Ny Hit-Plante? Geranium

Nogle gange kan det hele trykke så meget at jeg tænker, man er nødt til at løfte blikket, og se et andet sted hen – måske lidt indad og hjemad og se, hvor lidt man behøver for at se en lille smule mere positivt på alt, det er der omkring én. En af mine yndlingsplanter er geranium. Det er en gammel plante, som også er kendt fra de danske bønders huse, og en hårdfør (!) stueplante, man ikke så slet kan tage livet af. De kom fra Sydafrika til Danmark i 1700tallet, og kendes også som storkenæb. Der findes mange slags geranier, men de har så vidt jeg ved allesammen det tilfælles at deres blade dufter. Før i tiden brugte man plantens blade ligesom lavendel, til at lægge i skabe med linned og stof, for at duften kunne holde møl væk, og bare få det hele til at dufte lidt lækkert. Rosengeranium er også kendt som ørepineplante, fordi man (og jeg har ikke testet det på mine unger), åbenbart kan lindre ørepine ved at rulle et blad sammen og stikke det i øret. I Odense, hvor jeg er vokset op, lå der en gammel klosterhave midt inde i byen, hvor man kunne læse sig til den slags facts. Geranier er desudenret nemme at tage stikninger af; bare klip en gren af og stik den i vand, så skyder rødderne af sig selv. Plantemagi er det bedste.

Nu er jeg så blevet genforelsket i planten, blandt andet fordi jeg har mødt den igen og igen de sidste uger. Måske er det en del af den nordiske bølge, og måske er vi bare flere, der er blevet trætte af orkideer alle vegne. For eksempel her hos Beauty Avenue, hvor et helt bord er fyldt med dem:

IMG_1951

IMG_1950

Eller her, udenfor Mille Plus på Østerbrogade, hvor en halv bænk er optaget af de smukke blomster:

IMG_2045

Hjemme hos mig, er der også flyttet et par stykker ind, og flere er på vej:

IMG_8296

IMG_8303

6 kommentarer

  1. Jeg har også flere af dem og eeelsker dem – og den duft der spreder sig, når man rører ved planten ♡☆♡

  2. Så fine, så fine… Min gamle farmor fortalte mig at de også kaldes “slå potten ud” – sikkert fordi man lige daskede til dem når man bar natpotten forbi, så deres duft kunne tage toppen af lugten… Lidt sødt synes jeg – og hverdags-kulturhistorie som er til at forholde sig til

  3. Vi er mange der blot kalder dem Pelargonier eller duft geranier. Der findes nemlig også storkenæb / geranier som er stauder. De er de nemmeste, flittigste og mest taknemmelige haveplanter, man kan forestille sig – og findes i er utal af varianter: farver, højder osv osv. Kig dem ud til kolonihaven, de skaber go karma 🙂

  4. Blev også kaldt – præsten kommer plante, da man lige gik gennem stuen og rystede den lidt, så stadsstuen duftede godt, inde det ‘fine’ besøg 🙂

  5. Elsker dit kommentarfelt, Julia! Du har de dejligste debatterende (i nogle tilfælde) og vidende (i det her tilfælde) læsere. Sjovt med de plantehistorier, og hvor giver det god mening med de “øgenavne” 🙂

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *