Fra Carrie Bradshaw til Claire Underwood – Hvad TVmode Lærer Os Om Kvinder i 2015

clairecover

Ja, hun gør. Claire Underwood – fra Netflix serie House of Cards – ser godt ud. Robin Wright, som skuespillerinden hedder er  ikke 35. Stylisterne bag har ikke iført Claire iført tylsskørt eller gakkede sko, hun klæder sig på til at overtage magten, hver eneste dag hun står op.

Det gjorde Carrie Bradshaw – Sarah Jessica Parker – i Sex and the City ikke. Hun klædte sig på for at vise hvor feminin, nuttet og sjov hun var – og hvor meget hun vidste om trends. Hun klædte sig på, så hun kunne få kvinder til at savle over hendes personlige stil, og få mænd til at komme hen og samle hende op, og hjælpe hende med at finde lykken.

Hvis TV er en refleksion af tiden, af tidsånden, af målsætninger, og af, hvordan vi ser os selv, hinanden, og vore muligheder – hvad siger det så om os allesammen at det er Claire Underwood, der er en af tv-dramatikkens store fiktive heltinder lige nu?

Claire er karrierekvinde, og hendes mands karriere er også en del af hendes. Hendes morgenkåbe er strikket i grå cashmere og man skal lede længe efter en skygge af noget der rimer på glimmer. Men i 2015, er vi stadig mange kvinder, der sukker efter en stil mere som Carries end som Claires – måske fordi Claires er så maskulin, så hård, og fordi man seriøst ikke kan skjule en topmave i den? Og måske er vi vilde med figuren Claire Underwood, fordi hun er kompromisløs, uden tvivl, og gør alt det, vi ganske almindelige kvinder der skal nå at hente børn og gå i svømmehallen med dem, ikke gør?

Og måske er kvindebilledet virkeligt under forandring – måske er vi blevet bedre til at acceptere at vi netop ikke behøver at dyrke ensretningen, at vi ikke behøver ligne hinanden alle sammen, at vi ikke behøver vælge det samme? Måske lærer vi efterhånden at vi kan være lidt af hvert: Have tylsskørt og karriereambitioner og at vi ikke behøver at vælge mellem at være enten Claire eller Carrie. For uanset ambitioner, og længslen efter en grå cashmeremorgenkåbe, kan man sagtens have brug for et drys glimmer.

Carrie-Bradshaw8

 

12 kommentarer

 1. Jeg synes, at Claire Underwood er super tjekket, men jeg ville også synes, at verden ville se lidt kedelig ud, hvis alle så ud som hende. Jeg er helt enig i, at vi alle kan have brug for et drys glimmer i hverdagen en gang imellem 🙂

 2. Åh – jeg synes det er svært. Arbejder jo i finans, og der er fint plads til glimmer og guld, men det er også lidt akavet når man står der og stråler ved siden af 5 jakkesæt. Nogle gange vil jeg også gerne blende in, og så bliver det Claire fremfor Carrie. Men – jeg kan huske at jeg som preggo tog et par jeans-overalls på (på arbejde), og alle var “nøj – de er fede!!”, så omgivelserne giver fint plads. Synes egentlig det er mere synd for mændene at de kun har jakkesættet (chinos er stadig OK, men synes ikke de bliver brugt så meget mere…)

 3. Hej Lotte B – der er altså også noget power i det fine jakkesæt.

  hej Camilla – ja, jeg forlader aldrig glimmerdrysset, men helt ærligt, så er Claire jo bare så cool.

  KH
  J

 4. Jeg er mere Claire end Carrie, men det ville være en fattig verden, hvis vi alle skulle vælge det ene frem for det andet. Jeg vælger i hvert fald til og fra alt efter hvilket humør, hvilken dag og skabets indhold (eller vaskekurvens ditto). Dog rummer mit skab nok mest Claire – jeg har ikke altid modet til Carrie… Kh. B
  PS. Har så heller ikke set mere end ca. 7 afsnit af SATC, men til gengæld alle House of Cards. Og det siger vel også lidt om det 😉

 5. Hej Birgitte; det er virkeligt spændende, det du skriver – for jeg synes det er svært at finde modet til Claire – Carrie synes jeg nærmest ligger lige for og er mere uforpligtende på en eller anden måde… KH J

 6. Sjovt – jeg synes at jeg er i Claire-mode hver dag og skal samle mig sammen til at komme lidt Carrie på…må være noget med omgivelserne. Synes jeg er en påfugl hver gang jeg har glimmer på (men omvendt så må jeg også indrømme at efter at ha’ fundet “min” model i Boss og Jil Sander, så spiller det bare og det er superbehageligt at ha’ et jakkesæt på).
  Pudsigt nok har jeg lagt mest mærke til hvordan min påklædning påvirker studerende når jeg underviser på CBS. Hvis “Claire” så kommer de ikke bare sådan lige ned og spørg, men hvis “Carrie” så kommer de.

 7. Kære Lotte – HOLD nu op, hvor er det spændende – det er vildt at den måde du klæder dig på bestemmer hvor tilnærmelig du er i den samme situation?? Altså det er jo noget man “ved”, men dine oplevelser er jo virkelig nærmest en bevisførelse… Interessant. Hvad skal vi så lære af det? At skik følge eller land fly? Eller holde fast i at følge sin smag… Men et Jill Sander jakkesæt ville jeg godt nok også gerne eje… Og et Boss…

 8. Altså – jeg ved ikke helt hvad læren er. For mig er det klart at “dressed down” når jeg skal på CBS. Helt klart. Martin griner og siger at jeg prøver at være ung med de unge, men det er vist mest for sjov. For de studerende møder mig stadig med stor respekt som deres vejleder/forelæser, men stemning og åbenheden er klart bedre/nemmere når jeg kommer i pæne jeans, t-shirt og cardigan end i jakkesæt. Klart! Det er som om at det er meget bedre vejledning når jeg møder dem på den måde…(og så kan jeg tilføje at jeg ud af ved 25 vejleder på finansiering har den bedste score i evaluering. Ingen sure studerende, kun “meget tilfreds” (80%) og “tilfred” (20%). På en måde tolker jeg selv min score som en evne til at møde de studerende i øjenhøjde – og måske tøjet gør noget. Den har jeg ikke tænkt til ende…hmmm…).

 9. Åh, jeg eeeelsker Claire! Hende vil jeg være, når jeg bliver stor (og overser fuldstændig, at det kræver anden etnicitet, uddannelse, moral og ambitionsniveau – bare for at nævne et par stykker) (Ok, måske jeg bare skulle hente mit barn og smutte i svømmehallen) 🙂

 10. Det er jo skønne, inspirerende og fascinerende kvinder begge to… Nej man behøver ikke nødvendigvis at vælge. Men det lærer os også, at kvinder er lige skønne og kvindelige om de vælger det ene eller det andet. Om de benhårdt vælger karrieren til og børnene fra som Claire. Eller vælger børn og familie til, og endda vælger at nedprioritere karrieren i en periode, hvor man har små børn, som virkelighedens Carrie har gjort.
  Vi skal ikke være ens… så vælg endelig. Vær den skønneste udgave af dig selv om det er Claire eller Carrie.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *