Om et Økologisk Kvinde-kooperativ, Finanskrisen, Diego fra Madrid & Derfor skal du bruge arganolie

Som jeg har skrevet nogle gange herude er noget af det bedste jeg kan komme i tanke om, de mennesker, jeg er så heldig at møde. Susan er et af dem. Også selvom vores kendskab til hinanden vist nok mest er et cyberforhold. Men Susan var modig på det helt rigtige tidspunkt og startede den vildeste business op. Mest på mavefornemmelse og fagkundskab – og det har jo aldrig været en dårlig kombination. I dette interview skal du møde Susan og høre mere om hendes fantastiske biks, og om, hvorfor vi alle burde bruge arganolie:

Så vidt jeg husker startede du din forretning med produkter lavet med arganolie. Passer det? Og hvorfor valgte du at gå selvstændig?
Mere skæbnens vej og tilfældighedernes små pudsige sammenspil end egentligt bevidst valg … Efter i 10 år at have arbejdet med naturkosmetik for kendte brands – herunder bl.a tekster og indholdsstoffer – havde jeg læst om denne her vidunderlige Arganolie og Argantræet fra Marokko – som man netop var begyndt at anvende som ingrediens i en læbestift ved ét af de brands,  jeg arbejdede med.
Krisen havde i 2011 sine afsmittende spor på min arbejdsplads og der kom ny ledelse til. Ledelsen valgte at ansætte nye kræfter og bagefter afskedige de fleste af de “gamle”, herunder også mig. Vi blev fritstillet og jeg valgte at bruge en del af tiden på at gå Caminoen, fra den franske side af Pyrenæerne til Santiago de Compostela og videre til Verdens Ende. Et af de første mennesker jeg lærte at kende på turen var Diego fra Madrid, han rejser rundt over hele verden og hjælper med projekter i fattige regioner. På turen købte jeg også på et tidspunkt tilfældigvis en creme med arganolie. Da jeg kom hjem, blev jeg kontaktet af en af de tidligere kollegaer,  der gerne ville til at importere rumdufte. Hun er kosmetolog og havde været sælger for et af de brands, vi begge tidligere arbejdede med. Vi tog på en messe og fik her øje på Argandia – et fransk brand med 10 år på bagen i hjemlandet. Vi købte nogle af produkterne, prøvede og testede det og var fra starten dybt forelsket i de skønne produkter! Kvaliteten imponerede os – og der var udover den skønne og velkendte Rosenduft – Orangeblomstduft og Amber, yndlingsdufte, som jeg ikke havde fundet tidligere i samme genuine kvalitet hos andre. Orangeblomsten er nøjagtig som at stikke næsen i et blomstrende appelsintræ, og Amber – den lidt mere krydrede, orientalske duft af rav og vanille!
Efter lang tids korrespondance frem og tilbage, fik vi lov til – som nystartet firma – at få agenturet. Undervejs i forløbet hørte jeg også fra Diego, at han godt kendte det cooperativ i Marokko,  som Argandia samarbejdede med – faktisk havde han været med til at “kopiere” successen til et nyt cooperativ i en anden landsby. Dermed fik vi også verificeret,  at det er et velfungerende samarbejde, fair trade og ordnede forhold.
Efterfølgende gik det gamle firma konkurs, og min kollega blev tilbud et sælgerjob hos det firma,  der overtog det brand hun tidligere havde kørt med. Som nystartet firma tjener man ingen penge, det tager lang tid at bygge op og man kan slet ikke være sikker på nogen indkomst – og da slet ikke til to. Derfor valgte hun at takke ja til jobbet og jeg overtog firmaet.

Susan og hendes egne billeder fra cooperativet i Marokko:

Hvad kan arganolie som er anderledes end andre olier?
Arganolien har mange gode egenskaber. Den er fyldt med essentielle fedtsyrer (over 80%), og er særdeles rig på vitamin E – der bekæmper ældning i hudens celler. Hele 62mg pr. 100g – det er langt mere end fx mandelolie…  Omega 6 der reducerer fugttab og Omega 9 der styrker elasticiteten. Den beroliger irriteret, tør og kløende hud og har en antibakteriel virkning,  der også virker beroligende på uren hud. Den er god til ar og til forebyggelse af fx strækmærker. Den kan bruges af alle hudtyper – også den fedtede hud. Olien kan anvendes til hele kroppen, ansigt, hår og negle og er en rigtig multitasker, kan fx også anvendes som mild øjenmakeupfjerner – det er øjenvipperne yderst taknemmelige for… Om vinteren er den en ekstra beskyttelse til ansigtet, alene eller under en dagcreme.
 

Seeds of argan
Hvad er særligt ved Argandias produkter?
Alle produkter har et højt indhold af økologisk fair trade Arganolie. Der er stor forskel på hvor meget arganolie,  der er i de produkter der findes på markedet, kig altid på deklarationen. Den står i faldende orden, dvs. står Argania Spinosa langt nede på listen, så er der ikke meget arganolie i. Der findes også forskellige kvaliteter af Arganolie. Nogle har stiftet bekendtskab med arganolie der lugter af ged – det skal en god arganolie ikke – den skal dufte svagt af nød. Gå også udenom de duftløse… Forklaringen ligger i, at argantræet vokser i et område med meget lidt vegetation. Gederne klatrer op i træerne og spiser frugterne, men nødderne kan de ikke fordøje. Men det er nemt (og billigt) i en tid hvor arganolie er så efterspurgt, lige at bruge de nødder som ligger på jorden (altså de der har været på rejse gennem geden). Hvis olien er helt duftløs betyder det at den har fået en behandling med 200° varm damp under vacuum for at fjerne lugten af ged. Problemet med den behandling er så bare, at man ødelægger arganoliens gode egenskaber… Argandias kvinde-cooperativ anvender udelukkende hele frugter til produktionen – her er man meget bevidst om at det er kvaliteten man skal konkurrere på – ikke kvantitet eller pris.

Hvad har du oplevet som svært (hvis noget) ved at skulle formidle en ny type produkter til danske kvinder?
Jeg kan godt forstå, at der hersker megen forvirring omkring arganolien. Nogle mennesker har desværre ikke har haft de store positive erfaringer, enten på grund af gedelugt eller deodoriseringen. Markedet for arganolie er gennem de senere år eksploderet og det har affødt at al arganolie kan sælges – også de mere tvivlsomme kvaliteter der har været igennem diverse processer. Desuden skiltes der med Arganolieindhold her og dér, men mindre med hvor meget – og igen i hvilken kvalitet. Nogle fx hårprodukter indeholder mere silicone end arganolie – jeg skal ikke forklejne andre produkter – der er frit valg på hylderne – men vil bare gerne opfordre til at man ser sig lidt for. Som sagt, den rene arganolie skal dufte lidt af nød. Man skal ikke være bange for at spørge ind til det hos forhandleren – hvis du vil have Arganoliens supergode egenskaber – så skal du have den gode og genuine kvalitet. Uanset brandnavn. Det kan godt være, at det koster lidt mere, men det er dét værd!

 

Hvad er dit yndlingsprodukt?
Der ER mange skønne produkter, men hvis man SKAL vælge, så er det de lækre elixirer. Det er Arganolie der er blandet med æteriske olier for at få en målrettet effekt. Arganolien er i sig selv beroligende og antiinflammatorisk, beskyttende,  arophelende og gør huden blød og smidig – og også effektiv til at bekæmpe uren hud. Tager vi så fx. Protective Elixir, indeholder den Rosengeranium og Rosentræ med beroligende og beskyttende effekt, Regenerating Elixir indeholder Bitter orange og Gulerod, der virker fremmende på celledannelsen. De er supergode fordi de kan bruges alene eller under en dagcreme som en ekstra beskyttelse, de trænger hurtigt ind i huden og giver et fint og fugtmættet skær. Man kan vælge at bruge Protective Elixir om dagen og Regenerating Elixir om natten, eller bare én af dem hele tiden, de passer til alle hudtyper og er meget drøje.

Skærmbillede 2015-10-27 kl. 13.20.04

Besøg Susans webshop her – nyd de dejlige produkter og hjælp kvindekooperativet til at klare sig endnu bedre.

7 kommentarer

  1. Har faktisk arganolie til at ligge i skuffen fra min graviditet. Måske jeg skulle hive det frem igen. Tænkte også lige på, Susan (eller Julia), om det mon er godt til børneeksem, som virkelig er et kæmpe problem herhjemme.

  2. Hej Marina,
    Hvis det er en ren og god arganolie skal du da prøve – den lindrer jo netop irriteret hud og giver de gode fedtstoffer til huden 🙂 Smør det på, gerne på let fugtig hud (gerne lige efter bad), du kan evt. supplere med Argandia Sheabutter & Argan Balm, en meget fed og koncentreret balsam til meget tør hud. Håber Arganolien hjælper jer ret hurtigt!

  3. Ej altså, jeg fløj lige ned i skuffen (i det fjerneste hjørne) hvor jeg havde parkeret min arganolie – netop fordi den lugtede af sur sadeltaske, eller som du skriver, af ged…. Ak. Jeg har nu gedebæ i hovedet. Jeg må finde på noget andet. Forhandles Susans mirakelprodukter monstro i en fysisk butik et sted?

  4. Hej Skøre Liv,
    Æv… ja, ged er ikke lige det man har allermest lyst til at lugte af… Der er her link til forhandlerliste http://www.fair-nature.dk/forhandlere.html, men fortvivl ikke hvis du ikke bor i nærheden af dem… Alle butikker der er tilknyttet Helsam (Helsekost, behandlere mv.) kan skaffe det hjem fra Helsams hovedlager, bare spørg i din nærmeste helsekost, som regel kan de få det hjem dag til dag.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *