Interview: “Børn vil gerne læse mere” – læs om den gratis Børnebogcast og hjælp dine børn til at finde mere læsestof

Nu er skoleåret i gang for de fleste børn; og det er det så også for os voksne. Nej, her mener jeg ikke at vi skal bære deres skoletasker for dem, at vi skal smøre deres madpakker til de flyver hjemmefra, eller at vi på anden måde skal være så curlingramte, at ingen mænd eller kvinder nogensinde vil være kærester med vores børn fordi de er for pasningskrævende. Nej, det jeg taler om er, at nu kommer spørgsmålene igen: “Hvem har tjekket (fucking) forældreintra?”, eller “Hvordan binder man en bog ind”, og de mere interessante: Hvad skal man læse, når man er ved at lære at læse, og jeg som forældre synes at verdenslitteraturens højdepunkt på de hylder er Anne fra Grønnebakken og Narnia? Hvad skal jeg foreslå Elias at læse – og mest af alt hvorfor?

Det er der nu hjælp at hente til, og ikke fra hvem som helst – nej, fra min blog-ven, Julie Arndrup – den eneste kvinde, jeg kender som har et visitkort med Mark Darcy i Collin Firths skikkelse trykt på forsiden. Ikke bagsiden. Forsiden. Julie har nemlig sammen med Lisa lavet en række podcasts med inspiration, råd, vejledning og anbefalinger til voksne med mere eller mindre læselystne børn i deres liv. Og det er gratis. Find alle links nederst i indlægget.

 

Hvad er Børnebogcast?

Børnebogcast er en podcast til forældre, der savner inspiration til hvad de skal læse højt for deres børn og til hvad deres børn selv kan læse. Den bliver lavet af Københavns biblioteker og værterne er mig, Julie Arndrup, der er børnebibliotekar nu på 15. år og Lisa Gardum Andersen, som er skolebibliotekar og master i børnelitteratur. I podcasten snakker vi med forskere, forfattere og andre der ved meget om læsning. Og så snakker vi altid med børn der læser, og får deres anbefalinger, samt vi anbefaler selv en masse konkrete titler.

 Hvorfor har du lavet den?

Jeg fik ideen til Børnebogcast fordi jeg var i P1 og tale om børnelitteratur. Det slog mig, at radio jo er et ret godt medie, når man har en budskab man gerne vil formidle til mange på en gang, og så er jeg så heldig at arbejde i Københavns biblioteker, som i forvejen har professionelt lydstudie og dygtige teknikere, der hjalp os i gang og lånte os udstyr.

Jeg synes der mangler noget om børnelitteratur i medierne. Der er ofte fokus på, at børn sidder for meget med en ipad og at ingen læser, og jeg vil gerne nuancere det budskab. Det er min oplevelse at rigtig mange forældre gerne vil inspirere og motivere deres børn til mere læsning, men når de er færdige med at læse alle de bøger de kender fra deres egen barndom, så har de svært ved at finde nye titler. Og de mangler information om, hvad der er vigtigt og hvad man kan gøre, for at motivere børn til at læse mere. 

I den sidste læsevaneundersøgelse, som desværre er helt tilbage fra 2010, udtaler et stort flertal af børn, at de gerne vil læse mere, hvis de havde bedre tid og nemmere ved at finde gode bøger. Derfor synes jeg det er vigtigt at hjælpe både børn og forældre til at finde alt det gode der er til dem. Der bliver udgivet vanvittigt mange dejlige bøger til børn i Danmark, de skal bare få øje på dem. Podcasten er et forsøg på at bringe børnebibliotekaren ud over skranken og ind i folks stuer, så flere kan få den inspiration de savner. 

Hvad er det vigtigste at vide, synes du, om børn og litteratur?

Der er virkelig mange vigtige ting at sige om det, så jeg vil forsøge at begrænse mig.

Noget af det allervigtigste er, at der ikke findes dårlig læsning, når vi taler om at skabe en lystlæser. Alt er okay. Bagsiden af havregrynspakken, Anders And bladet, fodboldtidsskrifter, tegneserier, hvad som helst. Det er ekstremt vigtigt at man som forælder pakker sine egne interesser og holdninger lidt væk her, for barnet er i en sårbar fase, hvor lysten er det essentielt vigtigste. Man kan ikke læse for mange romaner om zombier eller heste, og det er lige meget at det ser ud som om der er flere illustrationer end ord. Det allervigtigste her er, at barnet får en positiv oplevelse. At han eller hun oplever at lade sig opsluge af noget, de selv synes er spændende. Det ene vil ALTID føre til det andet, når lysten først er vakt, så gem ambitioner og meninger om kvalitet langt væk. Hvornår har du sidst selv læst noget, fordi din mor sagde du skulle?? Det er lysten der driver værket her, og når den først er vakt, så har barnet fået oplevelsen af hvad læsning kan og så skal han eller hun nok selv søge videre mod andre emner, titler og formater. Så hjælp dit barn med at låne på biblioteket, og spørg den lokale børnebibliotekar om råd, hvis I ikke lige selv finder det der tænder barnet. Og hjælp barnet med at huske at aflevere, og se eventuelle gebyrer som en investering.

Det næste vigtige jeg godt vil nævne er, at der findes rigtig meget forskning på det her område, og der er simpelthen intet af det forskning der siger at man får et skidt liv af at læse. Tvært imod. Børn der bruger biblioteket får beviseligt længere uddannelser, folk der læser bliver mere empatiske osv osv. En god læser kan bedre begå sig i samfundet og er i sidste ende en fordel for demokratiet. Der er masser af store ord i det her. 

Hvad er dine bedste bud på en bog til børn på 2, 5, og 8?

Der udkommer hele tiden nye dejlige bøger, men et godt bud til en 2 årig lige nu, kunne fx være Dorte Karrebæks serie om Den lille røde trold. Der er kommet nogle stykker i serien nu, og den handler om hverdagssituationer og følelser, serveret i form af en lille rød trold. Det er sjovt, hyggeligt og genkendeligt og passer rigtig godt til de små.

Til en 5 årig vil jeg anbefale Rasmus Bregnhøis Opfindelser, strikkede huer og en dum kat. Det er nok min egen favorit billedbog pt, og den er genial fordi den er sjov og skør, og samtidig vækker en masse følelser. Det åbner op for en god snak, om hvordan man selv oplever hverdagen og en del af den slags børn i den alder tumler med – venskaber, at føle sig udenfor, hjælpe hinanden osv. Illustrationerne er fantastiske, og der er så meget at gå på opdagelse i, så man kan sagtens læse den her bog 60.000 gange uden at det bliver kedeligt.

Til de 8 årige bliver det lidt sværere, her kommer det meget mere an på hvad de lige interesserer sig for, og også om de er drenge eller piger. Min egen 8 årige datter er kæmpe fan af en serie der hedder Stjernestøv, af Karen Vad Bruun, som handler om to veninder der begge gerne vil være med i en film, og bliver uvenner over det. Vi skiftes til at læse højt for hinanden, og glæder os meget til 3. bind i serien, der udkommer til efteråret.

 

Hvad er dine planer for børnebogcasten? 

Vores planer for Børnebogcast er at den skal udkomme en gang om måneden i det næste år. Dvs 12 episoder er planlagt. Men jeg ser da gerne at den fortsætter længere end det, hvis det viser sig at behovet er der og folk kan bruge det vi laver. Vi har ikke sat nogle faste succeskriterier, da det lidt er et eksperiment for os, men allerede nu ligger den ret godt. Den første dag vi udkom lå den nr. 10 på listen over mest downloadede podcasts på itunes i Danmark.

 Hvordan får man adgang til den?

Man kan finde den i den der podcast app på iPhone og på iTunes her 

Og hvis man ikke bruger iTunes kan man finde den på Feedburner her 

Vi har også en Facebook side, som er god at følge fordi man der får mere indhold. Billeder fra bagom i studiet, videoer og billeder af børn der anbefaler bøger, links til artikler og andre ting vi nævner i programmet og lur mig, om der ikke også nok skal komme en konkurrence eller to… Klik her.

 

1 Comment
Previous Post
Next Post