Rollemodeller, Sorte Huller & Eliteforskning

16680810166_297e3a62cd_z

Vidste du at mindre end 3% af de naturvidenskabelige nobelpriser er blevet givet til kvinder? Eller at et sort hul udgøres af masse svarende til 100.000.000 soles masse? Nej vel? Jeg vidste ingen af delene, men er i Paris for at blive klogere.

Kvinden ovenfor hedder eksempelvis Professor Dame (ja, hun er adlet for sin forskning) Carol Robinson. Hun har lavet epokegørende grundforskning indenfor proteiners funktion. Og her taler vi ikke LCHF, men proteiners funktioner i cellerne. Og nærmere betegnet i cellemembranen. Jeg forstår det ikke, og har hørt hende holde et oplæg i dag, hvor jeg var nødt til at spidse blyanten og bide mig i kinden for blot at bevare overblikket, mens jeg tog noter til ting, jeg skulle slå op.

Jeg er inviteret af L’Oréal, hvis globale CSRprojekt i årevis har været at finde, hylde og støtte kvindelige forskere i hele verden. For Women In Science hedder projektet, og jeg er vild med det. Her i Paris er den årlige prisuddeling, hvor fem exceptionelle forskere hyldes for mod, vid og tålmodighed indenfor deres forskning. Lynende begavede kvinder, som bidrager til at verden rent faktisk bliver et bedre sted at leve, fordi vi ved mere, forstår mere og kan mere.

I Danmark hyldes hvert år tre kvindelige danskere forskere med legater og festligheder, og ud over det forskningsmæssige perspektiv (som jeg knapt begriber omfanget af), så er For Women In Science også ladet med historier om, hvordan kvinder har det mindre let i forskerstillinger end mænd, og hvordan vi kvinder sjældnere end mænd bliver eliteforskere. Carol ovenfor havde for eksempel ikke mulighed for at gå den gængse vej gennem universitetet, men læste sin bachelor på aftenskole, fordi det var den mulighed hun havde. Desuden har hun børn, og ville ikke være så meget væk fra dem, som eliteforskningen krævede, så hun tog otte år fri. Da hun begyndte at forske igen, gjorde hun det om natten og i de tidligste morgentimer. For, som hun siger: Hun var ikke savnet klokken fem om morgenen.

Så selvom jeg i dag ikke fattede hvordan man måler omfanget på et Hyper Sort Hul, så har jeg fanget, at der findes tiltrængte rollemodeller for flid, mod og nytænkning.

6 Comments
Previous Post
Next Post