Interview & Opskrift på aftensmaden til i aften: Kogebogsforfatterinde Mette Mølbak

foto-4

Noget af det fineste jeg kan komme i tanke om, er de dygtige og søde mennesker, jeg er så heldig at møde hen ad vejen. I går præsenterede jeg jer for ét af dem, Line, og i dag kan I møde et andet, nemlig Mette Mølbak. I dag er Mette redaktør på Politikens Spis og Bo sektion,  forfatterinde og ikke mindst kogebogsforfatterinde. For mange år siden var Mette og jeg kollegaer på Cosmopolitan, hvor Mette var knalddygtig journalist. Mette har desuden tidligere skrevet Mad til to dage og Mor på høje hæle, og nu er hun tilbage med: Kål. Ja, den hedder simpelthen Kål.  Og den tog helt ærligt røven på mig: Smuk og pæn, inspirerende og lige i skabet. Og så handler den faktisk kun om Kål. Du skal møde Mette her nedenfor og læse mere om bogen her. Og bemærk at der nederst i indlægget her er den lækreste opskrift.

Kål_forside

Hvorfor lige kål? Hvad kan den grøntsag, som vi ikke ved?
Kål er super, super, super sundt. Faktisk en af de sundeste grøntsagstyper der findes. Indholdet af vitaminer, antioxidanter og fibre er langt højere end i andre grønne sager. F.eks. indeholder broccoli op til tre gange så meget C-vitamin som en appelsin. Grønkål og rosenkål indeholder desuden nogle helt unikke sundhedsfremmende stoffer – glucosinolater – der beskytter mod diverse kræftformer og andre livsstilssygdomme. Men mange forbinder kål med gammeldags og kedelig mad. Derfor vil jeg gerne være med til at give kål et come-back. For udover at det er sundt, er det også meget billigt, kan holde en evighed, er bæredygtigt, da det bliver dyrket i Danmark og så indeholder det meget få kalorier,  men mætter i lang tid på grund af de mange fibre. Så det er kun win-win at spise kål. Det er sundhed, der er tilgængelig for alle.

Jeg elsker broccoli af et knapt så kål-formet hjerte, men hvilken anden kålsort skal jeg lære at kende, og hvorfor?
En god begynder kål er spidskål, da den er mild i smagen og du derfor kan bruge den som salat, hvilket giver dig langt mere ind på sundhedskontoen. Spidskål har et højt indhold af C-vitamin, anti-oxidanter og fibre. Kål-familien  tæller ufattelige mange varianter – blomkål, savojkål, rosenkål, palmekål etc. Der er en verden af kål derude og mange nye sorter har fundet vej til Danmark de senere år, så egentlig skal du bare kaste dig ud i det. Det vigtigste er ikke at overkoge kål – dampning eller en hurtig tur på panden er langt bedre og så gælder det også om at have godt værktøj, så kålen kan snittes i fine strimler. Jeg anbefaler at man bruger et mandolinjern, som kan fås for 100 kr. og op. Ellers er den svær at tygge sig igennem.

Du har to børn – hvad er deres livret?
Mine børn kan ikke lide noget der er for sammenblandet, så jeg giver dem grønt i små skåle – så kan de selv vælge. Buketter af blomkål og let dampet broccoli er et hit, men de kan faktisk også godt lide bare at få et blad spidskål og tygge i det. Min datter på 8 år er også vild med grillet spidskål.

Hvordan har arbejdsprocessen været, altså: Hvornår har du haft tid til at skrive en bog, og hvordan har du gjort?

Jeg har igennem flere år gået med tanken om at lave en kogebog om kål. Jeg spiser kål stort set hver dag og synes der er så mange fantastiske muligheder med det som jeg gerne vil viderebringe. Derfor har jeg gennem et langt stykke tid løbende udviklet opskrifterne – f.eks. når jeg laver mad om aftenen har jeg eksperimenteret med en eller anden form for kål. Foto har jeg lavet i weekender og på helligdage, men jeg har også haft orlov i to måneder fra mit tidligere arbejde for at færdiggøre skriveprocessen, hvilket har været helt fantastisk så jeg kunne koncentrere mig 100 procent om kål.

Hvad er din egen yndlingsopskrift, hvorfor og må vi se den?
For snart to år siden var jeg i Vietnam, hvor de også bruger kål rigtigt meget. Der fik jeg en salat med kål, kylling, gulerødder og grøn papaya, som smagte fabelagtigt og som jeg straks lavede da jeg kom hjem. Jeg lavede faktisk en version af den i går, hvor jeg så bare byttede kylling og grøn papaya ud med laks og mango. Den må med i næste kogebog

Skærmbillede 2015-09-23 kl. 11.34.41

 

goi gà

– vietnamesisk salat med kylling og papaya

 

 

 

En af mine yndlingssalater med kål, hvor kålen bliver sprød og suger den gode dressing til sig. Salaten kan udgøre et let aftensmåltid – evt. med brød til. Den er også velegnet til frokost.

 

400 g hvidkål

2 gulerødder

2 forårsløg

2 stegte kyllingebryster eller rester fra en
kylling (300-400 g)

1 grøn, umoden papaya, alternativt mango

1 rød chili

1 dl saltede peanuts, grofthakket

1 bundt koriander eller vietnamesisk mynte

 

Dressing :

1 skalotteløg

1 fed hvidløg

saft af 1 lime

2 spsk fiskesauce

1 spsk risvineddike

havsalt

 

Snit hvidkålen så fint som muligt med en mandolin eller lignende. Kom den i en rummelig skål. Snit ligeledes guleroden i fine strimler og kom den i skålen. Rens forårsløgene, skær dem i fine ringe og kom dem i skålen.

 

Dressing :

Hak skalotteløg og hvidløg fint. Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen og vend det rundt i skålen med kål, gulerødder og løg.

 

Pluk eller skær kyllingekødet i mindre stykker og kom det ved. Skær papaya i tern eller fine strimler og kom dem i salaten. Skær chilien i ringe og vend den med rundt i salaten. Fjern evt. kernerne fra chilien, hvis du ønsker en mindre stærk salat. Hak de saltede peanuts groft og kom dem over salaten. Kom masser af koriander eller vietnamesisk mynte over og server.

 

Tip :

Vietnamesisk mynte minder om koriander i smagen, men er skarpere. Spørg efter den hos din grønthandler.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *