Interview: Urtelykke. Til dig, der også gerne vil leve lidt grønnere.

For sådan cirka tusind år siden arbejde jeg sammen med Anja Ballagaard. Hun er siden blevet uddannet biopat, forfatter og ikke mindst mor til tre. Og nårh ja, så har hun overtaget et landsted og ikkemindst, Urtekyndig. Alt det forener hun i en vidunderlig lille bog som er smækfyldt med gammel og ny viden, gamle og nye opskrifter, og i det hele taget en håndbog i ting, vi der allesammen gerne vil leve en smule grønnere, burde tage til os lige med det samme. Den er stofindbunden, gennemillustreret, velskrevet og læseværdig. Urtelykke, hedder den, og i anledning af udgivelsen har jeg stillet Anja – den kloge kone – et par spørgsmål:
Hvornår begyndte din interesse for urter? Og hvordan er de blevet så afgørende i dit arbejdsliv?
Jeg har altid været betaget af naturen, men min interesse for urternes virkning blev grundlagt, da jeg tog uddannelsen til Biopat/Naturopath ibm. Vores faglige leder Marianne Palm åbnede en godtepose, som jeg slet ikke kunne få nok af. Så da jeg startede som behandler, var urterne en fast del af min behandlingsstrategi, lige fra urtete til ekstrakt. Dog altid med afsæt i helsekostens udvalg af urter. Dette ændre sig gevaldigt, da min mand og jeg købte vores landsted Thorslykke. Her vrimler det nemlig med urter. Så skal jeg love for, at urteheksen dukkede op i mig, og der blev høstet, eksperimenteret og smagt på livet løs. Mange af min erfaringer gennem årene deler jeg i URTELYKKE.
Hvad er Thorslykke?
Thorslykke er navnet på vores landsted ved Bryrup. I bogen beskriver jeg Thorslykke som min URTELYKKE. Det er nemlig her URTELYKKE udspringer fra. Her jeg har fundet min inspiration og udviklet bogen. Og her jeg inviterer dig indenfor på min Instagram profil, hvor jeg deler alt det jeg går og laver.
Vi kalder Thorslykke et økologisk mikro landbrug, da vi dyrker jorden og har forskellige bondegårdsdyr. Det hele er bare i miniature udgave af de store landbrug idag. Min mand sælger økologisk lam og ungkvæg til de, som sætter pris på at vide præcis, hvor dyret kommer fra.
Hvad vil du gerne inspirere os til med Urtelykke?
At tage fat i naturen. Uanset om du gerne vil opdage spiselige vilde planter, eller om du er nysgerrig på hvilke småproblemer urterne kan lindre, så er URTELYKKE din ven. Det er meget oppe i tiden at hente mad i naturen, uanset om det er fra skovbunden eller stranden. Med URTELYKKE sætter jeg en ekstra dimension på -nemlig at de ting, du henter derude også kan have en postiv indvirkning på din sundhed. Du kan for eksempel give en mild støtte til din fordøjelse med mælkebøtte eller finde ro om aftenen med citronmelisse.
Kræver det ikke totalt livsomlægning?
Overhovedet ikke. URTELYKKE er netop til alle, for jeg har valgt at bringe urter, som de fleste allerede kender, eller som er letgenkendelige i naturen. Således finder du for eksempel brændenælde, gran, mælkebøtte, hyld, morgenfrue og tusindfryd. Urter som du højst sandsynlig har mødt i din have, i parken eller den nærmeste skov. Derfor kan alle være med, og selv beslutte om man bare vil nyde urterne mens de er her, ved at spise dem og lave te af friske urter. Eller om man har lyst til at prøve at lave en gransirup til halsen, eller gå hele vejen og tørre urter og lave alkoholudtræk til årets brug.
Hvad er den ene opskrift vi skal kende fra bogen?
Gransirup. Jeg har lavet den i flere år, og er fuldstænding uundværlig i vores husapotek.
Den er super nem at lave, så her kan alle være med.
Hvis du går ind i skovens skygge, kan du måske stadig være heldig at finde granskud i skoven.
Gransirup
Perfekt til efterårshoste. En dygtig urtekvinde, jeg mødte i Kroatien, sagde, at man skal lægge siruppen på en tallerken og slikke den op som en killing. På den måde får man størst glæde af siruppen, som langsomt vil smøre halsen.
Det skal du bruge
1 håndfuld granskud
4-5 store spsk. god, uopvarmet honning
Læg dine granskud i bunden af et skoldet syltetøjsglas og put honningen over. Det vil ligge som en tung dyne hen over de lysegrønne skud. Tag en teske og rod en smule rundt, så der kommer lidt honning ned imellem skuddene. Stil glasset mørkt men rør rundt dagligt, så du får honningen fordelt godt. Efter et par dage er din honning blevet tyndtflydende, og du kan lade den stå i fred og trække 4 ugers tid. Si den herefter over i et skoldet glas og sæt på køl indtil du skal bruge den. Tag 1-3 tsk. dagligt ved behov. Kan holde sig i op til 6 måneder i køleskabet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *