Om Naturlighed, Forældreansvar, Rent Drikkevand Og Vacciner

Skal vi tale om de mæslinger? Vaccinationerne? Om vores børn? Om hvad børn kan dø af?

Jeg tror vi er nødt til det.

Jeg læste lige (her) at der nu er to børn i Københavns Kommune der er smittede med mæslinger. Et barn er død i Berlin af den sygdom, vi har brugt årtier på at udrydde. Det er så tragisk. Jeg forstår det ikke. Nogle forældre mener at det naturstridigt at vaccinere sine børn, at børnenes immunforsvar selv må kæmpe mod sygdommene. At vi skal tilstræbe naturlighed, det oprindelige.

Hvis vi skal tilbage til naturen, tilbage til det oprinde i vores indstilling til sygdomme og til sundhed, er vi nødt til at huske på, at det er 100 år siden, man sagtens kunne nå, kunne forvente, at blive mor til 10. Eller 15. Hvoraf nogle overlevede. Dengang for kun 100 år siden var børnedødeligheden nemlig 20%. Det var helt naturligt.

At rent drikkevand er noget vi har skullet kæmpe for, og at naturen ikke alle steder til alle tider bare har stået klar med det til os. Heller ikke i Danmark. Først i 1800tallet kom der et vandværk i København. Indtil da var det helt naturligt at blive syg af at slukke tørsten i noget uden alkohol. Og helt naturligt at dø af kolera.

Vi skal huske at blærebetændelse var et livsvilkår for mange kvinder i vores mormødres generationer, at underlivsbetændelser i livstruende grad var det samme. At kvinder døde i barselssenge for fire generationer siden, mens de fødte naturligt. At læger i midten af 1800tallet opdagede at det var en god ide at vaske hænder, når man gik fra lig til fødende kvinder. Indtil da havde beskidte hænder været naturlige.

Verden er blevet bedre. For os med børn. For vore børn. Vi har taget ansvar for dem, vi gør det hver dag. Og ved at sørge for at samfundet, hygiejnen og drikkevandet spiller, tager vi også ansvar for andres børn. Ikke at vaccinere sine unger er noget af det mest uhyggelige jeg kan komme i tanke om. Ikke kun for ens egne børn, men for de andres.

Jeg nægter at hylde naturligheden, når den kommer til at handle om manglende omtanke, fremgang og ansvar. Børn kan dø af det.

30 Comments
Previous Post
Next Post