Om børn og søvn, og endnu en ting man kan slå sig selv i hovedet med

Der er SÅ mange absolutter når det kommer til børn og forældre. Det værste ved dem er, at vi ikke kan finde ud af at diskutere dem. Det er som om at vi hver især skal overbevise andre om at det, VI har opdaget er rigtigt, i stedet for at præsentere hinanden for flere mulige løsninger, som man så i fællesskab kan vurdere. Det er os, vi mødre. Og så er der forskningen. Eksperterne, dem der ved alt, og har undersøgt alt, og derfor har faktuelle svar på alt. Nu skal man jo ikke have gået på en videregående uddannelse i mere end fem minutter for at opdage, at “Som man råber i skoven, får man svar” – altså at alle undersøgelsesresultater er et svar på et spørgsmål. Og at tonen, måden og formen man stiller spørgsmålet i og fra bestemmer hvad svaret er. Intet er for alvor objektivt. Eksperterne er også kun eksperter, fordi de kan fortælle os noget, vi ikke ved. Som for eksempel at det vi tror er sandt, slet ikke passer. Så når jeg læser denne artikel, om at børn skal sove sammen med deres forældre – nårh nej – deres MOR – indtil de er 3 år gammel, så er jeg lige ved at overveje at kaste mig ud over kanten. Hvorfor har de ikke undersøgt sam-sovning med faderen, for eksempel? Hvorfor har de ikke sammenholdt deres undersøgelser med skilsmisseprocenten, eller med andre undersøgelser der viser, at vi som par har brug for nærhed om natten (fx den her). Nu mangler vi så bare lige en ekspert eller børnepsykolog der fortæller os at vores børn får indlæringsvanskeligheder hvis ikke moderen (MODEREN) leger med barnet seks timer i døgnet, for i virkeligheden, finder vi kun ud af at vi aldrig, aldrig nogensinde, kan gøre det godt nok med og for vore børn. Og helt ærligt: Det vidste de fleste af os allerede første gang vi holdt vores nyfødte børn i vore arme. Dét behøver vi heller ikke eksperter til at fortælle os.

13 kommentarer

  1. Man kan aldrig gøre det godt nok som forældre. Selv når man tror, at man har gjort det nogenlunde forsvarligt, viser ny forskning 25 år senere, at det man gjorde, var helt forkert. Sådan er det bare at have forældre. Man må bare se på sine børn – ser de ud til at klare sig godt og er de nogenlunde gode og rare mennesker, så har man nok ikke gjort ALTING forkert – trods alt 🙂

  2. Du spurgte den anden dag, om ting du gerne ville have vidst i tidernes morgen. Jeg ville gerne have vidst, FØR jeg overhovedet begyndte at overveje at få børn: at utilstrækkelighed er en præmis for at være forældre. At der altid vil være en undersøgelse, guru, et familiemedlem eller velmenende mor i børnehaven, som mener, at du er helt galt på den og dine børn vil ende med for høje koncentrationer af X,y eller z i blodet eller med begrænsede emotionelle kompetencer, fordi du kun tog 8 måneders barsel og hadede hvert øjeblik af det . Eller gav dem riskiks…… Og jeg ville virkeligt gerne have vidst helt inde i kernen af mig selv, at de ikke behøver at have ret!
    Hvorfor skal rummelighed over for andre former for forældreskab være så svært?????

  3. Det er lidt som om at verden glemmer, at vi stadig er forskellige individer med forskellige værdier og overbevisninger, når vi bliver forældre. Sådan var vi før vi fik børn, så hvorfor skulle vi pludselig udvikle os til kloner af hinanden og have præcis samme holdninger og prioriteter, så snart vi er blevet forældre?! Jeg undrer mig ugentligt over, at man som forældre åbenbart skal uniformeres og gøre og mene det samme som de andre forældre/eksperter/pædagoger osv. Voksne mennesker er forskellige – og det er børn i øvrigt også.
    Jeg samsover selv med min søn, men giver altså ikke meget for det studie.. Var det 16 børn, der var undersøgt? I øvrigt mener jeg ikke at det er et nyt studie, men har hørt det omtalt før også, så måske manglede journalisten bare en skræmmehistorie at skrive.. Det genererer jo masser af klik med en overskrift om børns ve og vel.. Der er vel nogle reklameindtægter, der skal tjenes ind. Suk.

  4. Åhr, nej, en lille smule sindssyg blir man… Hvad med bare noget helt grundlæggende accept af at vi alle gør ting på forskellige måder. Fordi det er rigtigst for os. Og dermed rigtigst for vores børn….

  5. Som jeg læser det af artiklen er det tale om et relativt lille studie (16 børn) fra Sydafrika. Synes det er problematisk at man ukritisk af TV 2 ukritisk at viderebringe det, men sådan bliver medicinske nyheder desværre næsten altid videreformidlet i større medier. Det gør mig lidt træt

  6. Julia, jeg bliver så glad når du skriver sådan noget – hvad bliver det næste – at de skal sove med deres mor til de bliver 12!!!! Da jeg fik min den første, måtte man ikke engang sove med sine spædbørn.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *