vores barsel! Så skal de hverken begynde at give bonus eller at øremærke!
  – hvis en mand så ønsker barsel… Tja, så kunne han jo starte med at åbne munden og sige det! (og hvis han ikke tør, kunne han jo starte med at tage sig sammen!)

 2. Det der med de 100 kr om dagen er simpelthen lavmålet! Altså hvordan kan man overhovedet ikke stoppe sig selv, før man foreslår det?

  Det gør mig også vred. Og mange andre ting egentlig.

 3. Jeg går klart ind for at flere mænd skal tage barsel! Men hader tanken om at andre bestemmer over min familie og hvordan vi gør! Tænk på de familier hvor det rent økonomisk er umuligt, hvad med de børn? Hvad med de familier hvor manden er selvstændig (det er jo ikke alle der kan tage nanny med til møder eller har råd til den løsning)? Jeg vil arbejde for at mænd får ret til12 ugers betalt barsel, ligesom kvinderne, det er i mine øjne ligestilling!

 4. Kære Alle – mener også at familier selv skal bestemme, men jeg mener samtidig (hvis man kan det), at der må være en del af barslen, der er forbeholdt mænd. Og til Caroline; at vi valgte den løsning handlede om at det enten var den, eller at stå uden job / firma (eller lyve for det offentlige), så det var faktisk den eneste løsning, der var mulig. Også økonomisk.

 5. Jeg mener bare det er så nemt for os som sidder med to gode velbetalte jobs, at sidde og kloge sig på andres bekostning. Der er familier i dk hvor det bare ikke hænger sammen, og de børn bliver så sendt tidligere afsted. Og vuggestuerne er slet ikke gearet til at tage så små børn, det har de slet ikke ressourcer til. Så taberne bliver børnene i de familier som ikke har økonomisk overskud, det er ikke ligestilling, det er at gøre sociale uligheder endnu større!

 6. Kære Julia,

  Jeg er ikke enig i, at barsel til mænd skal være øremærket, men jeg er helt enig i, at belønningen for at mand tager barsel er et fejlskud i den helt forkerte retning.

  Igen fristes man til at sige – igen bliver mænd belønnet ekstra for noget, vi kvinder er så tåbelige bare at gøre – uden bonus.

  Den beskrevne løsning efterlader mig med en følelse af at være mindre værd og til grin. Er det så ildeset at være på barsel, at mænd ikke blot bør roses, takkes, trækkes frem men nu også belønnes særskilt for denne heltmodige opofrelse??!!

  Når vi giver 100kr om dagen til mønd på barsel accepterer vi, at hans offer er særligt stort. Vi accepterer dermed blindt, at mænd er mere højtlønnede og mere værd end kvinder. Say WHAT???

  Gitte K

 7. Jeg mener Caroline har fat i noget meget essentielt. Nemlig, at der er social ulighed på spil. Den sociale ulighed, som de 100 kr, kunne ses som et forsøg på at imødekomme, er langt mere definerende for BARNets fremtid og muligheder end uligheder mellem mænd og kvinder. Så de 100 kr kunne måske (vi ved de ikke, det er et empirisk spørgsmål), have været de sårbare børns mulighed for at være længere tid hjemme. Og måske sammen med far.

 8. Så vidt jeg har forstået, er det den højestlønnede i familien der får de 100 kr i kompensation? Hvis det er rigtigt, er der jo ikke tale om diskrimination (men til gengæld om rigtig dårlig kommunikation!).

 9. I 2001 blev barselsloven ændret fra 28 til 52 uger. En lang barsel er et velfærdspolitisk gode, men det er sjusk at den daværende regering ikke tænke de ligestillingsmæssige konsekvenser igennem (hvilket de jf ligestillingslovens paragraf 4 ellers var og er forpligtet til). Det er alle kvinder, der betaler prisen for det sjusk, også de kvinder der ikke får børn, fordi den blotte forventning om, at man nok går på lang barsel betyder noget for løn og karrieremuligheder. Og det er alle danske mænd, som betaler en pris, fordi det velfærdspolitiske gode en lang barsel er, ikke er et gode, som de qua en øremærket rettighed føler de har ret til. Det er bare ikke godt nok, og det er orwellsk new speak af dimensioner at høre regeringen bortforklare en tidligere mærkesag.

 10. Jo nok kan vi ikke give bryst, men vi kan alt andet og det er ikke nogen mening i at manden ikke skal eller vil deltage hvad går de ikke glippe af jeg har haft mange timers oplevelse gennem de to børn jeg har men ok de er 25 og 30 men jeg havde dengang barselsorlov, mænd gå ikke glippe af dejlige stunder tag det sure med det søde der vil være nætter der ikke giver ro til søvn det kan jeg tale med om

 11. Støtter! Og savner nogle politikere der tør tage en ligestillingskonsekvens og sige “Så, folkens, fra nu af hedder den 50-50, lær at leve med det, eller betal selv”. Al den snak om personlig frihed: Jamen for hulan, hele systemet er jo indrettet efter, at kvinden tager (den længste) barsel. Og lovgivningen. Vil I have frihed til at bestemme selv? Super, så afskaf den statsstøttede og lovsikrede barsel fuldstændig, så er der 100% frihed til at planlægge tiden efter barnets fødsel! Er SÅ enig med Trine…

 12. Men Julia, hvad nu hvis det er sådan for andre også? Hvor det ikke er muligt for manden at tage barsel i 3 måneder? – og kvinden må jo ikke… Så skal barnet pludselig starte 3 måneder før i en institution… Den tanke får jeg helt ondt i maven over! – og ja, amning er altså et argumemt… Anbefalingen er stadig fuldamning til 6 måneder – og jeg ved ikke med dig, men mit barn var altså ikke færdig med at amme der…. – og heller ikke ved 8 måneder… Skal barnet så bare tvinges fra?

  For mig er der også et helt andet aspekt… Det fysiske…. Kvindekroppen skal jo altså også lige komme sig over graviditeten… – og det tager tid…

  Men måske det hele bare skyldes forskellige perspektiver? Min far har altid været der for os. Han har taget fri for at tage med til lægen, været til samtlige koncerter og meget mere. Han var der hver morgen og aften, han hjalp til med lektier – han var far med stort F og er det stadig. Havde han været en bedre far, hvis han havde haft alenebarsel med mig? Nej! For det kan ikke blive bedre end nu! For mig bliver man altså ikke en bedre far ved at have alenebarsel med barnet! Det gør man derimod ved at være en aktiv del af barnets liv – hele tiden og hele vejen!

 13. Præmissen er mageløs: dem, der har mest, skal gives mest (af de offentlige kasser). Regeringens tiltro til de danske fædre er godt nok ikke overvældende!! Argumentet med at der måske vil blive holdt (marginalt) mindre barsel pr. gennemsnitsbarn, hvis en del af barslen øremærkes faderen, er i mine øjne ligegyldigt. Det forældrenes ansvar (både fars og mors) at prioritere barselsorloven, ikke statens – i så fald skulle der indføres en udvidet barselsorlovspligt.

 14. Julia, jeg bliver helt nysgerrig: hvor meget barsel tog Johan egentlig ved henholdsvis Sofus’ og Elias’ barselsperiode?

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *