Fra Carrie Bradshaw til Claire Underwood – Hvad TVmode Lærer Os Om Kvinder i 2015

clairecover

Ja, hun gør. Claire Underwood – fra Netflix serie House of Cards – ser godt ud. Robin Wright, som skuespillerinden hedder er  ikke 35. Stylisterne bag har ikke iført Claire iført tylsskørt eller gakkede sko, hun klæder sig på til at overtage magten, hver eneste dag hun står op.

Det gjorde Carrie Bradshaw – Sarah Jessica Parker – i Sex and the City ikke. Hun klædte sig på for at vise hvor feminin, nuttet og sjov hun var – og hvor meget hun vidste om trends. Hun klædte sig på, så hun kunne få kvinder til at savle over hendes personlige stil, og få mænd til at komme hen og samle hende op, og hjælpe hende med at finde lykken.

Hvis TV er en refleksion af tiden, af tidsånden, af målsætninger, og af, hvordan vi ser os selv, hinanden, og vore muligheder – hvad siger det så om os allesammen at det er Claire Underwood, der er en af tv-dramatikkens store fiktive heltinder lige nu?

Claire er karrierekvinde, og hendes mands karriere er også en del af hendes. Hendes morgenkåbe er strikket i grå cashmere og man skal lede længe efter en skygge af noget der rimer på glimmer. Men i 2015, er vi stadig mange kvinder, der sukker efter en stil mere som Carries end som Claires – måske fordi Claires er så maskulin, så hård, og fordi man seriøst ikke kan skjule en topmave i den? Og måske er vi vilde med figuren Claire Underwood, fordi hun er kompromisløs, uden tvivl, og gør alt det, vi ganske almindelige kvinder der skal nå at hente børn og gå i svømmehallen med dem, ikke gør?

Og måske er kvindebilledet virkeligt under forandring – måske er vi blevet bedre til at acceptere at vi netop ikke behøver at dyrke ensretningen, at vi ikke behøver ligne hinanden alle sammen, at vi ikke behøver vælge det samme? Måske lærer vi efterhånden at vi kan være lidt af hvert: Have tylsskørt og karriereambitioner og at vi ikke behøver at vælge mellem at være enten Claire eller Carrie. For uanset ambitioner, og længslen efter en grå cashmeremorgenkåbe, kan man sagtens have brug for et drys glimmer.

Carrie-Bradshaw8

 

12 Comments
Previous Post
Next Post