Om Naturlighed, Forældreansvar, Rent Drikkevand Og Vacciner

Skal vi tale om de mæslinger? Vaccinationerne? Om vores børn? Om hvad børn kan dø af?

Jeg tror vi er nødt til det.

Jeg læste lige (her) at der nu er to børn i Københavns Kommune der er smittede med mæslinger. Et barn er død i Berlin af den sygdom, vi har brugt årtier på at udrydde. Det er så tragisk. Jeg forstår det ikke. Nogle forældre mener at det naturstridigt at vaccinere sine børn, at børnenes immunforsvar selv må kæmpe mod sygdommene. At vi skal tilstræbe naturlighed, det oprindelige.

Hvis vi skal tilbage til naturen, tilbage til det oprinde i vores indstilling til sygdomme og til sundhed, er vi nødt til at huske på, at det er 100 år siden, man sagtens kunne nå, kunne forvente, at blive mor til 10. Eller 15. Hvoraf nogle overlevede. Dengang for kun 100 år siden var børnedødeligheden nemlig 20%. Det var helt naturligt.

At rent drikkevand er noget vi har skullet kæmpe for, og at naturen ikke alle steder til alle tider bare har stået klar med det til os. Heller ikke i Danmark. Først i 1800tallet kom der et vandværk i København. Indtil da var det helt naturligt at blive syg af at slukke tørsten i noget uden alkohol. Og helt naturligt at dø af kolera.

Vi skal huske at blærebetændelse var et livsvilkår for mange kvinder i vores mormødres generationer, at underlivsbetændelser i livstruende grad var det samme. At kvinder døde i barselssenge for fire generationer siden, mens de fødte naturligt. At læger i midten af 1800tallet opdagede at det var en god ide at vaske hænder, når man gik fra lig til fødende kvinder. Indtil da havde beskidte hænder været naturlige.

Verden er blevet bedre. For os med børn. For vore børn. Vi har taget ansvar for dem, vi gør det hver dag. Og ved at sørge for at samfundet, hygiejnen og drikkevandet spiller, tager vi også ansvar for andres børn. Ikke at vaccinere sine unger er noget af det mest uhyggelige jeg kan komme i tanke om. Ikke kun for ens egne børn, men for de andres.

Jeg nægter at hylde naturligheden, når den kommer til at handle om manglende omtanke, fremgang og ansvar. Børn kan dø af det.

30 kommentarer

 1. Godt skrevet

  Jeg kunne ikke være mere enig. Det er simpelthen tankeløst at udsætte andres børn for den risiko, det er jo ikke kun ens eget barn man tager valget for.. Også alle de andre som ikke er 15 mdr og derved gamle nok til at få vaccinationen.
  Det er sørgeligt at børn skal dø af noget så simpelt, når man nu kan vaccinere..

 2. Taaak, Julia, for at sætte fokus på, at natur ikke er så naturlig en størrelse! Det er så mærkeligt et argument, selvom man jo må gå ud fra, at de forældre, der ikke lader deres børn vaccinere undlader dette, fordi de tror på, at det er det bedste. Men med naturen som argument?
  Og må jeg så helt nørdet anbefale Signe Mellemgaards fabelagtige bog “Kroppens natur. Sundhedsoplysning og naturidealer i 250 år”, som så smukt forklarer, hvordan vi i lang tid har set det naturlige som et (sundheds)ideal, men at vores forståelse af, hvad der er det ideelt naturlige hele tiden ændrer sig.

 3. Helt enig i dit perspektiv, og helt enig i at JA, vi skal tale om det. Hvis anti-vax’erne så “nøjedes” med at udsætte deres egne børn for en risiko (hvilket jo er slemt nok i sig selv), men det er jo netop ikke et individuelt problem.
  Jeg begriber ikke, hvorfor mange i denne sag henholder sig til at føle, mene og synes. Hvad blev der er god gammeldags viden og evidens?

 4. Hej Julia,
  Jeg kan heller ikke holde kæft og jeg grovdeler artikler fra Berliner Zeitung på Facebook. Et fravalg af vaccine gør ikke bare, at ens eget barn er i risikozonen, men det fravalg udsætter andres børn for livsfare – dvs børn, der er yngre end 11/2 år og dermed ikke vaccinerede, samt børn, der fx har fået kemo og har fået nulstillet deres immunforsvar eller er hjerteopererede. Det er netop disse børn, der dør, hvis de rammes, fordi de er så sårbare. Alene fordi der er nogen, der mener, at de ved bedre – ? Om man vælger at vaccinere sine børn eller ej er ikke og kan aldrig blive en personlig sag, når man sætter andres liv på spil på den måde mod bedre vidende.

  I Berlin skal man netop nu fremvise barnets vaccinationskort, ellers afvises barnet i børnehaven eller skolen, sålænge der er epidemi. Voksne, der ikke er vaccinerede, har berufsverbot, hvis de arbejder med børn.
  Det er serious stuff, de der mæslinger, og myndighederne i Tyskland tager det alvorligt.

  Hvis du har mistanke om mæslinger, må du IKKE gå til lægen. Du skal ringe og aftale en tid på et tidspunkt, hvor der ikke er andre. Den ene af de to smittede i Jylland fik det i venteværelset. Mæsllingesmitte er noget af det mest smitsomme, og selv når den smittede har forladt rummet, hænger smitten i luften i små dråber.

  Vågn op og ta’ det alvorligt. Om ikke for din egen skyld, så for dem, der har sårbare børn.

  Kærlige hilsener

  Gitte

 5. Så fint skrevet, jeg er så enig. Og lige præcis dit argument med børnedødeligheden, er jo et svaret på, hvorfor vi vaccinerer. En tanke er, at de forældre der ikke vaccinerer glemmer, at de, de sidste 30 år har været beskyttet, af det høje antal vaccinerede i DK.

 6. Så enig – få nu vaccineret de børn, så vi kan komme op på de 95 %, vi skal for at være dækket.
  Det er så lidt underligt at de forældre, som fravælger vaccinationerne, heriblandt imod stivkrampe, gerne vil have at deres børn får stivkrampevaccination, når de kommer ind på skadestuen med en skade, hvor de har risiko for stivkrampe. Så rækker denne hang til at hylde naturligheden ikke så langt, når de lige pludselig står overfor en konkret fare. Problemet er så at børnene ikke kan få stivkrampe vaccinen, da skadestuen kun ligger inde med de revaccinationer, som man bruger, hvis man har været igennem vaccunationsprogrammet fra lille, dvs at deres børn ikke kan blive dækket.

 7. Fuldstændig enig. Personligt mener jeg, at det er et himmelråbende omsorgssvigt ikke at vaccinere sine børn – hvordan kan man ikke som forælder ønske at beskytte sine børn mod sygdom og potentielle følgevirkninger/død? Derudover synes jeg, det er egoistisk ikke at vaccinere sine sunde, raske unger og dermed udsætte andre for smitte; de der er for små til at blive vaccineret og de der ikke har immunforsvar til det. 1 ud af 1000000 får alvorlige bivirkninger af vaccination, 1 ud af 3000 dør af mæslinger. Mere end 90% af dem, der bliver udsat for mæslingevirus udvikler sygdommen. Min dybeste sympati går til dem, der oplever reelle bivirkninger, men for mig at se er afvejningen meget, meget nem.

  Jeg ved godt, at vi alle gør det, vi mener er bedst for vores børn, men lige med hensyn til vacciner er min tålmodighed med tvivlerne ikke-eksisterende. Og hvordan man kan sætte ‘jeg har selv haft mæslinger, og jeg blev ikke særligt syg’ højere end al den videnskab, der er lavet omkring smitsomme børnesygdomme og vaccination er over min fatteevne.
  Efter min personlige og lægefaglige mening burde vaccination være på-tvunget, hvis man vil have sine børn i offentligt støttede institutioner og skoler, som det er mange steder i USA.

  Jeg tror, den faldende tilslutning til vaccinationsprogrammet i høj grad skyldes, at vi ikke har oplevet sygdommene i Danmark i mange år. Det kommer vi formentlig til nu, og når så sygdommene dukker op igen, vil tilslutningen stige igen. Jeg har bare utroligt ondt af de børn og deres familier, som det skal gå ud over inden.

 8. SÅ godt formuleret – at noget er naturligt betyder jo ikke nødvendigvis at det er ønskværdigt. Kys og god hverdag

 9. Vel talt!! Det er selvfølgelig ikke sjovt for forældrene (det er vist søskende som er ramt), men omvendt synes jeg de selv har truffet valget. Jeg håber at de også er klar over hvilket kæmpe apparat de har sat igang, når nu myndighederne prøver at finde smittekilden…Deres valg har enorme konsekvenser.
  Og så afsted til lægen og få de stik (og husk lige på at de beskytter ikke kun herhjemme! Frankrig var for nogle år siden hårdt ramt af et mæslingeudbrud, men er ikke sikker på at man tænker over det…bare lige hvis man rejser engang imellem).

 10. Hørt, hørt!! Og er også helt enig med Astrid i, at det burde være påtvunget af hensyn til resten af befolkningen.

 11. Jeg er ret så enig med dig, meget meget velformuleret – og tak fordi du sætter det i et historisk perspektiv, som netop mange også glemmer i denne debat.
  Jeg har ikke børn selv. Men jeg kan blive noget så forarget og gal, når det kommer til vacciner. For lige netop i dette tilfælde er det jo ikke et spørgsmål om kun at beskytte sig selv, men også andre børn. En i mit Facebook feed ytrede sig, at vi danskere var da noget så naive, når vi blot stolede blindt på systemet og sundhedsvæsenet. Og jeg var simpelthen nødt til at slette hende – bevares, det var en bekendt. Men vi bliver nok aldrig mere end det, når vi er så grundlæggende uenige med den måde vi lever vores liv på. Jeg HAR stillet mig kritisk. Men jeg vælger altså også at stole på det der nu engang gerne skulle hjælpe os med at finde ud af, hvad der gemmer sig bag disse spørgsmål – nemlig forskning og evidens.

 12. Jeg er helt enig i dine betragtninger. Selvfølgelig skal børnene vaccineres. Især fordi børnevaccinationsprogrammet er så gennemtestet, som det er.

  For flere gode argumenter, se her:
  http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2541155/medicin-kritisk-professor-selvfoelgelig-har-jeg-vaccineret-mine-boern/

  Men jeg synes også, som én skrev i Information for noget tid siden, at det er væsentligt, at vi får frem i lyset, hvilke bevæggrunde folk har for at vælge vaccinerne fra. For nogle er det helt sikkert naturlighedsargumentet, for andre er det noget andet. Folk der vælger vacciner fra, er ofte lige så velinformerede og veluddannede som dem, der vælger dem til. Det bør undersøges, hvad deres fravalg baseres på, så vi kan komme dem i møde med alle de rigtige argumenter – for det er godt nok vigtigt for os alle, at de vaccinerer deres unger.

 13. Godt skrevet og ment Julia !!!
  Jeg tænker tør vi som forældre overhovedet at lade vær med at vaccinere vores børn… Vi gjorde ikke, så vores 3 yndlinger har fået alle deres vacciner .

 14. Jeg er helt enig Julia. En fin anskuelse med blærebetændelse for ikke mange generationer siden, og mødre der døde i Barselssengen. Tak for vinklen. Har lige netop brølt det samme emne ud på min blog. Regner med en del modstand, da jeg kender en del forældre, der har valgt vaccinen fra.

 15. Tak fordi du sætter fokus på dette kæmpe problem. Fravælger man vaccinen, og et lille forsvarsløst barn smittes, mener jeg helt sikkert det burde være strafbart. Også hvis det er ens eget barn. Og jeg er helt klart fortaler for, at ønsker man adgang til institutioner, skal man bevise at vaccination har fundet sted. I vores tid hvor vi er oplyste, er der ingen undskyldning for at udsætte andre for så stor fare. Det er stupidt og helt på højde med den fare man udsætter andre for ved f.eks spritkørsel, eller anden hasarderet opførsel.

  Hilsen

  Gitte – mistet hørelsen efter børnesygdom (året før MFR blev indført i DK)

 16. Tak Julia!!! Der er en gruppe der ikke kan vaccinere deres børn af forskellige grunde, men det er ikke dem det handler om. Det er dem der føler sig så usårlige. Jeg bliver så gal! Blogsbjerg har forøvrigt også skrevet et super indlæg om det samme.

  Kh. Mette

 17. Du har så evigt ret! Både min mor og far har mistet søskende og de har selv måttet lægge deres barn i graven, da min storesøster døde som 2-årig i halvfjerdserne af meningitis. Jeg blev født to år efter hendes død.
  Jeg gambler ikke med mine børns sundhed – Jeg har set på mine forældre, hvor ondt det gør at miste! Beskyldningerne om at vaccinationerne skulle give autisme, tror jeg ikke på. Min store dreng på 13 år fik sidste år diagnosen Aspergers syndrom og set i bagkundskabens klare lys, så har han været anderledes fra den dag, han blev født. Så vi følger stadig vaccinationsprogrammet for både ham og hans to småsøskende.

 18. Kære Alle – tusind tak for holdninger, meninger og erfaringer. Flere her i kommentarsporet har selv oplevet konsekvenser af børnesygdomme, eller oplevet at miste nogen. Det her er slet ikke et spørgsmål om teori eller overbevisning, jeg er enig med de af jer der skriver at det burde være lovpligtigt at vaccinere. Det er så uhyggeligt, at nogen kan vælge det fra og dermed sætte alle børns sundhed over styr. Kærligst J

 19. Åh, jeg synes det er et svært dilemma. Jeg har som læge altid selv været fortaler for vaccinerne indtil mit barn nummer 2 fik en kronisk hjerneskade som følge af selvsamme vaccine. Nu er hun 16 år, og jeg får aldrig min pige tilbage. Engang var hun rask, nu er vaccinen skyld i, at vores liv – hendes liv – er blevet helt anderledes end det var meningen.
  Mæslinger, ja, det ER skrækkeligt og for samfundet som helhed er vaccnationerne nødvendige – men for den enkelte er der en risiko – og vi er nogle, der desværre har mærket det helt tæt på.

 20. Fin perspektivering Julia!
  Jeg er meget enig i, at børnevaccinationsprogrammet er vigtig at følge, så flokimmuniteten sikres. Rigtig vigtig!
  Som mor til en dreng med hyppige infektioner og tendens til feberkramper opleves det samtidig udfordrende på den mavepinefremkaldende måde at følge programmet bare nogenlunde rettidigt. Og jeg må tilstå, at jeg har været og er meget nervøs for bivirkninger af lige præcis MFR.
  Jeg er nemlig ikke ubekymret ”vaccinefundamentalist” med blind tillid til Seruminstituttet og deres mikroskopiske risikoangivelser. Jeg bliver det heller ikke så længe instansen – foruden at informere – også producerer og sælger vaccinationer. MEN jeg bliver heller aldrig medlem af ”naturfolket”, der tror så meget på egne og andre børns immunforsvar, at jeg har nerver eller moral til udeladelseshandlinger.
  Så her står jeg og blafrer nervøst – og fantaserer. Om, at vi forældre – på tværs af alle tænkelige kategorier – kunne stå mere sammen. Så ingen børn skal dø af det. At vi mobiliserede os. Om f.eks. at stille krav om mere uvildig viden og nuanceret information om de forskellige former for vaccinationer, så ingen var nødt til at tro på noget. Sikrede færre kriterier for indberetning af bivirkninger. Udbad os garanti for solid lægelig kapacitet til at håndtere de skader, som vacciner trods alt kan medføre osv.
  Bredte vores ansvarlighed lidt ud, så alle havde en chance for at lade sig dækket ind og melde sig helhjertet under vaccinationsfanerne.
  Kærlige hilsener Tina

 21. Tak for dit input Tina og dit neuancerede syn på vacciner. For verden er ikke sort/hvid. Som ved alt andet er der risikoer ved vacciner.

  Spørgsmålet jeg ved hver vaccine stiller mig selv, er om risikoen ved vaccinen overstiger risikoen ved sygdommen. Jeg har ladet mine børn følge det anbefalede vaccinationsprogram, og er ikke af den overbevisning at de bliver unødvendigt eller overdrevent vaccineret af staten. Hver vaccine er en kalkuleret risiko.

  Men at gå og tro at vacciner er roden til alt ondt er naivt. At tro at ens naturlige immunforsvar, økologi eller homøopati (alternativ behandling med udtræk fra planter og mineraler) mirakuløst kurerer alt er dumt, for hver dag dør folk af dødelige sygdomme – og mæslinger er én af dem.

  Folk glemmer at vi i dag lever unaturligt længe og unaturligt sygdomsfrit netop fordi vi kan vaccinere og helbrede med moderne medicin. Vi lever også unaturligt tæt befolket og er samtidig globalt tæt forbundet, med vores moderne transportmuligheder. Vores levevis gør os udsatte for en pandemi i meget højere grad end i “de gamle dage”.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *